Борисов за "Белене": Реакторите не са домати, скрап ли искаме?

Президентът е в Москва, а срещу мен протестират, чуди се той
23 май 2018 11:15,
148
Борисов за "Белене": Реакторите не са домати, скрап ли искаме?
Снимка: архив "Булфото"

Премиерът Бойко Борисов коментира рестарта на проекта АЕЦ "Белене", който правителството поиска от парламента. Той обясни, че ако не се действа сега, реакторите ще се превърнат в скрап.

"Какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап", каза Борисов в началото на днешното заседание на правителството.

Той обясни, че държавата не е толкова богата, за да може да си го позволи.

Още по темата

"Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв.", каза още министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Борисов допълни, че хипотезата, че реакторите са много скъпи, се е оказала невярна.

"И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха", припомни премиерът. Той обясни, че не може да разбере протеста срещу него, затова че ще има среща в Русия при положение, че президентът сега е там.

"Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен. Има логика", каза той и се обърна към министрите си: "Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съвета в София има успех. Безспорно има успех – цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Неслучайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната".

В началото на заседанието Борисов съобщи и че лекарите и сестрите в болниците във Враца и Ловеч ще си получат заплатите.

"Кметовете на Враца и Ловеч са тук. Да предадат на хората че заплатите ще се получават, болниците ще работят", каза той и допълни, че другото е работа на властта.

"Министерство на здравеопазването, правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Доста операции се подготвят. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна. Плащаме заплати на маса служби", коментира още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
12
 
24
 
! Отговори
Петко Войвода преди 5 години
Ако имаше държава Беляне 2018 год трябваше да работи там са 60 000 работни места за цяла България ако не бяха дошли янките сенатори и бяха забранили Южен поток днес щеше да са на работа над 2000 човка срам срам за пропадналата ни държаваСПИТЕ ЛИ!
121
4
 
23
 
! Отговори
бай Петко преди 5 години
От както Герб е на власт колко милиарда взе заем и какво направи за бедния и ограбен българин от 28 годишния криминален преход сега Бойсо да вземе здравец една китка и да отива вдруги ден да целува ръка на Путин защото от 2009 год.до сега са се ***!
120
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре за скрап, от колкото да се налеят още 15-20 милярда в тая гробница и хранилищата за ядрени отпадъци.
119
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в момента цените на ВЕИ-тата са такива че себестойноста на електричеството от тях е доста по ниска цена от това на ЕРП-тата, погледнете какво става в Гърция последните 3-4 години, по островите вече почти неможеш да видиш хотел без панели, затова и износа ни към Гърция последните години постоянно спада, въпрос на време тази тенденция да се види и по нашето черноморие, това цялостно ще промени пазара на ел.енергия
118
18
 
10
 
! Отговори
Белене=КОРУПЦИЯ преди 5 години
Белене е музей на посткомунистическата КОРУПЦИЯ на червената върхушка !!!Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
117
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 10 години ситуацията с PV беше доста различна. Днес енергията от фотоволтаиците е по-евтина от енергията от централите с фосилни горива.
116
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 111Преференциалните цени на ВЕИ-тата бяха въведени през 2007 година от правителството на Станишев, сега вярно е че и ББ имаше вина за случилото се щото дрема до 2012 година, но соновната вина носи именно Станишев защото заложи на прекалено високи преференциални цени, без никаква икономическа обосновка, отделен въпрос е, че самия закон акцентираше върху производството, а не върхо потреблението на зелена енергия както е в Германия
115
3
 
7
 
! Отговори
прав си преди 5 години
До Анонимен 107 Българите сме с толкова високи заплати ,ч е няма да е проблем да плащаме ток по 1 левче киловата , произвеждан само от слънце и вятър
114
0
 
3
 
! Отговори
Я преди 5 години
Нацепавашвили Изодзадзе до Изгърбч ЗадвратянНа всяка манджа мерудия ли си ???
113
6
 
8
 
! Отговори
бъркаш са преди 5 години
До Не на БЕЛЕНЕ 103Ами точно народът си каза - Да на Белене , Да на Южен поток - ама кой да го слуша .Докато не се извадят "мъртвите души " от избирателните списъци , все ще са недействителни допитванията Колко е 50% от 6.9 млн , а колко е 50% от 5.8 - 6.0 млн ????Разбра ли ???Поне центовете , които изкараваш , стигат ли за храна ????
112
2
 
8
 
! Отговори
Докога г-н Борисов? преди 5 години
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно внасяха своите реални пенсионни вноски. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при положение, че няма да получат съответстващите си определени им от държавата пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога само едни и същи пенсионери ще бъдат наказвани и ощетявани ? Рано или късно от Европа ще потърсят сметка за това!
111
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
107В голяма грешка си. Цената на тока скочи именно заради вкарването на фотоволтаиците в мегаватите на енергийнта ни система. Това се случи по времето на Трайчо и лобито около него, като бяха сключени изключително неизгодни договори, държавата задължително да изкупува тази енергия на петорно до десеторно по-високи цени. Гинка на ЧЕЗ е между тези производители между другото, Курумбашев - сега евродепутат също, както и една дузина авери на Трайчо и екс президента Рос.
110
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин ни натиска да му купуваме допотопната техника и да строим атомни самовари. Смешно е
109
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа е разумна и ще му резне квитанциите за АЕЦ на ББ надявам се .
108
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този открадна 4 милиарда от КТБ , взе заеми за 16 ! Какво са за СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ още 20 милиарда на гърба и мизерията на народа ?Този ли обеща голяма пенсия за всеки !!????
107
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте отчетите на немската PV асоциация - зимата независимо от краткия ден произвеждат огромно количество енергия. Елетричеството при фотоволтаиците се произвежда от светлината, дори и при облачно време - студа не влияе. Ние сме южна страна и би трябвало да използваме своето географско положение.
106
2
 
9
 
! Отговори
няма време... преди 5 години
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 4 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
105
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е дарен пустия МУ ! От всичко разбира , А НЕ Е ПРОЧЕЛ ЕДНА КНИГА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ ! България мила , тежко ти !
104
3
 
16
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Най - скъпо струващия политик за всички времена в историята на България е Бойко Борисов, десет години му трябваха да реши и накрая нищо.
103
7
 
7
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 5 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.