Патриот за учебниците: Баташкото клане не е другарско "сборичкване"!

Доц. Милен Михов с писмо до образователния министър, иска проверка
22 май 2018 17:00, Красимир Ангелов
63
Патриот за учебниците: Баташкото клане не е другарско "сборичкване"!
Снимка: Bulgaria On Air

Нека не лъжем децата, че геноцидът "Баташко клане" е другарско "сборичкване" между братски народи!

Този апел отправи заместник-председателят на Комисията по образование и наука в 44-ото Народно събрание и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение доц. д-р Милен Михов. Той изпрати отворено писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в навечерието на 24 май.

0В апела си към министър Вълчев преподавателят по история във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" настоява за сформирането на комисия, която да направи обстойна проверка на учебния материал във всички учебници и учебни помагала, по които ще учат децата през учебната 2018-2019 година.

Още по темата

Патриотът настоява тази комисия да се съобрази и в процеса на работата си да наблегне на разпоредбите на чл. 5, ал. 1, т. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование, която гласи, че основните цели на предучилищното и училищното образование са съхраняването и утвърждаване на българската национална идентичност.

"Изключително належащ е преглед на учебното съдържание и за фактически грешки, недопустими текстове и продуктово позициониране", казва още Михов в писмото си.

Той настоява да се обърне внимание на учебните помагала, тестовете за самоподготовка, работа в клас и на всички изпитни материали, включително и за граматически и концептуални пропуски.

"Уважаеми г-н министър, в навечерието на най-българския празник – 24 май, настоявам държавата - в лицето на МОН, да обърне внимание на запазването на националната идентичност и култура, на съхранението на чистотата и автентичността на българския език и запазване на духа на светското образование в България. Нека отдадем почит на българските учители, на българските будители и просветители, които са били част от Възраждането в мрачните години на Османското робство и са станали двигател на национално-освободителните битки, на които дължим днешната свободна и независима България", се чете в писмото на доцента, което продължавава:

"Именно заради тях и техните последователи – днешните преподаватели, както и в името на бъдещето на нашите деца и благото на Родината, ние трябва да направим необходимото да прочистим учебниците, учебните помагала, тестовете за самоподготовка и изпитните материали от абсурдните примери  като: "българите живели свободно и свободно говорели езика си и изповядвали вярата си" (по време на турското робство); пълна подмяна на историята за Освободителното движение; разкази за светеца Хасан; задачи по математика с примери за баба Несран и внучката ѝ Гюлтен; недопустимият пример за жители на махалата, които били изкарани на митинг, на който получили знамена и кебапчета; уроци за хамбургера, в които са изброени всички световноизвестни марки вериги за продукта; примери за майката, която пие определена марка бира или вечеря "салата с ракия"; уроци за исляма, многоженството и неравнопоставената роля на жената в обществото; пилешки език в тестове по български; песни на турски и цигански в учебници по музика или с текстове за миски и мутри и т.н. и т.н. (за съжаление вече имаме лоши примери за грешки и в тестовете за матурите от вчера)".

Затова заместник-председателят на Комисията по образование и наука в 44-ото Народно събрание иска да се обърне внимание и на съдържанието откъм граматически, фактически и концептуални грешки.

"Г-н министър, живеем във времена, в които религиозната, езикова и културна идентичност на нациите на Стария континент са изправени пред сериозно изпитание. Ставаме свидетели на недопустими гаври с нации, които са на хиляди години. Именно запазването на българското, на родната история, език и фолклорна идентичност в неподправен вид е въпрос на родова чест и оцеляване на българския род.

Ние дължим на децата си да ги учим как да бъдат стойностни хора и достойни граждани, а не да ги объркваме с продуктово позициониране, да им налагаме нехарактерни модели на подражание и да им обясняваме, че геноцидът Баташко клане е другарско сбиване между братски народи, съжителствали в мир, културно и религиозно братство, например. Нашите наследници трябва да познават историята, езика и културата ни такива, каквито са ни съхранили 1400 години", завършва писмото на доц. Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
20
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
Браво, подкрепям те!!! Скотове са турчулята и не ги харесвам изобщо! На тях доверие не може да се има!! Да забравим Батак, много им се иска но няма да стане!!!
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този, анонимния, дето обилно се е изразил по-долу, искам да си представи само за миг, че е бил в Баташката църква с жена си и децата си тогава. В онзи момент.Простотиите, дето ги е писал няма да коментирам!..Със същият успех мога да си представя и че съм във септата на Белор миг преди да я взриви Тирион Ланистър или, че съм в замъкът на Дорн с трите пясъчни принцеси, но тук не коментираме фентъзи, а говорим с реални факти. Ти ако вярваш в приказки си е лично твой проблем.
52
10
 
3
 
! Отговори
serbo преди 5 години
това не беше ли мит ?? още ли лъжете света?? не е ли махнато от учебниците ??трябва да учете за сурдулишките мъченици, а не за други неща !!
51
0
 
