Борисов от Киев: Изходът е в спазване на Минските договори

Винаги сме били за мир, защото това е най-святото нещо, посочи премиерът
Обновена: 26 май 2018 20:04 | 26 май 2018 19:43, Венцислава Вельова
156
Борисов от Киев: Изходът е в спазване на Минските договори
Снимка: "Фокус"

За постигане на мир и стабилност, които да носят полза и блага на всички народи се обяви министър-председателят Бойко Борисов в Киев, където е на посещение по покана на президента Петро Порошенко. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

"Винаги сме били за мир, защото това е най-святото нещо. Това е вълшебната дума и затова полагаме толкова усилия. Трябва да направим всичко възможно, за да спасим мира", подчерта българският министър-председател. 

Той посочи, че изходът от кризата в Украйна е в спазването на Минските договори от всички страни и изрази очакване, че чрез преговори това може да бъде постигнато. Борисов потвърди, че разглежда изграждането на инфраструктура като възможност за постигане на стабилност, икономически растеж и подобряване на доходите и живота на хората.

Украйна заема важно място сред външнополитическите приоритети на България. С вашата страна ни свързват приятелски отношения, стъпили на от историческата, културна, езикова и религиозна близост между нашите народи, както и от наличието на най-голямата българска етническа общност извън страната. Това посочи министър-председателят Бойко Борисов, който е първият български правителствен ръководител, направил посещение в Украйна от 14 години.

В този период станаха много промени, България се утвърди като член на НАТО и ЕС, но връзките между нашите народи са стабилни, защото много периоди в историята и личности, оказали влияние върху развитието на двете страни, продължават да ни свързват, каза премиерът Борисов.

Той припомни, че ангажираността на страната ни се изразява и в отпуснатите средства за образование в Украйна. До момента с българска помощ са изградени 10 компютърни кабинета на обща стойност близо 200 хиляди евро. Предстои да бъдат изградени още два нови за чужди езици в Лвовския национален университет "Иван Франко" и в Киевския национален университет "Тарас Шевченко".

Борисов се застъпи за безпрепятственото изучаване на български език, култура и история от членовете на българската общност и посочи, че чрез своята администрация и институции държавата ще продължи да съдейства за това. Той приветства подписаната в края на м. април Декларация за гарантиране на лицата, принадлежащи към българското национално малцинство, живеещи на територията на Украйна, на правото да изучават майчин език и да учат на майчин език и я оцени като потвърждение на намеренията на украинската страна да гарантира изучаването на български език в държавните общообразователни учебни заведения.

Българският премиер посочи, че се очаква през есента провеждане на сесия на смесената междуправителствена комисия, която да разгледа възможностите за сътрудничество между университетите на двете страни и подпомагане на обучението в сферата на висшето образование.

Президентът Петро Порошенко благодари за позицията на България в подкрепа на териториалната цялост на страната, както и за отношението на правителството ни по теми като визовите облекчения и икономическите връзки със страните от ЕС. Той посочи, че разчита на България и на Българското председателство така, както е поставило въпроса за Западните Балкани, да разглежда и инициативата на ЕС за Източното партньорство. 

"За нас свързаността и особено изграждането на коридор №4 е от изключително значение", посочи Порошенко по време на разговорите.


