Патриот за учебниците: Баташкото клане не е другарско "сборичкване"!

Доц. Милен Михов с писмо до образователния министър, иска проверка
22 май 2018 17:00, Красимир Ангелов
63
Патриот за учебниците: Баташкото клане не е другарско "сборичкване"!
Снимка: Bulgaria On Air

Нека не лъжем децата, че геноцидът "Баташко клане" е другарско "сборичкване" между братски народи!

Този апел отправи заместник-председателят на Комисията по образование и наука в 44-ото Народно събрание и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение доц. д-р Милен Михов. Той изпрати отворено писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в навечерието на 24 май.

0В апела си към министър Вълчев преподавателят по история във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" настоява за сформирането на комисия, която да направи обстойна проверка на учебния материал във всички учебници и учебни помагала, по които ще учат децата през учебната 2018-2019 година.

Още по темата

Патриотът настоява тази комисия да се съобрази и в процеса на работата си да наблегне на разпоредбите на чл. 5, ал. 1, т. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование, която гласи, че основните цели на предучилищното и училищното образование са съхраняването и утвърждаване на българската национална идентичност.

"Изключително належащ е преглед на учебното съдържание и за фактически грешки, недопустими текстове и продуктово позициониране", казва още Михов в писмото си.

Той настоява да се обърне внимание на учебните помагала, тестовете за самоподготовка, работа в клас и на всички изпитни материали, включително и за граматически и концептуални пропуски.

"Уважаеми г-н министър, в навечерието на най-българския празник – 24 май, настоявам държавата - в лицето на МОН, да обърне внимание на запазването на националната идентичност и култура, на съхранението на чистотата и автентичността на българския език и запазване на духа на светското образование в България. Нека отдадем почит на българските учители, на българските будители и просветители, които са били част от Възраждането в мрачните години на Османското робство и са станали двигател на национално-освободителните битки, на които дължим днешната свободна и независима България", се чете в писмото на доцента, което продължавава:

"Именно заради тях и техните последователи – днешните преподаватели, както и в името на бъдещето на нашите деца и благото на Родината, ние трябва да направим необходимото да прочистим учебниците, учебните помагала, тестовете за самоподготовка и изпитните материали от абсурдните примери  като: "българите живели свободно и свободно говорели езика си и изповядвали вярата си" (по време на турското робство); пълна подмяна на историята за Освободителното движение; разкази за светеца Хасан; задачи по математика с примери за баба Несран и внучката ѝ Гюлтен; недопустимият пример за жители на махалата, които били изкарани на митинг, на който получили знамена и кебапчета; уроци за хамбургера, в които са изброени всички световноизвестни марки вериги за продукта; примери за майката, която пие определена марка бира или вечеря "салата с ракия"; уроци за исляма, многоженството и неравнопоставената роля на жената в обществото; пилешки език в тестове по български; песни на турски и цигански в учебници по музика или с текстове за миски и мутри и т.н. и т.н. (за съжаление вече имаме лоши примери за грешки и в тестовете за матурите от вчера)".

Затова заместник-председателят на Комисията по образование и наука в 44-ото Народно събрание иска да се обърне внимание и на съдържанието откъм граматически, фактически и концептуални грешки.

"Г-н министър, живеем във времена, в които религиозната, езикова и културна идентичност на нациите на Стария континент са изправени пред сериозно изпитание. Ставаме свидетели на недопустими гаври с нации, които са на хиляди години. Именно запазването на българското, на родната история, език и фолклорна идентичност в неподправен вид е въпрос на родова чест и оцеляване на българския род.

