Срещата на върха в София приключи! Какво следва от нея?

Интеграцията на Западните Балкани, зреещият конфликт със САЩ – само част от темите
Обновена: 18 май 2018 06:51 | 17 май 2018 21:40, Красимир Ангелов
26
Срещата на върха в София приключи! Какво следва от нея?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След 15 години пауза на масата на диалога седнаха лидерите на Европейския съюз и на още 6 държави от Западните Балкани. Какво се случи днес в НДК, за какво се разбраха и какво следва?

"Успехът на тази среща е безспорен. Толкова много лидери никога не са се събирали. Има насрочена нова такава среща, тъй че тази не е просто светкавица, която светва и изгасва. Никой не е очаквал условия за бърз прием на Западните Балкани в ЕС. Нещата в последните години са доста по-динамични. Въпросът беше да се даде перспектива за Европа. Недвусмислено беше заявено, че друг път освен Европа няма", обясни журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Ивайло Лаков.

Лидерите на Европа подписаха декларация за продължаване на борбата с корупцията в Западните Балкани, изглаждането на регионални конфликти и задълбочаване на добросъседските взаимоотношения.

"Показа се, че Западните Балкани са приоритет на Брюксел и че Съюзът иска да ги приеме. Следват няколко европредседателства, които няма да оставят тази тема да виси. Нека не си правим илюзии, че ЕС няма да се разширява. Вероятно се намираме в преддверието на решаването на проблема с името на Македония", посочи друг журналист от Bloomberg TV Bulgaria - Николай Кръстев.

Лаков добави, че решаването на Македонския въпрос ще създаде предпоставка за бързото влизане на съседката ни в НАТО, а това за нас е приоритет. Но защо всичко се случва сега, а не преди 10 години или след 10?

"Динамиката в международните отношения се промени. След Крим се видя, че Русия не е доволна от статуквото. Към това може да добавим и Китай. Има много повече регионални супер-сили. Някои държави се опитват да завземат нови зони на влияние. Ако не се вземат мерки, страни като Македония може лесно да попаднат в чужди зони на влияние. Оттук идва леката форма на натиск за разрешаване на проблемите на Балканите", почерта Ивайло Лаков в "Денят ON AIR".

"Тази среща вля нова енергия в страните от Западните Балкани. Тя убеди европейските страни, че политиката по разширяване на Европейския съюз трябва да продължи. Енергията на всички граждани трябва да бъде впрегната в тази цел. Не е достатъчно само да организираме срещи, да се целуваме и да се разхождаме по мостове. Необходимо е България да докаже икономическото си влияние, чрез повишаване на качеството на живот.
Трябва да покажем правия път! Всички страни, които са станали членове на ЕС, преди това са станали членове на НАТО", категоричен бе бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов.

Темата с ескалацията на взаимоотношенията между Европа и САЩ не остана пренебрегната на днешната среща на върха в София.

"По време на обобщаващата пресконференция Жан-Клод Юнкер хвърли дипломатическа бомба със заявката си, че за да бъде опазено споразумението с Иран, на европейските компании ще им бъде забранено да се съобразяват със санкциите на САЩ към Техеран. Тази забрана ще бъде обявена в 10:30 часа утре в Брюксел.

Отношенията между Европа и Вашингтон тепърва ще ескалират", отбеляза анализаторът на европейските процеси Мария Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

Какво още казаха експертите вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха-ха-ха.............като чета коментарите, ми става весело! Не знам доколко са истински, а не някакви тролчета да си правят гаргара, но ми се струва че са подозрително искренни! И по-адекватни от нашите "експерти", които заливат със захарен сироп студията на телевизиите! Това еуропейски недоразумение се мъчи да си предотврати ***, ние тука мечтаем за някакво невероятно "бъдеще"!!!! Нямам представа КОЙ им дава акъл на тия наши "политици", но че са си загубили собствения вече се видя!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От срещата в София следва: 1. Макрон не обича шопска салата, но обича баби, 2. Меркел обича шопска салата и има фетиш към пожарникари, 3. Софиянци най-после ще могат да си карат колите. Другите да си таковат таковата.
18
0
 
