Силата на ЕС: Един лист хартия да не може да мине между нас!

Борисов: Това е председателството на България и когато то е успешно, България е успешна
Обновена: 17 май 2018 21:12 | 17 май 2018 17:10, Камелия Цветанова
60

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Западните Балкани имат БВП колкото на Словакия и население по-малко от това на Румъния, това ли са големите страхове? Този риторичен въпрос постави премиерът Бойко Борисов след историческата среща на върха ЕС – Западните Балкани в София.

Още по темата
Той пресметна, че БВП на всички страни от западните Балкани е 96 милиарда евро, а населението им е общо17 милиона.

"Това ли плаши ЕС, не е ли по - добре те да са в преговори с ЕС и техният политически елит да изпълнява европейските критерии или да ги оставим и другите глобални стратегически играчи да дойдат и да оказват влияние", коментира премиерът .

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск обаче, като БВП Западните Балкани може и да са достигнали Словакия, но като проблеми са с доста повече на глава от населението от Германия, например.

Той призна, че исторически, географски, като манталитет и като култура този регион е част от Европа и в това отношение трябва да има и политически последствия, но в същото време има скептицизъм в Европа, когато става дума за разширяване и това е обяснимо.

Борисов пък настоя, че до края на юни има много теми за размисъл, но той смята, че всички са си тръгнали оттук с едно наум.

"Имахме една много добра и честна дискусия, аз отдавна не съм слушал така без лицемерие и толкова честно да си говорят от сърце, тези които са "за" и тези които са "против" различните писти, скорости и бързина за присъединяване на страните от Западните Балкани", посочи той.

Според него сутрешната разходка по “Моста на влюбените” на Еманюел Макрон, Ангела Меркал и Тереза Мей е доста символична, както и снимката на президента на Сърбия Александър Вучич и лидера на Косово Хашим Тачи. Добра новина е и очакването на Зоран Заев, че скоро може да бъде разрешен спорът за името на Македония.

"Силата на ЕС е в това, както каза Меркел, един лист хартия да не може да мине между нас", допълни Борисов.

А иначе още в началото на изказването си той се извини на софиянци за чудовищния трафик, който се създаде заради форума в НДК. „Но не знам дали преди това е имало толкова много премиери, президенти, ръководители на европейски институции, банкери да се събират в България, но ползите от това са по-големи, отколкото да изстрадаме това“, посочи премиерът.

Борисов благодари и на всички държавни лидери, че са дошли за форума в София, защото това е уважение не към него, а към българския народ.

"Това европредседателство е на България и когато то е успешно, никой не помни имена, но когато се каже, че е на България и е успешно, се помни", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както окончателно стана ясно вчера, принципна и политическа разлика между Европейския съюз и Съветския съюз няма никаква!
39
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия никога в ЕС , убийци и терористи нямат место в Европа
38
4
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Непрекъснато показват Меркел и демек колко ние сме с германците а то...Германия е на глинени крака.
37
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В плюскането на трюфели и биволско филе ли е силата им ? По отвра тителни от комунистите .
36
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силата на ЕС и демократите е в плюскането , било с бели ,било с черни трюфели . Особенно биволско филе . екологично и специялно отгледано ..... за да имат сила . Популисти и демагоза . По долни и га дни от комунистите .
35
9
 
13
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ИТАЛИЯ ИСКА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ С РУСИЯ !
34
4
 
9
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
СВОБОДА ЗА БЪЛГАРИЯ, ....РТ ЗА ЕС !
33
8
 
18
 
! Отговори
конспиртолог преди 5 години
А как в тази история се вписва грубата намеса на Германия във вътрешните работи на България, когато държавната фондация Ханс Зайдел създаде ГЕРП и мафиотския тоталитаризъм?Старите страни-членки не дават на новите страни-членки да се развиват като корумпират с фондовете правителствата им.
32
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Борисов, велик си!!! Слагам те редом с цар Борис, Симеон и Иван Асен.
31
8
 
9
 
! Отговори
да гьй дохят преди 5 години
от както тия дойдоха в София, ни слово за Плевналиев и неговата нова радост, ни слово за Лила Попката и нейнотоасвалтче или за Хелена Кремазналиева с нейното полски кремче.... а за загиналия наш смел алпинисти не само слово-стон неизлъчват зарад ртия от ЕУската зона
30
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Панаир на суетата......
29
5
 
3
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Още като набиха Заев написах в този сайт че този човек ще вземе властта и ще управлява дълго с твърда ръка и трудно ще го катурнат но в крайна сметка накрая ще изяде още по-голям пердахНеизбежно е след като управляваш в панически страх да не загубиш власттаВМРО-ДПМНЕ работело срещу БългарияВМРО на К.Каракачанов обаче също работи срещу БългарияБойко Борисов и З.Заев може език да си пускат и секс по между си да правят и кво?Заев трябваше да е коза на България за съюз с ВМРО-ДПМНЕид-ио-ти
28
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вучич никакви преговори с тоя шиптър , Косово е Сръбско
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Силата на ЕС: Един лист хартия да не може да мине между нас!"---Да, бе! Така сте си го заклещили един на друг, че не лист хартия, ами МИСЪЛ не може да мине между вас. :)
26
2
 
9
 
! Отговори
х преди 5 години
Недей оставя, мили боже, без лампа твоя свет олтар, без химна твоето подножье, без вяра живата си твар! Недей оставя без звездица моряка, в нощний мрак остал, без утро мъничката птица, народите без идеал. Януари 1883
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"инее",да се чете Линее
24
3
 
6
 
! Отговори
х преди 5 години
инее нашто поколенье навред застой, убийствен мраз; ни топъл луч, ни вдъхновенье не пада върху нас. Къде вървим, не мислим твърде, посока няма в наший път, спокойно бият тесни гърди, кога от злоба не кипът. Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло какво ще да му завещайш? Ил твоят път се веч изравни? Ил нямаш други ти съдби? Ил нямаш ти задачи славни и цяло бъдеще с борби? Недей оставя, мили боже, без лампа твоя свет олтар, без химна твоето подножье, без
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Силата на ЕС комунистически лозунги, извратени гей-бракове, триполова любов и малко тероризъм. Ликуй народе *** към светли бъднини върви.
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСЪЩНОСТ - НИКАКВИ РЕЗУЛТАТИ.ЕДНА ДЕКЛАРАЦИЯ С НЕЯСЕН ТЕКСТ, КОЛКОТО ДА НЕ БЕЗ ХИ.НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ТОЧНО ДА ПОСОЧИ КОЕ МУ Е УСПЕШНОТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО?МОЖЕ БИ САМО БАНИЦАТА С ТРЮФЕЛИ.
21
3
 
6
 
! Отговори
Asd преди 5 години
Да личи сиособено по стандарта на живот... Тва ли ви е силата, пълен смях