Борисов с обещание от папата да пристигне в страната ни

Целта на това посещение е темата за Балканите да не пада
25 май 2018 16:15, Елка Василева
44

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

От Ватикана ще обмислят догодина да подготвят посещение у нас, в Румъния и евентуално трета страна от Западните Балкани. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след аудиенцията му при папа Франциск по повод 24 май.

Министър-председателят е връчил писмена покана на Светия отец да посети страната ни.

"Настоявах много той да посети България. Обещаха да мислят заедно с държавния секретар Пиетро Паролин да подготвят догодина такова посещение. Трябват им най-малко 5 месеца да подготвят посещение на папата", посочи Борисов.

"Говорих му, говорих му, говорих му и той каза: "Ти много вярваш в това". Викам: "Много". Отвори едно чекмедже и вика: "Ще взема листче". Взе листче, написа си и го сложи в джоба", разказа премиерът.

Още по темата

"За да няма спекулации, целта на едно подобно посещение на папата е да не пада темата за Западните Балкани. Ще свърши нашето председателство, ще дойдат други теми. Да успеем да я задържим на достатъчно високо ниво в световното внимание – с неговото влияние, с неговата благословия за мир. Искаме просто да има мир на Балканите", допълни Борисов.

"Много внимателно всички са следели това, което се случва в София. След като всичко това го разказах, решихме макар и трудно, настоявах много да посети и България. Разказах им всичко, което сме направили за Западните Балкани", добави той.

"За да няма спекулации, целта на едно подобно посещение е да успеем да задържим на достатъчно високо ниво световното влияние. Ние нищо друго не искаме, само да има мир на Балканите и да ги превърнем в една строителна площадка. Розите, които му подарих, най-вероятно ще бъдат засадени около морените в градините на Ватикана", каза още премиерът.

"Само може да се гордеем с това, което Кирил и Методий са направили. Всички ние сме призвани да накараме историците много по-добре да разкажат на децата да помнят това нещо", каза още Борисов.

Той разкри още, че папата му е казал да се моли за него. „И аз го помолих и той да се моли за мен. Всички да се молим на Господ да няма война и да сме живи и здрави”, обобщи премиерът.

Премиерът Бойко Борисов подари на главата на Римокатолическата църква картина, изобразяваща Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък.

От своя страна Папа Франциск подари на българския министър-председател плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти.

Това е втората среща на Борисов и папа Франциск след 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво повече да се говори за западните Балкани? Нали се събраха, има декларация, кой ще влезе в 2015 г. и кой няма да влезе.Целта не е да се говори за западните балкани, а за Борисов. Щото след месец всичко свършва. Пък и на Европа сега друго яйце и се пече на г`ъза - отношенията с краварите, Иран и брекзита. Много ги сърби за западните балкани.
11
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко е мъдър човек щом зачита апостолическия престол !
10
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко пак показа ,че обича Европа .Той е роден за президент на ЕС .Но един ден като нищо ще стане високопоставен еврочиновник !
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ли го галиха по главата
8
1
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
""Говорих му, говорих му, говорих му и той каза: "Ти много вярваш в това". Викам: "Много". Отвори едно чекмедже и вика: "Ще взема листче". Взе листче, написа си и го сложи в джоба", разказа премиерът.".....Но на горката Тиква изобщо не му е минала мисълта,ча папата най-вероятно е написал:-"Да припомня на кардинала да не пуска психари на аудиенция!"..
7
5
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
мда,това ще е кулминацията:-ЧЕТВЪРТИЯ папа,който ще погали Тиквата по кратуната...Пред цялото стадо...
6
8
 
2
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Какво ли ще бъде името на Пиринска Македония след като и тя получи Автономия ? Може би Република Пиринска Македония ?
5
11
 
2
 
! Отговори
Само Бойко преди 5 години
Добре че е мутрата бодигард да ви го управлава, селяци такива
4
5
 
13
 
! Отговори
Викам, вика.... преди 5 години
А аз питам, колко ще ни струва това???
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов, не ти струват пиар акциите пукната пара.Намали цената на тока и водата и ще те призная.Само се фоткаш и позираш. Така рейтинг не се дига.
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ние нищо друго не искаме, само да има мир на Балканите и да ги превърнем в една строителна площадка."Тоя задмина и Бай Тошо по бисери...
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като дойде какво? Ще хапне, пийне, ще удари една глава и ще си ходи... демек все тая.