Кой е по-малко готов – Балканите за ЕС или ЕС за тях?

Руска преса: Важно е, че регионът изобщо се върна в дневния ред на ЕС
18 май 2018 22:50, Елка Василева
11
Кой е по-малко готов – Балканите за ЕС или ЕС за тях?
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Срещата на върха на ЕС в София не е сред главните теми на днешните руски всекидневници. В някои от тях тя дори съвсем отсъства.

От основните руски вестници по-голямо внимание й обръща единствено деловият "Комерсант". В кореспонденция на балканския кореспондент на ежедневника Генадий Сисоев се отбелязва, че срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София е била първата по тази тема от 15 години и главният й смисъл е бил да демонстрира връщането на Евросъюза в региона. Лидерите на Европа наистина "очертаха европейска перспектива за балканските си партньори", но не посочиха конкретна дата за приемането в ЕС на нито една от страните.

Така обещанието, дадено още през 2003 г. в Солун, за приемане на всички балкански страни в ЕС се оказа изпълнено само частично. Главното в Софийската декларация, отбелязва руският вестник, е потвърждаването на "европейската перспектива" за Западните Балкани. Единствено председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, и то само устно, обнадежди Сърбия и Черна гора, че може да бъдат приети до края на 2025 г.

Още по темата

Общият подход на ЕС към проблема бе обобщен от еврокомисаря по разширението Йоханес Хан. "Всички държави в региона имат равна европейска перспектива и изходна позиция, но напредъкът на всяка от тях е индивидуален и зависи от скоростта на движението им към Европа", каза той, цитиран от "Комерсант".

Авторът подчертава и скептицизма по въпроса на френския президент Еманюел Макрон, който отбеляза, че "Балканите хвърлиха котва в Европа", но "към всяко ново разширение ЕС подхожда внимателно". Този подход до голяма степен се обяснява с "преситеността на ЕС от предишните разширения и със спада на готовността на европейците да приемат нови членове в своите редици.

Вестникът посочва и резултати от последни анкети, според които 47 на сто от гражданите на ЕС са против приема на "новобранци", а само 42 на сто са за. Преди 15 години, по време на Солунската среща на върха, картината бе диаметрално противоположна.

"С оглед на подобни настроения в страните членки би било нереално да се съгласува по-конкретна декларация, - заяви пред "Комерсант" дипломатически източник, запознат с подготовката на софийската среща на върха. - Добре е, че съвместната декларация все пак бе приета, при това европейската перспектива за Балканите в него е ясно обозначена, а това бе и главната цел на българското председателство."

"Комерсант" отбелязва и още един сериозен проблем, с който се сблъскаха организаторите. В навечерието на срещата испанският премиер Мариано Рахой обяви, че няма да седне на една маса с лидерите на Косово, което Мадрид не признава за отделна държава. А някои страни от ЕС, които също не признават косовската независимост, не се съгласиха с проекта за декларация, в който Косово се посочваше редом с останалите балкански страни.

Компромис все пак беше намерен: Рахой дойде на официалната вечеря, а на самата среща в НДК изпрати постоянния представител на Испания в ЕС. В текста на декларацията формулировката "балканските страни" бе заменена с "балканските партньори". А на табелките пред участниците във форума бяха изписани само имената им, без длъжностите и държавната принадлежност, отбелязва руският всекидневник.

"Неопределеността на сроковете за интеграция и сериозното затягане на изискванията към кандидатите пораждат въпроса кой днес е по-малко готов: балканските страни за влизане в ЕС или самият Евросъюз да интегрира Балканите, - споделя пред "Комерсант" един от балканските участници в срещата на върха. - Разумна алтернатива за държавите от региона обаче няма. Важно е, че Балканите изобщо се върнаха в дневния ред на Евросъюза."

За това, че Балканите ще останат и занапред в европейския дневен ред, заявиха представителите на Хърватия, която ще председателства ЕС през 2020 г. Следващата среща на върха ЕС-Балкани ще бъде тогава в Загреб, посочва руският всекидневник.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
ДО-А преди 5 години
Омръзна ми от м,а,л,о,у,м,н,и,ц,и!!!Ако можеш да смяташ сметни колко е дала България на ЕС и колко е взела само за годините за които сме членове на съюза!!!!!Дори не говоря за инвестициите,за това че изискват от нас съдебна система като хората и че ако не бяхме там не мога да си представя какво крадене щеше да има!
7
1
 
0
 
! Отговори
баба преди 5 години
Е и како стана със сватосването бре, я като гледам гаче едно нищо и половина.
6
1
 
2
 
! Отговори
А преди 5 години
ГОЛЯМО ПРЕГРЪЩНЕ,ГОЛЯМО ЦЕЛУВАНЕ,ТО И НА ВРЕММЕТО БЕШЕ СЪЩОТО,НО ОСТАНА НДК,2,5 МЛН АПАРТАМЕНТИ,ВК МРЕЖИ 40000 КМ ПЪТИЩА,ЕЛ МРЕЖИ,КОИТО ХАРИЗАХМЕ,СЕЛСКО СТОПАНСТВО КОЕТО УНИЩОЖИХМЕ,ИНДУСТРИЯ И ИКОНОМИКА ОКРАДОХМЕ,ОСТАНАХА НИ САМО ЦЕЛУВКИТЕ И ПРЕГРЪДКИТЕ,КОЙ ПЛАЩА НИКОЙ НЕ КАЗВА.,НИЕ ПЪК ЗА КАКВО СЕ РАДВАМЕ НИ МИ СТАНА ЯСНО,ДА НЕ БИ НИЕ ДА РРАЗДАВАМЕ ПАРИТЕ,ЗА ЕВРОПРОЕКТИТЕ.СЛЕД ЮНИ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ НАЧАЛНИЦИТЕ,МИНИСТЕРСТВАТА.
5
3
 
3
 
! Отговори
ined преди 5 години
Като гледам тоя корпулентния на първа редица е най-неподготвен, даже не може да се ориентира къде е камерата като го снимат
4
2
 
9
 
! Отговори
5 преди 5 години
"Нашият" ми напомня от снимката за старшината на ротата пред строя!Богатите искат да са още по-богати, а бедните да се оправят ,както могат!
3
7
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Ще цъфнат и вържат Западните Балкани като ги натикат в ЕС ;Вижте България и няма какво повече да коментираме.
2
3
 
12
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
От запад Гардиън, от изток -Комерсант. Истерията е пълна. Щом кучетата лаят, значи керванът върви.
1
9
 
21
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Прекрасна новина!Колкото по-далеч от ЕС, толкова по-добре!