България вече може да договаря поевтиняване на руския газ

ЕК наложи ред задължения на Газпром при доставките в Европа
26 май 2018 10:32, Елка Василева
151
България вече може да договаря поевтиняване на руския газ
Снимка: архив, Reuters

Булгаргаз и други клиенти на Газпром в България могат да поискат по-ниска цена на газа, когато действащата се отклонява от конкурентните западноевропейски стойности.

Тази възможност се отваря след решението на Европейската комисия, с което на руската компания се налагат ред задължения при доставката на газ в Централна и Източна Европа. Мярката важи и за Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Полша и Словакия, които нямат достатъчна газова свързаност с други страни членки, пише "24 часа".

Газпром е приела тези задължения срещу прекратяване на антимонополното разследване и отпадане на възможността за огромни глоби. Наложените задължение на руската компания ще бъдат в сила 8 години.

Договарянето на цените на газа може да става на всеки 2 г. Те трябва да отразяват равнището на цените в конкурентните западноевропейски пазари на газ, включително на най-важните разпределителни центрове за втечнен - TTF в Нидерландия и NCG в Германия. Новата цена може да е със задна дата, считано от деня на искане за преразглеждане.

Ако Газпром и негов клиент не се споразумеят в рамките на 120 дни, спорът може да бъде отнесен до арбитражните съдилища на ЕС. Те ще наложат конкурентна цена, отчитаща изцяло западноевропейските референтни стойности.

От българското енергийно министерство вчера не можеха да кажат подробности за решението и дали ще се възползват от новите текстове. Експертите на Теменужка Петкова уточниха, че още не са се запознали в детайли с решението на ЕК.

Още по темата

В него е записано още, че Газпром няма да иска обезщетения от България за прекратяването на проекта “Южен поток”. В руския сайт “Вгляд” вече се появиха твърдения, че това е “реверанс” на ЕК към България.

Отпада забраната за износ на руски газ във всичките 8 държави. Тоест, ако са купени повече количества, те може да бъдат реекспортирани.

Друго правило, договорено с Газпром, е, че газ, купен за България, може да бъде доставен в друга държава от ЕС. Тези замени ще бъдат за клиенти, които имат договори поне от 18 месеца. Руската компания може да откаже замяната, ако не е налице капацитет за пренос. Това ще се наблюдава от независим експерт.


 


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
1
 
! Отговори
Веселин Василев преди 7 месеца
с един доставчик на газ и то с посредници добро няма да видим :( иска ми се да греша
131
0
 
1
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 8 месеца
като хванеш мечката за п..ката и ляга тогава я водиш на дръвника
130
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
No tova ne tryabva, da osvobodi Lukojl bg, da si plashta danacite.
129
0
 
5
 
! Отговори
много интересно преди 8 месеца
До Анонимен 124 "сега договарят с руските посредници и хитреци,"

Купете от американци.....
128
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Евтина за предатели няма !
Турците ако се навият може!
Когато е за плюене по Русия всички дружно скачате иначе евтина газ търсите никога !!!!!!!!
127
1
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 8 месеца
До Анонимен 123: Колко изработи с тая г'лупост, дето си я написал?
А за газта: Ако можем да договорим по-евтина, защо не. Теменужка да действа.
126
5
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
ДОБРЕ , ЧЕ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СЕ ПОГРИЖИ И НИ ЗАЩИТИ , ЧЕ АКО ЧАКАМЕ НА БЪЛГАРО-СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА , НИЩО НЯМА ДА ДОЧАКАМЕ !!!!!
125
3
 
7
 
! Отговори
сбърканото понятие преди 8 месеца
АлОууу,ти У ред ли си?!България получаваше и поличава един от най скъпия газ за страна от ЕС!Поне прочети нещо преди да се изказваш не подготвен!
124
13
 
7
 
! Отговори
сбъркани понятия преди 8 месеца
Цените на нефта и газта в света се определят от моментната пазарна конюнктура, от търсенето и предлагането, реалните разходи за доставка и т.н. Само че на вас това никой не ви го обяснява. И нашите политици са със сбъркани понятия, за съжаление. През последните 5 години България получаваше газта от Русия на много ниски цени. Сега обаче цените на световния нефтен пазар отново се повишават и не може да искаш да получаваш газ на цена 150 долара, ако цената на световните пазари е достиганала 300 евро. Чак сега на българските политици, след като изпуснаха Южен поток, почва да им светва, че този пр
123
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
мога да кажа само браво на ЕС, но също така и че у нас ще продължава да се краде. и 10 цента да стане газта, винаги ще се намерят тарикатчета политици и 'бизнесмени' да се намърдат като посредници. разликата е, че сега договарят с руските посредници и хитреци,а до обикновения човек нищо няма да стигне.
122
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ЗЛОТО РУСИЯ БАВНО УМИРА И ТОВА Е ДОБРЕ ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ!
121
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен
"Целувайте сега ръка на дедо ви Юнкер."
---
Стига да е трезвен и не се клатушка. –:)
120
9
 
20
 
! Отговори
Явно... преди 8 месеца
...договорите за доставка на руска газ за Европа скоро изтичат и тръбата просто ще стане пустеещ музеен експонат. Руска газ само за платежоспособни като Китай - само те произвеждат. За българите остават да тъпчат "гъзовият хъб" на Боци и да се надяват да им напроизведе мъничко натурална газ. Между другото, какво стана с годността на АЕЦ Козлодуй? Някой знае ли кога трябва да се затворят и останалите реактори, за да може последният напускащ българин да изгаси осветлението, като напуска България?
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Невероятните успехи на ЕС продължават!
Дано по-скоро договорим евтин газ, че народецът извира бърже
118
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Купуването на газ е един вид хуманитарна помощ от Европа за руския Гулаг !
И Путин го знае това, но путинофилите - не !
117
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Целувайте сега ръка на дедо ви Юнкер
116
0
 
21
 
! Отговори
Евробудала преди 8 месеца
Газът ЩЕ поевтинее, токът, парното и топлата вода - поскъпват(без ЩЕ)
115
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
хайде сега троловете ругайте пак срещу ЕС - ето ви прекрасен пример как благодарение на съюза, ще купуваме по-евтино и как ни защитават.
114
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тази новина само подтвърждава, че „Газпром” е само един доставчик на газ за ЕС и, че за него, респективно Русия, е по-жизненоважно да доставя редовно и при условията на Европа, отколкото да я спира.
Крайно време е и русофилите да разберат, че спирането на газа за Европа ще е проблем, но за руския Гулаг ще е смърт !
113
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Газпром ще намали цената на газа за ББ, веднага след като Ким нареже атомните бомби и започне цъфтежът на налъмите