Западните Балкани в ЕС: Няма да е лесно, но пък е възможно!

А македонците виждали европейския влак и искали да го хванат
14
Западните Балкани в ЕС: Няма да е лесно, но пък е възможно!
Снимка: МВнР

Държавите от Западните Балкани трябва да покажат, че могат да правят реформите, че могат да решават проблемите си един с друг, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес по време на конференцията "В диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа" днес в НДК.

Още по темата

Първото, което трябва да направим, е да покажем, че можем да решаваме проблемите си, да живеем в настоящето, а не в грешния век, да покажем зрялост, да оставим проблемите от миналото в миналото, да работим заедно, подчерта външният ни министър.

Няма да е лесно, но има още шанс да убедим държавите, които са скептични и смятат, че не е дошъл моментът, да покажем, че можем да си решаваме проблемите един с друг, коментира тя, цитирана от БТА. 

Според Захариева притесненията са не от броя на новите държави, а по-скоро от това дали няма да пренесем проблемите между нас, вътре в съюза и дали няма да използваме проблемите от миналото между нас, когато решаваме някакъв общ европейски въпрос, важен за гражданите на ЕС.

Министърът отбеляза, че според изследванията подкрепата за разширяване като цяло от европейските граждани се движи около средата и гражданите в Европа са разделени по тази тема.

Не бих казала, че сме успели да убедим всички, че това е ситуация, която ще донесе много ползи и за държавите членки, коментира

Захариева и посочи, че държавите, които са нетни платци, и не само те, като че ли все още имат една съпротива за бързо разширяване.

Никой не казва, че е против разширяване изобщо, отлагането обаче до безкрайност със сигурност не само ще демотивира, ще разгневи дори гражданите на тези държави, коментира тя.

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров отбеляза, че процесът по присъединяване е най-добрият инструмент, който има ЕС да помогне на тези, които искат да се променят и да направят реформи.
Научихме много уроци през последните години, не става въпрос просто да прелистваме главите, а да използваме процеса, за да се променим, посочи той.

Мисля, че трябва да вярваме, че перспективата не е само на думи, трябва да напреднем доста през следващите години, коментира Димитров.

Ние се променяме, имаме силно обществено мнение и мисля, че това е полезно, защото единственият начин, по който да напреднем, е да се изправим пред реалността, отбеляза той. Трябва да постигнем успех и той трябва да е необратим, няма да бъде лесно, не може да консолидираме ЕС, без да постигнем успехи, коментира Димитров.

Чудесата са възможни, ние творим чудеса в днешно време, отбеляза той. Виждаме европейския влак и искаме да го хванем, заяви македонският външен министър.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Ние България я оправихме-Западните Балкани са ни проблема!
12
0
 
5
 
! Отговори
10 преди 10 месеца
Нищо конкретно като дата няма да бъде постигнато!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Косово е света земя Сръбска
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Леле какви общи глупотевици (нямало да е лесно, но пък било възможно!) колкото да се отчете, че някой казал нещо (от кумова срама заради заплатата), а то е едно дежурно голяяямо нищо, разбира се. И нито сричка конкретика по нсй-важното условие - озаптяване на ко руп ци я та. Повръщаме недвусмислено.
9
2
 
2
 
! Отговори
То6 преди 10 месеца
Прав сте, след 2 месеца никой няма да си спомня за това. Най-важното е бойко да вземе Нобелова награда, а на западните Балкани майната им.
8
1
 
5
 
! Отговори
naco преди 10 месеца
Сега пък се СКРИХМЕ зад ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ!? А,ЗАЩО ли? ЗАЩОТО ФАКТИТЕ от 80 евро ПЕНСИИ,200 евро ЗАПЛАТИ,БЯСНАТА КОРУПЦИЯ и ЗАСПАЛО ПРАВОСЪДИЕ,няма как да се ПРИКРИЯТ!!!
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След месец и половина, когато Австрия поеме евро председателството, тая тема ще бъде забутана в девета глуха, и никой повече няма да се сети за нея в близко бъдеще!
Само за казионни медии и журналисти като Ирина Цонева, тази тема представлява някакъв интерес, извън българските медии, в ЕС има далеч по-важни и наболели въпроси
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От изостанала и изолирана соц държава до прецедателство на ЕС ! Огромен успех за България и всички участвали в този преход. Успех и запред.
5
0
 
1
 
! Отговори
Armagedon преди 10 месеца
Ами да се надяваме.За надеждата все още няма такса.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 3

Къде си бил захвърлен бре ?
2007 година след като влязохме в ЕС, България икономически не просто подскочи. Направо излетя !
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е просто уловка на лицемерния Брюксел,за да се ликвидира всякаква връзка между Зап.Балкани и Русия и Китай!При това даже не го и крият,а го поставят,като условие за "приемане" в ЕС.

А след това ще се гледа филма "Прелъстени и изоставени"!

Нали и нас ни подмамиха,а след това бяхме захвърлени,с дейното участие на продажната ни клЯста,в девета глуха,вечно виновни за всичко и дълбаещи дъно без край,превърнати в дежурното плашило,за да държат в клещи другите източноевропейски аборигени!!
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заев и Груевски вървят по линията на европейския коловоз
По едно време Груевски пита:
-Абе Заев,няма ли да свършат тези стълби?
-Спокойно бе Груевски-отвърнал Заев-Ето го асансьора идва право срещу нас
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Западните Балкани в ЕС: Няма да е лесно, но пък е възможно"
ХА-ХА-ХА
Възможно е и магаре да конструира космически кораб ама ..........едва ли.

П.П. Поредната ПАРЛАМА за отвличане на вниманието и за симулиране на активност
от една презряла банкянска Тиква.
За жалост много баламурник наоколо да му се връзва........