6
 
! Отговори
Пол Пот преди 5 години
Тея всички са за урановата мина
17
3
 
19
 
! Отговори
до 16 от славянин преди 5 години
Тая мечка вие откога я колите, а тя накрая все ви разпаря широките ***!? Още ли не сте разбрали, че мечка от меки китки и леви резби не я е страх!?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо толкова искат да са бсп и не стига че искат ами и в герб има хора от тях не симпатизирам на ни едни но замислете се реално кои пречи те що сетете се 8
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не забравяме, че Турция в е преговори от 70те :)) Какво ще стане ..Ами НИЩО. Просто всеки си крои планове за нещо друго. Формално е среща за това , но всеки е говорил с друг за съвсем друго. Игрите на тронове са това. Никой не го е еняя за косово или Македония или Сърбия.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7 а не съм ли прав бре само бсп организират протести аде стига толкова не ядем доматите с коловете партията на народа отбора на народа се те народ с приоритет
13
19
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Конфликт със САЩ няма да има. Европа просто ще се съгласи на американските условия. Имаме важна задача - да заколим Мечката. Тогава ще има месо за всички.
12
3
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
"Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/
11
7
 
7
 
! Отговори
славянин преди 5 години
Ще се радвам ако хомобардакът ес приеме западните Балкани - ще се обогати с още около 12 милиона аллахуакбарци, които ще му подпишат окончателно смъртната присъда!
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво следва? На практика - нищо. А какво БИ следвало... Като начало - да вземат да си платят за масрафа от собствения джоб всичките му там премиери, министри и другите "служители"!... И смирено да се извинят за причинените неудобства на тия, които им плащат заплатите.
9
0
 
15
 
! Отговори
коментар 7 преди 5 години
Истински пример за " демократ ", крайнодесен, с никаква връзка с мозъка си и интелект като на температурата на северния полюс. Шорощоид ! *** !
8
0
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
Ти какво написа ? За какъв смисъл говориш като нищо смислено няма в коментара ти ? Все едно тежко психичноболен са му дали лист хартия да драска небивалици
7
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова ли *** протестираха оф интересно мие как кога доиде някои друг са се на протест абе хора смисъла какъв е никакъв кои разбира никои само си чешем езика те си пеят за луната и звездите всичко им е шест море за четри месеца балкан за още толкова екскурзии ти ходи та си нямаи работа ония ни се снеят на акъла ние на манифестация
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е какво следва, кра..дене, кр....адене и пак кр...адене, това е единственото което може да мотивира бб и компания инови интервюта с ме...тресата Бориславова като днешното в 24 часа, великата бизенсменка, а иначе най-обикновена безскрупулна к..радла
5
4
 
24
 
! Отговори
!!!!Абсолютно нищо преди 5 години
Пълен смях....едни крадливи хора с пълни джобове лицемерничат до безбожие!!!!
4
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не следва освен че се изля едно продължително и неспирно празнословие. После същите тия празнословци ни освободиха от нежеланото си присъствие
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резултата е едно голямо нищо. Бибитко още повече ще се перчи като паун с разперена опашка в най бедната, най нещастната, най нереформираната, най болната, най престъпната държава в ЕС. А центробежните сили в съюза все повече се ускоряват. На Западните Балкани им дадоха по едно приспивателно хапче и толкова.
2
6
 
27
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
СЛЕДВА РАЗПАДАНЕ НА ТАЗИ НАЦИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЕС, РАЗПАДАНЕ НА ЕВРОТО И ВЪЗВРЪЩАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ СИ ВАЛУТИ. СЛЕДВА ПЪЛЕН БОЙКОТ НА ДОЛАРА И ПРИВЪРЗВАНЕ НА ВАЛУТИТЕ КЪМ ЗЛАТОТО, СЛЕДВА ОТВЪРЗВАНЕ НА ПЕТРОЛА ОТ ДОЛАРА, СЛЕДВА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ВСЯКАКВА КОЛОНИЗАЦИЯ И КАПИТАЛИСТИЧЕСКО РОБСТВО, СЛЕДВА ВРЪЩАНЕ НА СМЪРТНОТО НАКАЗАНИЕ В БЪЛГАРИЯ И СЪД НА ВСИЧКИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ОТ ПРЕХОДА ! НЕ САМО ПОЛИТИЦИТЕ А СЪЩО СЪДИИ, ЦЕЛИЯ БИЗНЕС, ВСИЧКИ ПРЕСТЪПНИЦИ УБИВАЛИ И МАЧКАЛИ ТОЗИ НАРОД. МЕДИИ, СОЦИОЛОЗИ, НП
1
0
 
18
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Историческо приключване!