Патриот за учебниците: Баташкото клане не е другарско "сборичкване"!

Доц. Милен Михов с писмо до образователния министър, иска проверка
22 май 2018 17:00, Красимир Ангелов
63
Патриот за учебниците: Баташкото клане не е другарско "сборичкване"!
Снимка: Bulgaria On Air

Нека не лъжем децата, че геноцидът "Баташко клане" е другарско "сборичкване" между братски народи!

Този апел отправи заместник-председателят на Комисията по образование и наука в 44-ото Народно събрание и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение доц. д-р Милен Михов. Той изпрати отворено писмо до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в навечерието на 24 май.

0В апела си към министър Вълчев преподавателят по история във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" настоява за сформирането на комисия, която да направи обстойна проверка на учебния материал във всички учебници и учебни помагала, по които ще учат децата през учебната 2018-2019 година.

Още по темата

Патриотът настоява тази комисия да се съобрази и в процеса на работата си да наблегне на разпоредбите на чл. 5, ал. 1, т. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование, която гласи, че основните цели на предучилищното и училищното образование са съхраняването и утвърждаване на българската национална идентичност.

"Изключително належащ е преглед на учебното съдържание и за фактически грешки, недопустими текстове и продуктово позициониране", казва още Михов в писмото си.

Той настоява да се обърне внимание на учебните помагала, тестовете за самоподготовка, работа в клас и на всички изпитни материали, включително и за граматически и концептуални пропуски.

"Уважаеми г-н министър, в навечерието на най-българския празник – 24 май, настоявам държавата - в лицето на МОН, да обърне внимание на запазването на националната идентичност и култура, на съхранението на чистотата и автентичността на българския език и запазване на духа на светското образование в България. Нека отдадем почит на българските учители, на българските будители и просветители, които са били част от Възраждането в мрачните години на Османското робство и са станали двигател на национално-освободителните битки, на които дължим днешната свободна и независима България", се чете в писмото на доцента, което продължавава:

"Именно заради тях и техните последователи – днешните преподаватели, както и в името на бъдещето на нашите деца и благото на Родината, ние трябва да направим необходимото да прочистим учебниците, учебните помагала, тестовете за самоподготовка и изпитните материали от абсурдните примери  като: "българите живели свободно и свободно говорели езика си и изповядвали вярата си" (по време на турското робство); пълна подмяна на историята за Освободителното движение; разкази за светеца Хасан; задачи по математика с примери за баба Несран и внучката ѝ Гюлтен; недопустимият пример за жители на махалата, които били изкарани на митинг, на който получили знамена и кебапчета; уроци за хамбургера, в които са изброени всички световноизвестни марки вериги за продукта; примери за майката, която пие определена марка бира или вечеря "салата с ракия"; уроци за исляма, многоженството и неравнопоставената роля на жената в обществото; пилешки език в тестове по български; песни на турски и цигански в учебници по музика или с текстове за миски и мутри и т.н. и т.н. (за съжаление вече имаме лоши примери за грешки и в тестовете за матурите от вчера)".

Затова заместник-председателят на Комисията по образование и наука в 44-ото Народно събрание иска да се обърне внимание и на съдържанието откъм граматически, фактически и концептуални грешки.

"Г-н министър, живеем във времена, в които религиозната, езикова и културна идентичност на нациите на Стария континент са изправени пред сериозно изпитание. Ставаме свидетели на недопустими гаври с нации, които са на хиляди години. Именно запазването на българското, на родната история, език и фолклорна идентичност в неподправен вид е въпрос на родова чест и оцеляване на българския род.

Ние дължим на децата си да ги учим как да бъдат стойностни хора и достойни граждани, а не да ги объркваме с продуктово позициониране, да им налагаме нехарактерни модели на подражание и да им обясняваме, че геноцидът Баташко клане е другарско сбиване между братски народи, съжителствали в мир, културно и религиозно братство, например. Нашите наследници трябва да познават историята, езика и културата ни такива, каквито са ни съхранили 1400 години", завършва писмото на доц. Михов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
25
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Българийо, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха
13
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм чел книгата от Januaris MacGhan, американският журналист описал и бил в Батак след клането. Ако имате възможност я прочетете, отваря очите! Също така доказва че разъоръжен народ кръв дава, жертва става.
12
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Що за министър е тоя,който не сеща какво да прави,а трябва друг да му казва!
11
26
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 5 години
Не са 32 хиляди, 32 милиона българи са убити от Народния съд, въпреки че смъртните присъди са само 2730. За останалите 32 милиона българи избит и от Нардония съд, нищо не се знае.
10
3
 
32
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
Ако Баташкото клане е "другарско сборичкване" , много държа тогава да се напише в учебниците, че немският национализъм е било "махленска игра на стражари и апаши" м/у гарманци и евреи в концентрационните лагери Освиенцим, Бухенвалд, Треблинка....
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тази как да я прекръстим?Църквата "Св. Св. Кирил и Методий" се намира в центъра на град София и е посветена на светите братя Кирил и Методий (създателите на славянската азбука) и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд, и Ангеларий. Църквата е построена в началото на XX-ти век върху руините на бившата Черна джамия - най-голямата построена сграда на известния Османски архитект Мимар Коджа Синан. През 1901-1903 джамията е преустроена в православен храм с дарения от гражданите на София.
8
2
 
27
 
! Отговори
Циник преди 5 години
МноУ кофти ся... ще засегнем потомците на башибозука ... и партии си имат ... даже 2!Етнически ... напълно неконституционни...па и някак не се вързва с новата "история" за "присъствието"!Ако изобщо - мога да отдам заслужено съгласие на съветските лакеи от 44 - то е само твърдата им позиция по този въпрос.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има църква с такова име в София и никак не е малка, дай да преименуваме една след друга всички.
6
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баташкото клане е нищо пред "Народния съд" 32000 българи убити изчезнали от бългапи
5
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До патриотА, докога ще търпим най-големият църковен храм в столицата ни да носи името на измислен руски светия, а не се възстанови името му - Св. Св. Кирил и Методий !
4
2
 
33
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Докато религиозната бун*щина съществува, човечеството е заплашено от самоунищожение.Всички войни са водени в името на измислени, несъществуващи простащи*ни.Кланета, изнасилвания, палежи ....... все в името на : бог, аллах и т.н.Най-лошото е, че в 21 в. масово продължава да се шири простот*ията.
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нямат срам еничери
2
1
 
37
 
! Отговори
Алеко преди 5 години
Неолиберализмът е пагубен за Европа и в частност за България. Колкото по-рано коренните европейци го осъзнаят, толкова по-добре, защото в един момент може вече да е късно.
1
1
 
61
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Лека-полека ще изкарат българите виновни за геноцида !!!