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
0
 
! Отговори
От Дедо ви преди 10 месеца
Аз ше ви окрада къщата а после ше прата банкянския гълъб да ви успокоява да мирувате! :)
141
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В последно време се с мъже се срета, пипа, прегръща... море он симитлийскиьо и ахналниъ и перуналниъ нерв ке да гя разцепи кеков е натрупал хормони и желания за да възпита тва мекотело
140
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички там били малороси, великороси, беларуси, НЯМАЛО ТАКОВА "украинци" с измислен, полу-полски и полу-руски език.. - това са твърденията на москалите. Но малоруси значи изКОНни руси, великие русские - самозабравили се москали, беларуси - литвини, генетично повече балти, отколкото трако=БъЛГари, ген I2a1, като малорусите. Украинската и беларуската (до 17 век - русинска) мо(л)ва не е измислена, а e от носителите на арийския ген R1a, докато великоруското наречие е поБъЛГарено със слова от I2a1
139
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ето защо украинците са дважди по близки на БъЛГарите/ БуРгарите от великоруските москали и казанските татари (уж потюркчени волжски булгари) и така различни и от великоруските москали, и поляците (ляховете), и дори беларусите, с които заедно са носили едно и също име русини до 17 век, преди да ги завладее Москва. https://cache.eupedia/images/content/Haplogroup_I2a.gif
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
само и само да ги отличават, а после и да ги откъснат от руската им идентичност, украинците (укрите) били измислени от австрийци и поляци!!!???
Украинците са откъснати от трако=склавено=БъЛГарското си рус/инс/ко самосъзнание ((което е било на основата на генетична близост с БъЛГарите довйно по гоялма отколкото с москалите и ляховете (поляците) връз БаЛКанския ген I2a1)) точно заради великоимперската геополитика Греческий проект Третий Рим Москва от погърчената полуБъЛГарка Софья Палеологина.
137
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това племе, населяващо ОКРАИНАТА (тоест покрайнината) НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ ги били налекри укри австро-немско-полските панове!!!??? На картата на Европа на Николас Вискер от 1666г. се вижда, че OKRAINA e Воронеж (днес на изток от Украйна), а VKRAINE си е Украйна. В превод от украински (до 17 век русински) у - крайини значи в - страната - си, като разграничение от другите присвояващи си старото им име Рус и трако=склавено=БъЛГарска слава - κλέος на гръцки.
136
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
великоруските москали и наши заблудени русинофили путенофили врещят нямало било такова нещо като "украинец", измислено било.
Великие русские (москали, както ги нарича Паисий в осми дял от История склавеноБъЛГарска - за склавенските учители) не са старите руси/ни/, които са украинците, нито са склавени (които са траки, както БъЛГарите/ БуРГарите).
135
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
к'ъв е тоя коридор 4!!! коридор 9 от Къйив трябва да се измести така че да минава помежду Одеса и Кишинеу, и през Болград до Б-я, и Варна, и София, за да могат обрусените БъЛГари там да имат по бърза и по силна връзка с Б-я. Трябва да се говори и за пускане на силгнал с БъЛГарски телевизии в местата,дет живеят повече БъЛГари, за да не гьондат великоруски москалски канали и да се облъчват в великоимперска пропаганда, която вреди на БъЛГарщината, както навремето доведе до провала на БъЛГар. екзарх
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До екскурзианти 117 относно "безполезна среща с евреина Валцман (Порошенко)". Биологичният баща на на Порошенко е БъЛГарин от Болград - Трендафилов. Порошенко до приключване на гимназия е живял в Болград и разбира БъЛГарски. Изпуска се възможност за сближаване между двете страни, предвид че генетически украинците са 60% трако=скалвено=БъЛГари спрямо 30% за великоруските москали. Изпуска се възможност за непосредствена магистрална връзка меж Къйив - Одеса - Болград и Б-я за обрусените БъЛГари там
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До А 119 украинските националисти и фашисти са следствие на великоруския москалски и полски империализъм и несправедливости. Великие русские (москали) нито са старите руси/ни/, които са украинците, нито са склавени. Украинците са трако=склавено=БъЛГари/ БуРГари и генетично са два пъти по близко до БъЛгарите от великоруските москали и казански татари (уж волжски булгари)!!!
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 121
Анонимен
преди 3 часа
"Екскурзианта сега пък в Киев ли е?Кога ще се завърне и да обиколи кочината си да види трагичното и състояние!" За кочината и трагичното състояние са си виновни самите трако=склавено=БъЛгари/ БуРГари и производните им в югоизточна Европа, от памтивека избирали разсъединението, правило безсилието!!! Каквото сам си го направиш, никой не може да ти го направи!!! Аптали!!!
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 128
Анонимен
преди 2 часа
" Я ВИКАМ НА ВРЪЩАНЕ ДА ПАДНЕ АЕРОПЛАНА" - и ти можеш да паднеш!!! От памтивека трако=склавено=БъЛГарите/ БуРГарите и прозиводните им в югоизточна Европа (БаЛКани + Украйна) са провалят, защото нон стоп избират разсъединението, правило безсилието. Аптали!!!
130
1
 
1
 
! Отговори
не може да бъде преди 10 месеца
Според мен в срещата Порошенко -Борисов има нещо озадачаващо.Г-н Борисов говори пред Порошенко такива неща ,които са като червена кърпа пред бик!?Говори че изграждането на МОСТОВЕ/!/,ПЪТИЩА и т-н. са важно нещо за иконом. растеж,доходите и т.н.Говори ,че за да има мир,трябва да има компромиси.Говори неща,които наливат вода в мелницата на Путин!?Дали това ББ прави нарочно ,за актив пред срещата с Путин-да има очи да изпроси нещо,или пък това е поръчение на Меркел!?Предстои да видим!
129
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
няма вече луканка минаваме на шоколад че ще хвърлим фира
128
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Я ВИКАМ НА ВРЪЩАНЕ ДА ПАДНЕ АЕРОПЛАНА
127
5
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Да говориш на Порошенко и сие за мир и спазване на Минските споразумения е все едно да казваш на джебчия,че кражбата е лошо нещо.Съвсем очевидно е,че в Украйна освен разграбване на страната и опити заразпалване на война с Русия(по американска заповед) друго занимание си нямат.С тия не може да се захващат сериозни неща,не си струва.А и не се знае българското малцинство на чия територия ще се окаже,щото разпада на Украйна далеч не е завършил...Затова-любезно и с общи приказки,без ангажименти!
126
2
 
13
 
! Отговори
В преди 10 месеца
Е ТОЗИ ПЪТ ,ГРЕШКАТА Е ГОЛЯМА,ЛИЧИ КОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ,ПАК НИЩО НЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ БЕЛЕНЕ, И ОТ БЪЛГАСКИ ПОТОК,ТОВА ВЕЧЕ ПРЕЛЯ ЧАШАТА,НАШИЯ НЯМА НИКАКВА ДИПЛОМАЦИЯ,НИКАКВИ МИНИСТРИ,ПРОСТО Е ЕДНА МАРТЕНИЦА НА КОНЦИ.ЯЗЪК,СЕГА НАИСТИНА ОТИВАМЕ КЪЛ ТУРСКИ ПОТОК И ТУРСКИ ТОК.
125
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да се връщаш , стига си ни излагал по света
124
0
 
12
 
! Отговори
Тато из Правец преди 10 месеца
Я ! Марко Поло започна пътешествие на Изток ! А при бай Путин ще се отбие ли?
123
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борисов, ами кажи на оня алкохолик, че трябва да ги спазва тия съглашения!!!!