Борисов покани папа Франциск да посети България

Премиерът призова Светия отец да се моли за мира на Балканите
25 май 2018 14:23, Елка Василева
32

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България. Светият отец обеща, че ще дойде в България.

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация беше на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Швейцарски гвардейци посрещнаха българския премиер във Ватикана с военни почести. Бойко Борисов беше въведен в Апостолическия дворец от папски благородници и от Георг Гейнсвайн, личен секретар на папата и префект на папския дом, съобщиха от правителствената пресслужба.

Преди аудиенцията с делегацията министър-председателят се срещна на четири очи с главата на Римокатолическата църква. Премиерът Борисов благодари на папа Франциск за топлия прием във Ватикана и за възможността за честването на делото на Светите братя Кирил и Методий.

Министър-председателят връчи официална покана за посещение на главата на Римокатолическата църква в България.

Още по темата

Папа Франциск прие поканата да посети в най-близко бъдеще нашата страна.

"В България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания. Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа", се посочва в поканата до папа Франциск.

Премиерът Бойко Борисов подари на главата на Римокатолическата църква картина, изобразяваща Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък.

От своя страна Папа Франциск подари на българския министър-председател плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти. Премиерът прие подаръка от Ватикана като оценка за работата си по европриобщаването на страните от Западните Балкани.

При срещата на четири очи Борисов е призовал папата да се моли за мира на Балканите.

След аудиенцията министър-председателят Бойко Борисов се срещна с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролини. Двамата изразиха задоволство от отличния двустранен политически диалог и изразиха желанието за задълбочаването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Аз каня и двамата да стават и да си заминават!
26
1
 
2
 
! Отговори
Добре заварил преди 5 години
На тази папа това му е последният мандат.Как се нарича човек, който гали Папата по главата?- Главен ПапаГал.
25
2
 
5
 
! Отговори
Добре дошъл преди 5 години
Много бързо скатаха клипа с пристигането на Борисов - скромно, с една Е-класа с прозрачни стъкла, едва се разгъна да излезе. А тук то са бронирани коли, джипове, тъмни джамове, слушалки, бронирани одеала, по 10 човека го вардят като Ким Чен Ун...
24
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да мразиш България, за да не можеш или не искаш да оцениш и признаеш какво прави Борисов за нея .
23
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските хибриди в България се чудят каква мерзост да изфабрикуват за Борисов и даже не се свинят да злословят по адрес на Светия Отец. При такова зловредно влияние, България има труден път пред себе си.
22
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Борисов! Все повече издига българското ми самочуствие.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той католик ли стана последно?! В колко образа и роли вече се представи пред света?!Дано си е взел наколенките, затова го болят коленете, че само пълзи пред политици и духовните висши лица за личната си изгода.....
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е добре дошъл! Да му омръзне на човек да гледа лицемерие....
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли български празник, на който Борисов да е тук?Страх го е да застане до Радев, че ще го освиркат като Цветанов.Папата като толкова го харесва да си го вземе. От радост може да станеме католици.
18
2
 
1
 
! Отговори
Ltufarfu преди 5 години
Angelkova da ne propusne da go razkara po bermudki iz okovanite s beton, jelezni kletki, chadari i plastmasovi pohodni legla bg plajove krai mirizlivite na ecologichna bulgarska marsha i bulgarski la.yna piasachni duni pred baseina na hotel Evropa, hotel Nessebur beach i hotel Burgas ...
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Б Б предпочете да гостува на Папата вместо да уважи празника на културата и писмеността - не му е за първи път , така той показва неуважение към народа и традициите му .
16
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов отново показа класа и класата на БГ! Поздрави за злобарите и тролохлебарките!
15
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горди сме всяка година по повод празника и че сме приети с желание и радушно във Ватикана! Може и вашите някой ден да ги приемат!
14
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не представям Нинова,Карадайъ или Радев там! Не са за там просто!
13
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Борисов,браво на Герб! Браво на цялата делегация! Така се прави!
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Iskame da doide PUTIN
11
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни е притрябвало да идва този проводник на сатаната у нас. Само ще ни омърси с присъствието си!
10
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен ЗАщото е изпаднал популист , крадец , и народа май скоро ще го изрита здраво . -------------Е ритай си колкото искаш - колко години вече го ритате и....... За нищо не ставате, освен да злобеете ей
9
8
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
РЕЛИГИИТА СА СЪЗДАДЕНИ ГЛАВНО ЗА ДА ЗАРОБВАТ СВОБОДНИЯ ЧОВЕШКИ ДУХ /РАЗУМ - В ИЗГОДА НА СЪЗДАТЕЛЯ ИМ !!! ОТБЕЛЕЖЕТЕ КАК СЕ "УСЪВЪРШЕНСТВАТ" С РАЗВИТИЕТО НА ЕЗИЦИТЕ , НАУКИТЕ И КУЛТУРАТА !!! НАЛИ СА СЪЗДАДЕНИ ОТ БОГОВЕТЕ!!!! ОТГОВОРЕТЕ : " КОЙ Е ПО СКЪП ,ОБИЧАН И ЦЕНЕН ОТ ГОСПОД : АДАМ ИЛИ ХРИСТОС ...ЙЕСУС/ ЗА ЕВРАЙСКИЯ СЪЗДАТЕЛ НА ***...ТА /
8
3
 
13
 
! Отговори
Бг преди 5 години
Папата не е като Юнкер. Той ще го погали по главата,докато другия,ударил някоя от специалната бира, ще му набива чембери...