Розите - хем родили много, хем добре и сега струват евтино

Държавата ще даде на розопроизводители субсидия
Обновена: 19 май 2018 15:28 | 19 май 2018 15:10, Камелия Цветанова
18
Розите - хем родили много, хем добре и сега струват евтино
Снимка: Булфото, архив

Регистрираните розопроизводители ще бъдат компенсирани заради ниските изкупни цени тази година със субсидия "де минимис", каза в Карлово министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той отиде там, за да се срещне с протестиращите розопроизводители, които блокирапя пътя и настояха за намеса на държавата заради ниските цени, на които са принудени да продават продукцията си.

Министърът поясни, цитиран от БТА, че тази година реколтата е много добра - и като качество, и като количество, а това доведе до ниските изкупни цени.

Друг съществен въпрос е нарастването на розопроизводството - през последните две години то се увеличава с по 10 процента на година, като в момента се обработват над 400 000 дка розови насаждения. В предишните години изкупните цени за килограм розов цвят са били много добри: през 2017 г. килограм розов цвят е изкупуван над 4 лева, а през 2016-та - до 5 лева, и затова сега производителите са недоволни от цени около 2 лева за кг, които не им покриват разходите.

Също така през последните години са засети розови площи, които не са от сорта Роза Дамасцена, и те не могат да се използват за производство на българско розово масло. По думите на министър Порожанов България произвежда розов цвят за малко над 3000 кг розово масло, а реално страната продава два пъти повече на базата на вносни продукти от Иран, Тунис и Турция, с химически добавки, които компрометират качеството на българското розово масло.

Министър Порожанов каза още, че ще бъдат предприети законови мерки срещу дестилерии, които компрометират качеството на българското розово масло, като го произвеждат без вложен български розов цвят.
Необходим е закон за розата, който да регулира отношенията в отрасъла, да се работи само със сертифициран посадъчен материал, само от регистрирани розопроизводители, а производители и преработватели да работят в симбиоза, заключи земеделският министър.

Преди срещата в Карлово розопроизводители излязоха по главните пътни артерии в Розовата долина и блокираха движението. Големи колони от чакащи автомобили се образуваха на пътя Пловдив-Карлово, при разклона за с. Войнягово, където над сто земеделски производители протестираха заради ниските изкупни цени.

Движението е спирано още на подбалканския път София-Бургас близо до Калофер, до с. Каравелово и Калояново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Розите - хем , хем ... Хем в Рая , хем в Ада - но няма го майстора . С една проста работа няма кой да се справи , а предстоят вечни реформи и промени .
16
0
 
1
 
! Отговори
Sladko ot rozi преди 5 години
Като е толкова евтина суровината, защо сладкото от рози е толкова скъпо? Едно от най-скъпите е, гони 13 лв. килото. А има толкова меко слабително действие, че е мечта. Има някакъв сок с миризма на рози - разкошен е. И едно голямо браво на отглеждащите градинските рози - напоследък си купувам страховни сортове - едри, не миришат да привличат пчели, цъфтят непрекъснато. От един любител на розите - много благодаря. А няма ли как да им махнете и бодлите?
15
0
 
4
 
! Отговори
Тоцила преди 5 години
Сега идва ред и на лавандулата...много се зася по Добруджата
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези , които протестират са робите на "производителите" по документи!За субсидии от ЕС немогат да вземат, но субсидии ще си вземат от Бг .
13
1
 
3
 
! Отговори
БЧК преди 5 години
Га беше 5лв. /кг. никой ни рива
12
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А защо не играят на фючърсите?
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 10Не говоря за всички, но тези, които имаха желание за това, и даже бяха готови да изнасят директно за чужбина ... Бяха заплашвани. Сега, планът на едни хора отгоре е, да съсипят индустрията и после, като лешояди, да я разрушят и може би, след 15-20 години, нечие от децата им, ще реши да се занимава с редовен бизнес.
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не им осигурите направо и берачите, и пазарите, и разсада и машините. Направо и тях платете от бюджета! 30 години демокрация и тия тюфлеци не можаха да,си направят браншова организация която да им пази интересите и да се грижи да има пазари! А инъче собствениците са големи бизнесмени!
9
4
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
В случая липсват прекупвачи които да спекулират с цената.Завода плаща толкова и си е изчислил ,че повече няма как да плати! Явно няма търсене на розово масло.Явно и потребителите тук, и в чужбина, не се нуждаят от този продукт!Има ли смисъл от субсидия?Това все пак не е храна! Смятам ,че е най-правилно да изкореняват масивите и да засаждат почвата с нещо по рентабилно.Дали ще струва 1,6лв/кг или 1,80лв/кг след субсидия това няма да им спаси положението!
8
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как България преди 28г. произвеждаше българската розово масло и хем розовите насаждения беха много повече, хем и пазара го лапаше та не стигаше. Какво стана от както сме в ЕС?
7
3
 
20
 
! Отговори
а за берачите? преди 5 години
Държавата ще им даде субсидии. Те ще платят ли достойно на берачите на рози с част от тези субсидии? Или пак ще реват, че изкупните цени ниски и ще плащат на берачите жълти стотинки?
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва Закон. Власти който да следят за изпълнението му. Правителство което да бди и милее за родното. Все неща които не съществуват в България
5
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво се занимавате с тези мутри от бг,да ви обират труда и да се подиграват,а бе след толкова години не разбрахте ли че тука няма надежда,от три години ме няма и ме е яд че не го направих по рано..където съм аз няма да забогатея,но ми е спокоино и не се лишавам от потребните неща от които в бг не можех да си ги позволя всеки месец..и наи важното е сигурноста и спокоиствието..за което в нашата държава го няма
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, пазарна икономика! Тъжно! Кого го интересува дали си произвел нещо, след като никой няма нужда от него!
3
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв пройзводител си като не можеш да си продадеш продукта. И ревеш за държавата? Всяка година ли ще ревеш?
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия производители все държавата търсят.?
1
0
 
55
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Проблема не е само при розите, а за всичко, което все още се произвежда тук. Един се бъхти цяла година да произведе нещо, а накрая мyтрата прекупвач и търговеца печелят повече от него.