Борисов за "Белене": Реакторите не са домати, скрап ли искаме?

Президентът е в Москва, а срещу мен протестират, чуди се той
23 май 2018 11:15,
148
Борисов за "Белене": Реакторите не са домати, скрап ли искаме?
Снимка: архив "Булфото"

Премиерът Бойко Борисов коментира рестарта на проекта АЕЦ "Белене", който правителството поиска от парламента. Той обясни, че ако не се действа сега, реакторите ще се превърнат в скрап.

"Какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап", каза Борисов в началото на днешното заседание на правителството.

Той обясни, че държавата не е толкова богата, за да може да си го позволи.

Още по темата

"Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв.", каза още министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Борисов допълни, че хипотезата, че реакторите са много скъпи, се е оказала невярна.

"И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха", припомни премиерът. Той обясни, че не може да разбере протеста срещу него, затова че ще има среща в Русия при положение, че президентът сега е там.

"Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен. Има логика", каза той и се обърна към министрите си: "Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съвета в София има успех. Безспорно има успех – цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Неслучайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната".

В началото на заседанието Борисов съобщи и че лекарите и сестрите в болниците във Враца и Ловеч ще си получат заплатите.

"Кметовете на Враца и Ловеч са тук. Да предадат на хората че заплатите ще се получават, болниците ще работят", каза той и допълни, че другото е работа на властта.

"Министерство на здравеопазването, правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Доста операции се подготвят. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна. Плащаме заплати на маса служби", коментира още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вижте в една атомна централа работят максимум 1500 човека, смятате ли за разумно да се похарчат още 15 млрд лева за някакви 1500 работни места, аз лично не, за мен това ще е най-голямото прахосничество, а по отношение на ЮП там също не виждам особен смисъл въпроса дори и да се дискутира, далеч по разумно е страната ни да се възползва от кризата в Гърция и съвместно да се стартира проект за газов терминал в севрна Гърция, това не само ще ни даде алтернатива, но и ще засили позициите на страната н
101
2
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
той тоя язовир се пълни от артезиански кладенец, цимент. тия герести речи ги запази за другарите от синдиката.
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 99Виж в отчетите на АЕЦ Козлодуй , колко месеца годишно има профилактика на реакторите - фактически работи само един реактор
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фотоволтаиците зимата нямат капацитет то и в идеални условия нямат КПД 100%! Трябва да се ориентират към слънцето да се чистят от сняг през зимата а облачното дни особено зимата не са рядкост!
98
1
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Лягам да спя! МОЛЯ ПАЗЕТЕ ТИШИНА!!
97
0
 
5
 
! Отговори
САЩ преди 5 години
До Анонименми те си го гледат на криво от самото начало.Гледат му сеира и му кроят капата! И не само те, а много са му мераклии като го видяха как кляка и се навежда на всеки!
96
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бацо се чуди какво да прави с двата стари руски реактора, които плати като поп.Вярно, че му ги натресоха червените, ама те май си правят с него каквото си поискат.Опита се да пробута реакторите на Иран, но удари на камък. Хората не искат да купуват вехтории от съветско време.Ще се опита да ги пробута на китайците, но и там го чака шамар. Китайците са по-големи капиталисти и от западняците.Не му остава нищо друго освен да падне на колене през Путин и да цулува каквото му подадат!
95
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Hafen die Wahrheitцар бомба некъде къде столицата, или три на равни части по билото на стара планина.
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че ВЕЦ ще са дублиращи в горещ резерв. Като излезеш водата умните как ще напълниш лятото язовира. Ми нали трябва и да се полива и за питейна вода да има ниво бе теле!
93
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100 MW фотоволтаична централа струва около $200 млн. - ще има работа за 2000 работника, електроенергията излиза 7цента на kWhКакъв е проблема да правим по една фотоволтаична централа на година?Ако икономиката има нужда от нови мощности ще строим, ако не ще вложим парите другаде.Има гъвкавост, по-изгодно е от АЕЦ, екологично, създава работни места у нас!Турция за 2017 е построила 1.7 GW фотоволтаици , затова инвеститорите бягат от АЕЦ Akkuyu
92
8
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Товаришчи, виновни за АЕЦ Белене са вашите хора, начело с Р. Овчаров, който загроби България с МИЛИАРДИ и сега Борисов трябва да му оправя бакиите. Ако някой има по-добра идея, нека я сподели!
91
4
 
2
 
! Отговори
KING OF KINGS преди 5 години
Май червените комунисти ще се окажат по-благородни от сините комунисти (т.н демократи) поне червените няма да те оставят да умреш от глад или на улицата....
90
1
 
0
 
! Отговори
ЛШЛ преди 5 години
До пенсионерспри да пиеш, разрухо
89
1
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонимен87то за това половината ни вецоце са на стенд бай, щото ще има недостиг на тоГ. айде, легай си.
88
2
 
7
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Решението.БСП да платят реакторите и да ги монтират на Бузлуджа. Те са ги поръчали за да ни поставят на колене. Щеш не щеш , ще строиш. Нали така? Така е ..
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да следите като спрат ТЕЦ след 4- 5 години щото са мръсни и ще има недостиг на ток! АеЦ Козлодуй не е вечна ще работи още 10-20 години максимум! Бъдещето е на АЕЦ Белене, ВеЦ, ФвеЦ това е истината! ТЕЦ не се предвижда а те произвеждат 43% от електричеството! Справка енергиен диспечер!
86
1
 
3
 
! Отговори
Питам преди 5 години
До Анонимен 77 А ти попита ли Румъния дали имат нужда от ток?
85
2
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До азал бънди нито е орел, нито е офлюф. не е орел, щото е един от гробокопачите на българската авиация, наред със сички игнатиевски, чешнегировски и прочие болтове и чантаджии, и не е и ***, що явно деса анцуга носи тежестта на техната къща. а кога хората затънаха по преспите, боце, без да е орел или *** запали джипката и отиде да помага. ал бънди седе на жежко и викаше че нема държава.
84
0
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
Чета коментарите и съм сигурен, че хората които пишат тука не са виждали разрухата. Разрухата през 1987 на площадката на комбината Радомир - там бяха наляти много пари, повече отколкото за АЕЦ Белене. И какво, едно голямо нищо. Разруха - пръснати машини за милиони, изоставени халета, буренясали пътища. Няма как да сбъркаш Разрухата, тя е там на строежа на втората АЕЦ - пръснати машини, пустота и голяма разсипия
83
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонимен67така де, имам един познат дето си "купи" парцел на луната. то се не знаело. ами, знае се. така и с реакторите. те малко ги няма, ама нали, сте ги платили. и ако средностатистическия бай иван обръща масата на главата на сервитьорката, щото са му писали в сметката една мастика дето физически не е изпил, ние фактически отръскахме бай ивановците да платят не любимото пиене на Гунди АКМ, а два реактора. но бай иван е патриот , и ще си купи още два реактора. или пет. колкото му кажат.