Ние дължим на децата си да ги учим как да бъдат стойностни хора и достойни граждани, а не да ги объркваме с продуктово позициониране, да им налагаме нехарактерни модели на подражание и да им обясняваме, че геноцидът Баташко клане е другарско сбиване между братски народи, съжителствали в мир, културно и религиозно братство, например. Нашите наследници трябва да познават историята, езика и културата ни такива, каквито са ни съхранили 1400 години", завършва писмото на доц. Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Национализма ако носеше дивиденти или някаква полза за подрастващите в момента България трябваше да е най богатата и развита икономика в света.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той не може да чете камо ли да разбере.
32
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейски ценности са това - да растат поколения без национална и родова памет, да бъдат забравени жертвите и националните герои и в крайна сметка да бъдат заличени нациите в голямото семейство ЕС, проклето да е!!!
31
4
 
28
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Браво, много добре казано от заместник-председателят на Комисията по образование доц. д-р Милен Михов!
30
17
 
16
 
! Отговори
до ироничния преди 5 години
До От 11А колко са избити без съд и присъда,а!?За тях става дума,"народния" съд е друга работа!Както и да се усуквате,вие червените сте си ***!
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Zamaiahte se ot pamfleti, da propusnah, ... istoriata se pishe i ot propagandni maghahanceta i gladstonceta ...
28
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига с тия истории- гледайте напред и оставете малко историята да си почине. Аман от специалисти
27
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И къде пише че е другарско сборичкване, смотани патриотари, поне да вземат да прочетат малко
26
14
 
13
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
И да не пропуснат какво ни е причинил комунизма и защо сме най бедни в ЕС.
25
2
 
33
 
! Отговори
точка преди 5 години
Най-добре е от МОН да препишат 1:1 дописките и кореспонденцията на Джанюариъс Макгахан до Дейли Нюз за да се спрат тъпотиите писани из учебниците. Това е истината изречена от Гладстон в памфлета "Уроците по клане и поведението на Турското правителство в и около България. Българският ужас и Източния въпрос"!
24
3
 
31
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
Ако Баташкото клане е било другарско "сборичкване" то тези турчеещи се роми, защо ревът за някакво си преименоване? Ако ние ги бяхме изклали /сборичкали/, както те са направили на времето тогава дали щеше да има някой сега да реве всяка година за този "възродителен процес"?
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ne samo makedonskata istoria e pisana ot profesorceta v kabinetceta , da ne smeem samo na neia ...
22
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15:Още при проектирането този храм-паметник се е знаело, че ще носи името Св. Св. Кирил и Методий, но в последната фаза по силното давление на руския проектант и местната русофилия натрапват името на патрона на руската империя Ал.Невски, за да се подчертае принадлежността на Задунайская !
21
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е резултата от реформата в образованието на ПП ГРОБ. Децата учат за баба *** и внучката и, за кумчо вълчо и големия му джип и т.н. Реформа по герберастки!
20
9
 
16
 
! Отговори
От 11 преди 5 години
Вие от ирония не разбирате ли, та сте ми натракали минусите?!Номер 6 пише за 32 хиляди избити от Народния съд, а арестуваните са 28630, срещу 11122 има повдигнати обвинения, смъртните присъди са 2730.
19
26
 
17
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
Безродниците - още въздишат по всичко що е "руско" , "братско", "съветско"!По това ще ги познаеш
18
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До: 1132 милиона българи? Ти си учил по учеблиците на разБойко и Кунева!
17
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Още по-добре, че има други черкви кръстени на Светите братя Кирил и Методий ! Те са си го заслужили !А, какъв ти е на тебе княз Александър Невски , който е един руски военен пълководец, назначен от Кремъл по заслуги за светец и натрапен на България.
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Църквата върху Черната джамия не се казва "СвСв.Кирил и Методии", а "Свети седмочисленици" . Иначе другото е точно така.Седмочислениците са Кирил, Методии, Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд.
15
10
 
25
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Пишеш да се "възстанови името му - Св.Св. Кирил и Методий", но не казваш, че храмът е проектиран и построен с името Свети Александър Невски и само през 1915-1920 година се е наричал Св.Св Кирил и Методий, заради противопоставянето на България и Русия по времето на Първата световна война. После хората са си поискали първоначалното име и е добре, че все още се нарича така. Разбира се някой пишман русофоб добрал се случайно до върховете, може и да го преименува, примерно на Св Бойко Борисов.