Борисов за "Белене": Реакторите не са домати, скрап ли искаме?

Президентът е в Москва, а срещу мен протестират, чуди се той
23 май 2018 11:15,
148
Борисов за "Белене": Реакторите не са домати, скрап ли искаме?
Снимка: архив "Булфото"

Премиерът Бойко Борисов коментира рестарта на проекта АЕЦ "Белене", който правителството поиска от парламента. Той обясни, че ако не се действа сега, реакторите ще се превърнат в скрап.

"Какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българския данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап", каза Борисов в началото на днешното заседание на правителството.

Той обясни, че държавата не е толкова богата, за да може да си го позволи.

Още по темата

"Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпия музей за над 3,5 млрд. лв.", каза още министър-председателят, цитиран от "Фокус".

Борисов допълни, че хипотезата, че реакторите са много скъпи, се е оказала невярна.

"И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха", припомни премиерът. Той обясни, че не може да разбере протеста срещу него, затова че ще има среща в Русия при положение, че президентът сега е там.

"Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен. Има логика", каза той и се обърна към министрите си: "Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съвета в София има успех. Безспорно има успех – цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Неслучайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната".

В началото на заседанието Борисов съобщи и че лекарите и сестрите в болниците във Враца и Ловеч ще си получат заплатите.

"Кметовете на Враца и Ловеч са тук. Да предадат на хората че заплатите ще се получават, болниците ще работят", каза той и допълни, че другото е работа на властта.

"Министерство на здравеопазването, правете си реформите. Те не могат да са за сметка на лекари, санитари, сестри. Те си вършат работата и трябва да получават заплатите. Доста операции се подготвят. Работа на държавата е да хваща тези, които ги източват. Работа на държавата е да не допуска в двора на държавната болница да има частна. Плащаме заплати на маса служби", коментира още премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонименкво ще рече че не са докарани физически? че русняците са ни го играли "царят е гол" ? т.е. вземали са ни мангизите, и айде чекайте малко. че им платихме и неустойки. идеални сме. дано се провалим в дън земя, а отгоре да ни затисне халеевата комета.
61
9
 
0
 
! Отговори
23 преди 5 години
Абе, работа на *** Радев , ли е да се занимава с Енергетика ??????? Ние сме уникално *** държава ..... Как търпим този безполезен Радев , да твори простотии всеки ден ???? Затова ще сме последни ....
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ректорите са платени, ама не са докарани физически.Винаги една стока може да се продаде, на малко по-ниска цена и да се избият в голяма степен вложените милиарди суха пара, от джоба на хората.Ясно е, че България продължава "да се кове" от едно място. Единствената държава (лесно може да се направи справка" в ЕС, която е на 100% зависима от енергийни доставки от едно единствено място! Това не е ли колониална и не далновидна политика? Къде е жадувана "диверсификация на риска" от поне 2 места?
59
0
 
14
 
! Отговори
Гого преди 5 години
Е нали беше гьол та гьол, кво става сега , то е имало площадка , то имало и реактори, то имало и 3,5 милиарда, този е такъв манипулатор, че незнам как го търпите.
58
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонимен52китайците щамповат самолетоносачи на конвейр и ескадрени миноносци с релсотрони, не виждам защо би им било интересен некв паметник на културата. ако изобщо тия реактори съществуват.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ Белене няма да го има, сега борбата е да откраднат още няколко милиончета, да продадат оборудването и после да скатаят парите в някоя офшорка
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви глупости ръси тоя, не е за приказка. Няма ли някой да го озапти? Или не смеят?Какви газови потоци, какви реактори. Нали САЩ ЩЕ ГО ПОГЛЕДНАТ НАКРИВО, ПОСЛЕ НЕ МОЖЕ ДА ЗАСПИ ЕДНА ГОИНА. Ние сме колония и Борисов ни е пазача, да не би да се изметнем. И се старае човека.
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен. Има логика",Ами има логика, само не е ясно кое не си разбрал- ти замрази Белене, ти го размразяваш. Ти управляваш дъжавата, очакваш да протестират срещу Радев ли?
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко пъти да повтарям, че проектите от големия шлем предложени от г-н Първанов са политически проекти. Целта на тези проекти е геополитически натиск на страните в региона, а за печалбата на държавите акционери никой не мисли.
53
1
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратя преди 5 години
...тоест ЕС набичва инвестиции за да сме по малко папуаси, а наще `ора ги мъкнат при братушките, че и надписват фактури. аз ако съм на меркел на местото, в софия пред НС отдавна да се е запяло wenn die soldaten. щото, както англичаните са доказали, папуасите ги оправя само пушката.
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците ще ги купят с удоволствие,за да научат нещо от праисторически руски реактор.
51
4
 
3
 
! Отговори
Галена преди 5 години
Браво на Борисов! АеЦ Белене ще има! България трябва да си гледа интереса а не да слуша АМтролове!
50
0
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
белене, да е ясно, го спряха щото енергийното лоби на команясите издумкаха парите за един господ знае какво. след като руснаците си ги поискаха, резко фалира КТБ, която по случайност имала даване с внешторгбанк. ти да видиш. не стига това, ами и измъкнаха нвкви милиарди от държавата, и ТИ ДА ВИДИШ, още не е ясно имаме ли комплектовани реактори или не. медведев каза за 100б дефицит, и отворихме задунайский поток, белене. ако кажат, и мандри ще взривяваме.
49
7
 
0
 
! Отговори
Горд Европеец преди 5 години
Много от източната па,плач мрази запада, но всички отиват там, това са п,аразити за мен, храниш се от чуждото но всъщевременно го мразиш.....
48
7
 
0
 
! Отговори
Горд Европеец преди 5 години
Много от източната па,плач мрази запада, но всички отиват там, това са п,аразити за мен, храниш се от чуждото но всъщевременно го мразиш.....
47
3
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Анонименте вагнерци отидоха в сирия да "нагибаем америкоси". и неколко от тех (къде 300) и чакат да излязат от орбита. ако тия ще вардят аец-а , по добре да го гръмнеме с сливнишките гаубици, барем да е сигурно.
46
1
 
0
 
! Отговори
UK gay list преди 5 години
Sorry, Djankov, is not permitted. Djankov, try again Natzi Germany.
45
0
 
1
 
! Отговори
преди 5 години
дир. ИзперколенкOff, как са лелчочките из мюзикхолите? Искаш ли малко руски изремортази, за да ти е по-добре днеска?
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомням си, че Бургас - Александруполис и Южен поток щяха да ги охранява частната армия "Вагнер" с танкове и хеликоптери. Печалбата щеше да я обират въоръжените главорези, а ние щяхме да надуваме бузите
43
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правете президентска държава и да се свършват вече мъките на тоя, поне 3 пъти си смени мнението за АЕЦ-.а Като ти каже добър ден първо гледайте къде е слънцето и дали е ден.