България, 60-те... Когато в България имаше ядрени оръжия – съветски!

Страната ни беше (и) военен придатък на СССР
23 май 2018 15:00, Елка Василева
487
България, 60-те... Когато в България имаше ядрени оръжия – съветски!
Снимка: архив, Reuters

Във Варшавския договор България харчи в пъти повече за военни цели, отколкото днес. Изследване на проф. А. Улунян от Руската академия на науките разглежда някои аспекти на военното подчинение, под което СССР поставя НРБ.

Комунистическа България в продължение на почти половин век остава единственият напълно лоялен балкански съюзник на Москва и на Варшавския договор. Тодор Живков и предшествениците му водят политика на съвършена вярност, която превръща НРБ в ядрен заложник на Москва и в участник в окупацията на Чехословакия.

Това са само част от основните изводи в обширната монография „Балканският „щит на социализма“" на професор Арутюн Улунян от Института по история при Руската академия на науките, която е посветена на мястото на балканските комунистически диктатури във военните планове на Кремъл през втората половина на миналия век, пише Дойче веле.

България - от аутсайдър до ключов играч

Анализите от разсекретените досега архиви на ЦРУ и на други западни центрове твърдят, че от гледна точка на военните стратези България и Албания са били най-незначителните и незаслужаващи внимание съветски сателити през 50-те години на миналия век.

Тези възгледи се променят коренно в края на десетилетието, когато Хрушчов се съгласява да изтегли Съветската армия от окупираната през Втората световна война Румъния, пише проф. Улунян.

Както е известно, наследникът на Сталин не успява да върне в съветската орбита Титова Югославия и съюзилата се с маоистки Китай Албания. А шефът на Румънската компартия Георге Георгиу-Деж постепенно налага запазването на националния суверенитет като основен принцип в отношенията си със СССР и с Варшавския договор. Нещо повече, Деж прави демонстративни стъпки към сближаване с Тито, заклеймен още от Сталин като „предател на социализма“. Макар Румъния формално да остава членка на Варшавския договор, съвместните военни начинания със съветската и останалите „братски“ армии са сведени до минимум. При всяко преминаване на части от тези армии за участие в учения в СССР или в НРБ се изисква специално разрешение на Букурещ. Румъния категорично отказва да участва в смазването на Пражката пролет в Чехословакия през 1968 г. Николае  Чаушеску, който наследява Георге-Георгиу Деж, остро критикува Кремъл заради чехословашката авантюра, участие в която взема и трихиляден окупационен корпус от НРБ.

Лиценз за "Калашников", но и ядрена заплаха

"Априлският пленум на румънската компартия от 1964 г. дава ясен знак за дистанцирането на Румъния от Москва по проблемите на военната и икономическата политика на съветския лагер", обяснява и шефът на Държавна агенция „Архиви“ Михаил Груев.

Така НРБ на практика се оказва географски изолирана от Варшавския договор, което пък дава възможност на Живков и обкръжението му да укрепят властта си в смутните времена на Хрушчов и ранния Брежнев. В този и в по-късните периоди София продължава да демонстрира пълна вярност и непоколебима лоялност към Москва, като в отплата получава крайно нужните ѝ кредити и „безвъзмездна“ помощ.

Ролята на НРБ като единствен сигурен съюзник на южния фланг на Варшавския договор носи на страната много предимства, включително и придобитите 250 лиценза за производство на съветско оръжие и боеприпаси в български заводи. Но в същото време нарастват и заплахите за сигурността на страната, смята проф. Улунян.

Заради СССР САЩ и НАТО взимат България на мушка

Михаил Груев посочва, че като съветски сателит по онова България постоянно е била първостепенна цел в плановете на САЩ и НАТО за нанасяне на военни удари в случай на широкомащабна съветска агресия срещу Запада. Груев цитира изследване на историка Марк Креймър от Харвардския университет, според когото през 1950-1951 г. Сталин обмисля военна интервенция срещу Югославия от териториите на България, Румъния, Албания и Унгария. Войната в Корея обаче възпрепятства този замисъл.

Съдейки по наскоро разкрити документи на ЦРУ, ядрен конфликт между двата лагера става много вероятен още в началото на 50-те години. „До 1957 г. 80 % от разузнавателната информация за НРБ е била свързана с метеорологични прогнози. А това е явен признак за планове, свързани с военновъздушни операции – друго обяснение за метеорологичните справки просто няма“, посочва Груев.

Въпреки че официално на територията на НРБ няма съветски военни бази, в информациите на западните разузнавателни централи се посочва, че в страната постоянно присъстват около 2000 съветски военнослужещи и около 1000 сътрудници на съветските тайни служби, пише в своето изследване за Балканския „щит на социализма“ проф. Улунян.

