Борисов за "Белене": Реакторите не са домати, скрап ли искаме?

Президентът е в Москва, а срещу мен протестират, чуди се той
23 май 2018 11:15,
148
Борисов за "Белене": Реакторите не са домати, скрап ли искаме?
Снимка: архив "Булфото"

Премиерът Бойко Борисов коментира рестарта на проекта АЕЦ "Белене", който правителството поиска от парламента. Той обясни, че ако не се действа сега, реакторите ще се превърнат в скрап.

"Какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап", каза Борисов в началото на днешното заседание на правителството.

Той обясни, че държавата не е толкова богата, за да може да си го позволи.

Още по темата

"Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв.", каза още министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Борисов допълни, че хипотезата, че реакторите са много скъпи, се е оказала невярна.

"И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха", припомни премиерът. Той обясни, че не може да разбере протеста срещу него, затова че ще има среща в Русия при положение, че президентът сега е там.

"Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен. Има логика", каза той и се обърна към министрите си: "Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съвета в София има успех. Безспорно има успех – цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Неслучайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната".

В началото на заседанието Борисов съобщи и че лекарите и сестрите в болниците във Враца и Ловеч ще си получат заплатите.

"Кметовете на Враца и Ловеч са тук. Да предадат на хората че заплатите ще се получават, болниците ще работят", каза той и допълни, че другото е работа на властта.

"Министерство на здравеопазването, правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Доста операции се подготвят. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна. Плащаме заплати на маса служби", коментира още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Тоя зеленчук ви докара газ от Южен поток построи ви газов хъб и сега ще ви построи АЕЦ хахаха не ме карайте да се смея тоя ще иде в Русия да развали направеното от Радев.
81
3
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонименс тия условия на окопалото се в енергетиката лоби, не можем да продадем на ескимос калорифер, не ток. има достатъчно мощности "за продаване" и сега, но май никой не го иска. такаааа чееее... другари! дайте да купиме още два, не, още пет реактора, които да не ни "бъдат доставени физически". то, нащо не се губи.
80
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 76Самата идея за строеж на втори АЕЦ в държава без икономика е много далеч от здравия разум.Абсолютно! Виж статистиките от НЕК и ще лъсне картината! Ми то тоя ток дето и сега се бълва, даже не може да се продаде навън!
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баце нали там беше само един гьол? То, че не е гьол не е, но ти прави рейтинг години наред.
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм втрещен от това преобръщане на борисов от първият му мандат, когато директно си го беше казал, че белене е един гьол за милиарди.Лошо ... няма да задмине Маркел и това е вече сигурно! Човек трябва да си държи на думата иначе олеква и става за смях!
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С колко се оскъпи централата докато тоя 10 год я наричаще един червен гьол, вече можехме да продаваме ток на Румъния.
76
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самата идея за строеж на втори АЕЦ в държава без икономика е много далеч от здравия разум
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че тоя уникален д.бил ни е изпратен свише за наказание. Да се погледнем себе си какво представляваме като народ.
74
7
 
2
 
! Отговори
бг преди 5 години
Примитивните безродни *** лаят за руския интерес !!!! КОЙ Е КАЗАЛ , ЧЕ ЩЕ СЕ СТРОИ ТАЗИ АРХАИЧНА ЦЕНТРАЛА ????? Хайде пасете трева и празнувайте , няма да закопаем БЪЛГАРИЯ .
73
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега вече щяхме да сме построили централата...Да, ако беше построена нямаше да работи тъй като електроенергията щеше да бъде много скъпа и нямаше как да се изнася навън тъй като вътрешния пазар е презадоволен
72
2
 
4
 
! Отговори
Че го Барате преди 5 години
АМтроловете газ пикаят! АМтролове да се преброят на гей пройдоха в София! И да не си показват евроатлантическите кафяви ценности че ще станат за резил!
71
2
 
11
 
! Отговори
аз преди 5 години
10 години бяха нужни за този мозъчен прелом - от гьол до не са домати.10 пропуснати години и г е р б безвремие.Пропилени шансове за нормалност в държавата.Сега пришиването Му към Радев е хитър, но прозрачен ход.Няма общо между орел и ***.
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Попитали радио "Ереван" какви са вероятностите да бъде построен АЕЦ Белене.Радио "Ереван" отговорило:- Има 2 вероятности реална и фантастична. Реалната е да слязат извънземни да ни помагат; фантастичната - да се справим сами.
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега вече щяхме да сме построили централата, но благодарение на този уникален малoyмник на снимката, централата още не е започната, а с единия милиард неустойка, който платихме заради него, държавата щеше да има дял в строежа, вместо да я подарява на частници.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реакторите са си съвсем налице. И Борисов ходи до Иран да ги продава. И опищя пресата как сделката почти била сключена. Ама като стигна там се разбра, че човекът лъже както обикновено, и иранците не ги искат реакторите. Същите глупости като хъба дето вече почти бил построен, и с газа дето вече почти го бяха намерили в Черно море преди изборите.
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Изгърбич Задвратянкво ще рече че не са докарани физически?.платени са, ама къде ги? пОкажи ги къде се намират физически тия реактори ??? Виждал ли си на територията на тия 111 хил кв. км?И да, след като са платени и ине сме собственик, лесно могат да бъдат продадени, макар и за по-ниска цена, е ще се избии голяма част от пръснатите пари от джобовете на хората! България произвежда в пъти повече ток, отколкото реално потребява. А няма и наоколо къде да го продаде! За кво е тоя гьол пак?
66
6
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
те индийците така щяха да си купят самолет който не лети, но се усетиха и дадоха заден. сега половината руски вицове са за индийци , две трети от другата за украинци и една трета за беларуси.
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еииии,........ разгрле. Проумяхме, че реакторите не с домати!
64
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ Белене си е гьол - нищо не се променило и няма да се промени. Единствената промяна е на жълтите павета - няколко политици смятат да се пенсионират догодина и им е нужна тлъста комисионна за да осигурят старините си
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сетила се Мара- реакторите не били домати трябвало да строим Белене...Ами нали точно ти спря проекта бе кayн! Заради тебе платихме 1 милиард неустойки! И чак сега се сети, че трябвало да построим централата, защото реакторите не могат да стоят вечно консервирани?