Русия няма да бъде поканена за модернизацията на БА

Кабинетът гласува проекти за бронирана машина и за изтребители
234
Русия няма да бъде поканена за модернизацията на БА
Красимир Каракачанов. Снимка: архив, БТА

Русия няма да бъде поканена за нито един от проектите за модернизация на армията ни, защото е в режим на санкции от ЕС. Това даде да се разбере военният министър Красимир Каракачанов, който обяви, че днес правителството е гласувало двата проекта – за придобиване на нова бронирана машина и за изтребители.

Каракачанов каза, че се търси производство по стандартите на ЕС и НАТО.

Ще търсим оптимално изгодния за националния интерес вариант, без да се ориентираме от политически, геополитически или други съображения, заяви той.

Още по темата

Предвижда се първият проект да струва 1.464 млрд. лв. с ДДС със срок на плащане 12 години и да се придобият 150 единици бойна техника. Планирано е тя да бъде изработена, а впоследствие и ремонтирана в България, и единствено лицензите да дойдат от чужбина.

По втория проект за нов тип боен самолет става дума за минимум осем самолета, които ще струват на държавата 1.8 млрд. с ДДС със срок за плащане 10 години.

В тази процедура ще бъдат поканени както досегашните участници, така и нови, обясни министърът. След дълги години обсъждане на финалната права миналата година бяха варианти за F-16, "Грипен”, "Юрофайтър", но до избор така и не се стигна.

До момента 6 фирми са проявили интерес към проекта, ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка, каза Каракачанов.

Той се надява, ако няма забавяне в парламента, до края на годината поне по един от проектите да има сключен договор или да сме пред сключване на такъв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Смешно еСмешното е че не Русия е наш враг а ние станахме нейни врагове.Малко инфо за размисъл България практически с изключение на АЕЦ и София вече на други места няма никаква ПВО(разбирай ЗРК комплекси)До Варна започна да действа команден център на САЩ/НАТО - центъра е цел на ядрените ракети на РФ(ОТНОВО) - тези центрове за тъй нареченото СМЕСВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ са единственото преимущество което САЩ има над другите армии по света и са ПЪРВОСТЕПЕННА ЦЕЛ ЗА РУСКИТЕ РАКЕТИ - НИЕ СМЕ МИШЕНА
220
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешен си Ти,90% от въоръжението за добро или за лошо ни е руско производство, така че не можем с лека ръка да теглим чертата.
219
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Относно плановете на нашето МО1. 150 бронемашини - искат да са колесни - ИДИОТЩИНА 1/3 от България е планини това означава че там тези машини не могат да достигнат - но са идеални за "МИРОНАЛАГАЩИ" ОПЕРАЦИИ - тоест нашите военни да са ПУШЕЧНО МЕСО на НАТО2. Искат самолет втора ръка - 2 години освежаване и доставка, още една обучение на пилотите и след 12-15 години сме на същото дереджеАко самолета е нов след 15-20 год ще мислим за модернизация за следващите 20 год експлоатация
218
0
 
5
 
! Отговори
ЧАР преди 5 години
ДОКАТО СМЕ ПОД ПАЛКАТА НА ЧОВЕК ОТ ПСИХ.ИАТРИЧНА КЛИНИКА В САЩ ИЗПЕРКАЛИ БАБИ И НИК.РОФИЛА МАКРОН НИЩО ДОБРО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОСВЕН ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД НА МАТЕРИАЛА КОЙТО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е НАПУСНАЛ РОДИНАТА.
217
1
 
2
 
! Отговори
Смешно е преди 5 години
Да се споменава страна която ни е враг като потенциален продавач на оръжие
216
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щатите искат да пробутат на бантустана ф16 скрап на цената на стелт ф35,ама така е с тези управляващи,толкоз.
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За нов изтребител Най-доброто за тези пари е грипен последната модификация, освен това е и по -евтин като обслужване и подготовка за полет.За бмп/бтр има много варианти,като Най-доброто е немския боксер, финландската патрия и швейцарската пирана.
214
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оптимално изгодният вариант за националният ни интерес е Русия да бъде поканена а не каквото ти наредят,, патриоте" наш.
213
7
 
6
 
! Отговори
Лара преди 5 години
Добре,че са санкциите ,да сменим посоката малко и да се изтръгнем от лапите на руската мечка,иначе нямахме шанс с тези продажни политици и пропагандна армия от червени ***!
212
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
русия жалко подобие на държава,който е бил в западна европа знае за какво говория.
211
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До цезарВ Индия не мислят така :) Всъщност коментират повишаващи се цени, неспазени срокове, лошо качество и реално ежедневно нарушаване на сключени договори.
210
8
 
26
 
! Отговори
цезар преди 5 години
Как ще бъде поканена Русия като се знае че ще спечели всички оферти с ниски цени и високо качество на предлаганата техника.Какво значи съвместими с НАТО Нима гръцката ПВО и повечето танкове като са руски са не съвместими с натовските. Нима нашия танкис неможе да кара Т90 и ягуар
209
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще даваме по 1.8 милиарда за стари самолети, които не можем да подържаме, а в същото време, мед сестрите още взимат по 500 лева заплати.
208
6
 
26
 
! Отговори
джо преди 5 години
Няма начин да поканят Руски компании, защото шефовете не разрешават.Трудно е до го напиша, но ние не сме независими като Република Турция. Нашите наведеняци ще хвърлят парите на вятъра само и само да угодят на Американците.
207
1
 
7
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...ha ha ha ...golemi smeshnitsi ste be Karakachanov !...Sanktsiite dragi sa nalojeni na rusia ot chujdi straini ,tseliashti da I navrediat I vie dragi,uchastvate nai- bezmozachno v tozi fars v ushtarb na darjavata si !!! Ot tezi sanktsii izgoda ima Amerika dragi I nito edna evropeiska strana !!!...Nie samo tarpim zagubi I gubim estestven saiuznik I mnogovekoven priatel !!!..Pomni mi dumata Karakachanov ,che Rusia shte ni osvobojdava za 3-ti pat ! Tozi pat shte e ot ES I NATO !!!
206
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
191 айде спри да дрънкаш тези измишльотини. ЮП няма нищо общо с немския. Хората не го спряха , а блокираха клатенето на България за пореден път. Казаха да е по закони на ЕС, а не по наши продажни принципи. И на Путин не му хареса че този път няма да ни изклати и сам го спря. Немския поток е с немски тръби, дори компанията която ще тегли газа е 50% немско участие. Тръбите не са руски и ще тече фаз и от Норвегия. Ама научи го този трети пакет. На нормалните не ни се плаща 22 г на руснака тръба
205
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интереса клати феса.
204
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой спомена Португалия. Трошките на PAF F-16 са си отслужили срока в USAF. Можеш да ги видиш на едно летище до океана на о-в Терсейра от Азорската група. Нашите продажници са готови да купят тези отпадъци, само и само да вземат рушвета си и да помахат с опашчици пред Uncle Sam! Като че ли купуват "Гоуф" от някоя автоморга!
203
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 205Никакво. АЕЦ Белене не ни трябва по никаква причина.
202
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БА и БГ ще изчезнат и няма нужда от нищо, а само чукари и виетнамски овчари ще останат.