Звучи стряскащо: ядрени оръжия на българска територия

В навечерието на Карибската криза през есента на 1962 г., след като САЩ разкриват съветските ядрени ракети в Куба, съветското военно присъствие в България бързо прераства в заплаха за страната.

„През лятото на 1962 г. край Карлово и Ямбол са били разгърнати още две ракетни бригади, в близост до курорта Боровец се е намирал склад за ядрените заряди за ракетите. Съветската страна е изисквала съблюдаването на най-строга тайна по въпросите за разполагането на ракети „земя-земя“ на българска територия“, посочва проф. Улунян.

Ученият допълва, че персоналът на насочените срещу цели в Гърция и Турция ракети е бил директно подчинен на върховното командване на Варшавския договор в Москва. Но тази тайна очевидно не е била опазена, както установяват агенти на българската ДС, проникнали в гръцкото посолство в София. В касата на посланика те откриват точна и детайлна информация за разположението за цялата ракетна и противовъздушна отбрана на НРБ.

„По въпроса за съветските ракетни бази в България българските държавни архиви все още не разполагат с документи, особено за периода, през който тези бази са били закрити, а ядреното оръжие е било изтеглено от страната. През 80-те години Гърция навярно е имала информация, че това вече се е случило, защото премиерът Папандреу подкрепя призива на Живков за създаването на безядрена зона на Балканите“, коментира Михаил Груев данните на проф. Улунян.

12% за военни цели - една от причините за бедността в НРБ

Друг интересен факт от периода на Карибската криза, когато светът е изправен на ръба на ядрен апокалипсис, са данните за непрекъснатото нарастване на средствата, които НРБ е принудена да отделя за отбрана и военно участие във Варшавския договор.

Проф. Улунян цитира жалбите на Т. Живков до съветското ръководство за тежкото икономическо положение на страната, която едва свързва двата края, след като се налага да отделя 12% от националния си доход за превъоръжаване. (За сравнение, разходите за отбрана на България като членка на НАТО през миналата година бяха 1,53% от брутния вътрешен продукт на страната.)

По силата на поетите от НРБ финансови ангажименти към Варшавския договор до края на съществуването му българските данъкоплатци са  принудени да покриват 6%  от военните и логистичните разходи на организацията. Въпреки че СССР прави няколко дарения със сравнително нови танкове и самолети, армията на НРБ остава като цяло въоръжена с преобладаващо стара военна техника, пише в изследването за Балканския „щит на социализма".

Проф. Улунян илюстрира този факт със състоянието на т.нар. отбранителна линия „Крали Марко“ по границата с Турция. По протежение на тази линия с дължина 150 км и площ от 1100 кв. км  са били създадени 171 бункера, състоящи се от вкопани в земята оръдейни кули на танкове Т-34 и на германските им аналози от Втората световна война „Панцер-4“. С това допотопно въоръжение „Крали Марко“ е трябвало да издържи 5-7 дена на натиска на модерно въоръжените армии на НАТО до пристигането на подкрепления от СССР.


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
426
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Както е известно, наследникът на Сталин не успява да върне в съветската орбита Титова Югославия и съюзилата се с маоистки Китай Албания. А шефът на Румънската компартия Георге Георгиу-Деж постепенно налага запазването на националния суверенитет като основен принцип в отношенията си със СССР и с Варшавския договор. Нещо повече, Деж прави демонстративни стъпки към сближаване с Тито, заклеймен още от Сталин като „предател на социализма“."
В очите на нашите съседи винаги сме били слуги и подчинени
425
3
 
14
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До на голо дупе-317: И кои са съюзниците на НАТО, които щели да бъдат пазени??? А самите съюзници, кой ще ги пази? Вече няма НАТО, има само САЩ ! И техните интереси !
424
4
 
1
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До Анонимен-308: И баба ми знае, че ядрено оръжие се ползва -- само при ракети Земя-Земя! С.... ???
423
5
 
12
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До Анонимен-290: СССР и др. НЕ НАПАДАТ Чехословакия ! Те са във военен съюз-Варшавски договор! А Западът иска да направи контрареволюция и Варшавският договор помага да се потуши бунта! И ако сега стане бунт в България -- САЩ и др. ще го пометат !!!
422
5
 
7
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До биби-242: Ти знаеш ли, че освен чл.5, който казва, че МОЖЕ да се помогне на нападната страна от НАТО /естествено от страна, НЕчленуваща/ -- има и чл.3 и 4 ??? А те казват, че -Всяка страна от НАТО е ДЛЪЖНА САМА да си осигури защитата на страната си !!! И друго, за времезадействането при"помощта" ? 1. В срок от 7 дни в ръководството но НАТО трябва да се прецени дали да се окаже помощ?! 2. И после се определя кой и с какви сили ще помогне! Та си стават 10-15 дни... ?!
421
3
 
