Борисов с обещание от папата да пристигне в страната ни

Целта на това посещение е темата за Балканите да не пада
25 май 2018 16:15, Елка Василева
44

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

От Ватикана ще обмислят догодина да подготвят посещение у нас, в Румъния и евентуално трета страна от Западните Балкани. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след аудиенцията му при папа Франциск по повод 24 май.

Министър-председателят е връчил писмена покана на Светия отец да посети страната ни.

"Настоявах много той да посети България. Обещаха да мислят заедно с държавния секретар Пиетро Паролин да подготвят догодина такова посещение. Трябват им най-малко 5 месеца да подготвят посещение на папата", посочи Борисов.

"Говорих му, говорих му, говорих му и той каза: "Ти много вярваш в това". Викам: "Много". Отвори едно чекмедже и вика: "Ще взема листче". Взе листче, написа си и го сложи в джоба", разказа премиерът.

Още по темата

"За да няма спекулации, целта на едно подобно посещение на папата е да не пада темата за Западните Балкани. Ще свърши нашето председателство, ще дойдат други теми. Да успеем да я задържим на достатъчно високо ниво в световното внимание – с неговото влияние, с неговата благословия за мир. Искаме просто да има мир на Балканите", допълни Борисов.

"Много внимателно всички са следели това, което се случва в София. След като всичко това го разказах, решихме макар и трудно, настоявах много да посети и България. Разказах им всичко, което сме направили за Западните Балкани", добави той.

"За да няма спекулации, целта на едно подобно посещение е да успеем да задържим на достатъчно високо ниво световното влияние. Ние нищо друго не искаме, само да има мир на Балканите и да ги превърнем в една строителна площадка. Розите, които му подарих, най-вероятно ще бъдат засадени около морените в градините на Ватикана", каза още премиерът.

"Само може да се гордеем с това, което Кирил и Методий са направили. Всички ние сме призвани да накараме историците много по-добре да разкажат на децата да помнят това нещо", каза още Борисов.

Той разкри още, че папата му е казал да се моли за него. „И аз го помолих и той да се моли за мен. Всички да се молим на Господ да няма война и да сме живи и здрави”, обобщи премиерът.

Премиерът Бойко Борисов подари на главата на Римокатолическата църква картина, изобразяваща Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък.

От своя страна Папа Франциск подари на българския министър-председател плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти.

Това е втората среща на Борисов и папа Франциск след 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папата - еретик Франциск НЕ трябва да идва в България! Бойко Борисов за какъв се мисли,че да кани някакъв си еретик? Светия Синод на БПЦ е ПРОТИВ еретикът Франциск да идва в България! Католиците в България са МАЛЦИНСТВО и те НЯМАТ думата!
31
0
 
14
 
! Отговори
Х преди 5 години
Самото му отсъствие от най-големия духовен празник, е бягство от ангажираност и отговорност. Бягството му от парада на войската също е бягство от поемане на отговорност. Това означава, че тези събития не са му приоритет. Важни за него са строителството и грабежите от различни строителни проекти в България. Нищо друго."Осман Октай
30
0
 
9
 
! Отговори
Х преди 5 години
"След бягствата на Бойко Борисов от двете големи събития-Гергьовден и 24 май, започвам да си мисля, че той се страхува да не бъде освиркан, замерян с яйца или с домати, както се случва напоследък с негови министри и зам.-министри в страната.Всяка година при папата, от уважение към Св. св. Кирил и Методий, винаги е имало посещение на ниво министър на образованието или на културата. Нищо повече."Самото му отсъствие от най-големия духовен празник, е бягство от ангажираност и отговорност. Бягството му от парада на войската също е бягство от поемане на отговорност. Това означава, че тези събити
29
2
 
4
 
! Отговори
аноним преди 5 години
притрябвал ни е, хаиде стига с тия мумии, това не е папа ,а шеф на БАНКА
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ли учи Христос,да се използва Християнството за политически цели?Или да подкрепя един български диктатор,българоубиц?
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Пак ли го галиха по главата"---Да-а-а, как! ТРЕТИЯТ папа, за ЧЕТВЪРТИ път. :)
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дойде Папата...а не,ще пристигне..слаби журналисти.
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дойде папата, ще приеме гей-парада, после Боко ще го заведе да му покаже Симитли.
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато дойде папата, то и премиерът ще е друг, и папата ще е друг.
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашият Тиквун с толкова грехове, де що поп има ходи да го опрощават и сам не знае на кой Господ да се моли!
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той Папата ще дойде, но премиерът, който ще го посрещне ще е друг! Се ла ви!
21
13
 
3
 
! Отговори
2015г преди 5 години
Папа Франциск посъветва Путин да спре да лъже и да започне наистина да работи за мир.Папата, "дипломатично" нарече Путин лъжец.
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кой път вече ходи там, а не остава за големите български празници тука? Явно го прави нарочно. И какво иска да каже с това? Че презира народа си, че ценностите пред които България се прекланя за него не струват пукната пара?Единствените поздрави от него българите ги четат във Фейсбук.Тоя човек няма ли си народ, да застане в центъра на София и да го поздрави?Или се страхува да застане до Радев??
19
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17 като много знаеш източник имаш ли илик си говориш на изуст??
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БОКО КОМУНИСТА НЕ ЗНАЕ ЛИ, ЧЕ ПАПАТА НЕ МОЖЕ ДА ПОСЕТИ БЪЛГАРИЯ БЕЗ ПОКАНА ОТ СВ.СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА.ТАКЪВ Е РЕДЪТ И ВЪВ ВАТИКАНА ГО ЗНАЯТ.
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойче, Бойче, оправи България, та сега се загрижи за балканите. Тези хора в какъв свят живеят? Сърбия с по-висок доход на глава от населението от нас, а ние сме 11 години в ЕС. Някой, ако може да обясни, защото аз не разбирам.
16
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е да гостува и папата. Духовника от Москва го видях ме.
15
1
 
20
 
! Отговори
Бай Х преди 5 години
Боже какъв и....диот ни управлява.!!!Срам и позор за нацията
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко много обича началниците ,а един от големите началници е Франциск .
13
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко е вярващ християнин което е добре .