11
 
! Отговори
Фердо преди 5 години
Този, анонимния, дето обилно се е изразил по-долу, искам да си представи само за миг, че е бил в Баташката църква с жена си и децата си тогава. В онзи момент.Простотиите, дето ги е писал няма да коментирам!
50
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаемият доцент как ще обясни на децата радиоизотопното изследване на костите в костницата на Батак за които се твърди, че са на жертвите извършено през 70те години на миналия век, като изследването е установило, че са на възраст между 300 и 400 години. Как да обясниш на децата, че башибозукът е клал 350 годишни деца и старци?Как да обясниш на децата, че батачани са били с по 3 глави, защото при население 800 души има 5000 черепа? Триглави змейове ли е клал башибозукът? Трудно се обяснява.
49
1
 
8
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Това не са 5000 души а 5000 поколения
48
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А уважаемият доцент как ще обясни на децата фактът, че апостолите на въстанието са пращали доверени хора да палят българските села за да изкарат повече въстаници в гората? Всеки който е чел Захари Стоянов знае за това.
47
9
 
3
 
! Отговори
Покръстването 866 преди 5 години
А как ще обеснят на Децата Покръстването през 866 г. при Византия , най-перфектния пример е Възродителен Процес поради простата причина че е насилствен Процес , въпреки че Децата сами могат да прочетат в Уикипедия за Борис 1
46
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаемият доцент как си обяснява преиначаването в българските учебници на името на византийският император Василий Втори Македонец на Василий ***?Защо е това преиначаване като самият Василевс се е самонарекъл Вулгароктон, което на гръцки ще рече прocтакоубиец или убиец на пpocтаци.Така младите подрастващи българчета ще си мислят, че императорът е убивал българи и ще се насажда омраза. Нека знаят и те като осталият свят, че е убивал пpocтаци.
45
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четете Макгахан, човекът си го е казал едно към едно. Мюсюлманите са зверове. Клали са жени и деца! Жестоки скотове!
44
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе щото сега живеем много добре, нека патриотите още нещо да изровят от преди 200-300 години, със сигурност има и други зверства на османлиите над българите, дайте да се мразим и да пеем юнашки песни, щото всичко друго ни е наред.
43
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те турците ако са искали да ви изколят българите щели са да приключат за нула време, а българското население се увеличило напук на американеца Макгалан.
42
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баташкото клане не е било геоницид. Геноцид е съзнателно избиване на населението с цел премахването му. А в Батак са се клали за отмъщение.
41
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е пратриотът. Не трябва да се лъжат децата, че Баташкото клане е свада между народи. Трябва да им се каже истината - едни българи от една вяра са клали други българи от друга вяра заради дългогодишна вражда между двете села.
40
1
 
41
 
! Отговори
#1 преди 5 години
Аз съм чел книгата от Januaris MacGhan, американският журналист описал и бил в Батак след клането. Ако имате възможност я прочетете, отваря очите! Нещата които описва наистина са потресаващи, Също така доказва че разоръжен народ кръв дава, жертва става. Хората от Батак са си предали оръжието с обещанието от башибозуците че няма да ги колят, а то какво станало... Оръжие и земя не се продават, а само копуват!
39
1
 
28
 
! Отговори
мон преди 5 години
Вместо сороски урок по темата,да се изучават записките на американския журналист Макгахан.Там всичко е казано точно.
38
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момчета мислех да пиша по темата, но гледам вие сте изчерпали темата и няма какво да се пише. Баташкият ГЕНОЦИД и ЗВЕРСКО КЛАНЕ трябва да се помни винаги, за да се знае какви "хора" са мюсюлманите и че на тях не може да им се има доверие. Когато Турция офицциално поднесе извинения на България за зверското клане, тогава ще започна да уважавам турците. Иначе за мен те винаги ще си останат втора ръка хора - ***, скотове, диваци и жестоки зверове.
37
4
 
28
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До Анонимен 29А, аз ще кажа аман от дървени философи като теб. Има една стара българска приказка "Който не помни миналото си и историята рискува да я повтори", но такива "професори" като теб едва ли са я чували. Само анти-българин като теб може да призовава за забрава на историята ни като народ.
36
3
 
11
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 5 години
Казвах ви го много пъти, в Освиенцим спокойно прекарвахме по 2000 на час през душовете. Ако се напънехме, можеше и двойно ама вие ги закрихте и ги направихте на музеи..... само казвате и ги отваряме на двоен капацитет веднага :))
35
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците трябва да знаят и помнят, изклали да над 5 000 българи в Батак, над 10 000 в Стара Загора а града опустошен и изгорен. И това не трябва да се помни, да се забрави ли? Кой идЕот е наредил това и защо? За да не се разсърдели турчеещите се българи, изгубени между истината и лъжата. Да се турчеят, тяхна работа но да си знаят, и Турция не ги приема а българите ги гледат с подозрение. За 500 години са избивали, колили, палили, грабили и изнасилвали. Гаврата с въстанието е била ужасна!!!