7
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До Анонимен-229: Хайде сега ти си раздвижи мозъка и отговори -- Защо Турция и Гърция са насочили техните ракети към България, след като сме съюзници ???
420
5
 
12
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До Анонимен-214: Трябва да знаеш, че доларът от 1971г. -- НЯМА златно покритие! И, че курсът /не уличния/ в БНБ, беше 1 долар за 0.78 лв. Пък и нашите пари бяха обезпечени със злато ! И от 1971г. САЩ печатат долари безконтролно /по брой/ и без зад тях да има произведена някаква стока! Тотално измислена държава !!!
419
2
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До Анонимен-170: И като си бил свързочник защо не прочете, че Тапчето е модел от 1951г., а не от 1914-1918г. ?!
418
1
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До Idealist-147: Точно! Ракетите са Юпитер-2 и са 400бр. ! Това вече е цялата истина !
417
0
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До Членска карта №7-131: Прави разлика между отбранителна линия /с вкопана техника/ и бойна техника на армията, отбраняваща дадена полоса !
416
1
 
5
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До Анонимен-125: Преди войната е имало само телефони в пощите /в България/ !!! Частни не е имало! Е, в двореца -да! И моят дядо е бил шеф там! Както и на нещото , наречено -- рентгенова лаборатория !
415
4
 
5
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До анонимен-110: С години се чакаше само за лада или жигула! Всички останали се купуваха веднага или за 2-3 дни!
414
3
 
7
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До шматка-104: Ти си за съд, лъжеш безобразно ! Знаеш ли, че имаше ОТК и не можеше да пръднеш без тях! Поне добре ли ти плащат за лъжите ?!
413
1
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До Анонимен-96: ти или си абсолютен манипулатор или си необразован! Как може да сравняваш неща с разлика от 30-50 години ???
412
4
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 8 месеца
До Анонимен-79: Да, качествените бири бяха с хмел и имаше утайки! А западните си бяха и тогава и сега -- само химия !
411
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Изследване на проф. А. Улунян от Руската академия на науките... поредната подла твар, спосорирана от американските НПО-та.

Всеки ден, на час по лъжичка отрова, ни наливат от западната пропаанда.

Само добавете, че според наскоро разсекретени данни, американците са се готвили да ни ударят с 42 Ядрени заряда по това време (!!!)
Добре е да се знае от целувачите на американски заници, които сега ни управляват.
410
0
 
18
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 8 месеца
Бяхме 18-20 годишни момчета и бяхме готови да живота си да пожертвуваме за България,а сега няма да вдигна и дистанционното за нея.В рода ми по майчина и бащина линия имам загинали на Чаталджа,а по по бащина дядо ми е загинал в 34-ти Троянски полк,в 9-та Плевенска дивизия на Дойран.Само си представете,едно време18-20 момчета бяха на границата,нито свирепи виелици,нито студ,нито дъждове и бури,нито адски пек,нито ден,нито нощ можеха да ги отклонят от "браздата".Сега напускат поста защото били глад
409
4
 
19
 
! Отговори
Той е преди 8 месеца
Поредната, пропагандна, соросогейска измишльотина... "Стари" танкове и самолети ни давал СССР, ама и до днес са на въоръжение, що така? Натовските ни ги ПРОДАВАТ, дърти дръгели на по 40 години, на четворна цена, и са много хубави и "модерни"? В заводите в Сопот и Казанлък, и до днес се произвеждат оръжия и боеприпаси по съветски лиценз и образец, що "доброто" и "велико" НАТО не ни даде от тяхното? И всичко отива за ИДИЛ и други джихадисти, та утре да кажат, че Русия ги въоръжава!
408
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
">България, 60-те... Когато в България имаше ядрени оръжия – съветски!<br>Страната ни беше (и) военен придатък на СССР

Каква дебела лъжа са изпраскали тука тези драскачи!
В казармата съм се занимавал с тези неща.
Не сме имали руски бази тук! Това първо и второ - не сме имали ядрено оръжие тук!

Вероятно с подобни статийки се мъжчат да ни подготвят за N-тата поредна база на наша територия, включително и с ядредо оръжие.
Обаче ако вкарат и това в България, гарантирано ставаме първа мишена за удар
407
4
 
4
 
! Отговори
Той е преди 8 месеца
До СатаНАТО

Че какво толкова има, че да даваш милиони, да поддържаш едни ракети??? Храна и вода ли им носиш, на пашалък ли ги извеждаш?