България вече може да договаря поевтиняване на руския газ

ЕК наложи ред задължения на Газпром при доставките в Европа
26 май 2018 10:32, Елка Василева
151
България вече може да договаря поевтиняване на руския газ
Снимка: архив, Reuters

Булгаргаз и други клиенти на Газпром в България могат да поискат по-ниска цена на газа, когато действащата се отклонява от конкурентните западноевропейски стойности.

Тази възможност се отваря след решението на Европейската комисия, с което на руската компания се налагат ред задължения при доставката на газ в Централна и Източна Европа. Мярката важи и за Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Полша и Словакия, които нямат достатъчна газова свързаност с други страни членки, пише "24 часа".

Газпром е приела тези задължения срещу прекратяване на антимонополното разследване и отпадане на възможността за огромни глоби. Наложените задължение на руската компания ще бъдат в сила 8 години.

Договарянето на цените на газа може да става на всеки 2 г. Те трябва да отразяват равнището на цените в конкурентните западноевропейски пазари на газ, включително на най-важните разпределителни центрове за втечнен - TTF в Нидерландия и NCG в Германия. Новата цена може да е със задна дата, считано от деня на искане за преразглеждане.

Ако Газпром и негов клиент не се споразумеят в рамките на 120 дни, спорът може да бъде отнесен до арбитражните съдилища на ЕС. Те ще наложат конкурентна цена, отчитаща изцяло западноевропейските референтни стойности.

От българското енергийно министерство вчера не можеха да кажат подробности за решението и дали ще се възползват от новите текстове. Експертите на Теменужка Петкова уточниха, че още не са се запознали в детайли с решението на ЕК.

Още по темата

В него е записано още, че Газпром няма да иска обезщетения от България за прекратяването на проекта “Южен поток”. В руския сайт “Вгляд” вече се появиха твърдения, че това е “реверанс” на ЕК към България.

Отпада забраната за износ на руски газ във всичките 8 държави. Тоест, ако са купени повече количества, те може да бъдат реекспортирани.

Друго правило, договорено с Газпром, е, че газ, купен за България, може да бъде доставен в друга държава от ЕС. Тези замени ще бъдат за клиенти, които имат договори поне от 18 месеца. Руската компания може да откаже замяната, ако не е налице капацитет за пренос. Това ще се наблюдава от независим експерт.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 години
Намалената руска газ ще падне с 2-3 стотинки за крайния потребител - ура! Ами парно,ток,вода,храни,услуги и пр - за тях ми поговорете!
89
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 2 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ЗАХРАНИ С ГАЗ ОТ АЗЕРБЕЙДЖАН!ИЗЛЪГАХ!!ОТ 2019-ТА ГОДИНА ИДВА ГАЗА ОТ АЗЕРБЕЙДЖАН :D ИМА СТАТИЯ ДАНО Е ВЯРНА!ТЪЙ, ЧЕ СКОРО НЯМА ДА НИ ДРЕМЕ ЗА РУСИЯ!
88
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ,ние вече го разбрахме от днешната новина.От 1ви юли парното с 10 процента нагоре.Честито.
87
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин спре ли кранчето цялото ЕС ще се озъби.
86
2
 
4
 
! Отговори
Obo San преди 5 години
Вечни приятели може да има само между СВОБОДНИ народи . Българският за жалост не е бил такъв от доста годони .
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези Европейски изисквания ,скоро може да искат да опънат и жена ми ,като едно от изискванията.
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да не чувам вече ,,моята жена''.Само ,,жената до мен''.Спазвайте Истанбулската конвенция.
83
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една държава която осквернява паметниците на Съветската армия,и се ръководи от Плевенлиевци не може нищо добре да очаква от руснаците.Рано или по късно това ще го разберете.*** народ и прости държавници.Не можаха да разберат че няма вечни приятели има вечни интереси.
82
6
 
7
 
! Отговори
Obo San преди 5 години
За да отида до нужника , трябва ли да питам ЕС ???
81
3
 
4
 
! Отговори
Съвет безплатен преди 5 години
Тунгуси - не пускайте Тики при Путин - направете жива верига пред фърчилото му.Пак да лети,ама през океана и да ни договори шистов!
80
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рушнаците да си продават на братята им турци Азерски газ ще захрани домакинствата в България
79
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Руснаците не гледат на нас с добро око."Може би не си забелязал, но тях, никой не ги е бе за хора.
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е лош тоя ЕС бе , как може така да тормози мафиотската газстанция?!България като страна на мафията и олигархията трябва да наложи вето в ЕС срещу това несправедливо ограбване на руските олигарси и сама да даде пример като доброволно започнем да плащаме двойно и дори тройно по високи цени за газа на Русия!
77
9
 
9
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
***, седерастията и евроатлантизъма са най-*** *** мозъци на скапаната планета. БайТошо обещаваше нa Русия дa ни направи 16 република и въртеше цялa Русия на малкия си пръст във всяка една бензиностанция бензина беше 20 стотинки литъра парното беше без пари на някаква символична цена. Шепа *** се разкрещяха подплашиха народа и се случи каквото се случи, купувйте сега газ на осморни цени ако бюрократите от ЕС ви разрешат.
76
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най бедната държава чака подаръци.Но подаръци няма да има,защото в БГ.има много предатели.Руснаците не гледат на нас с добро око.
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Русофобска България може да се надява на по ниски цени "".......................Затова пък русофилската България СЪС СИГУРНОСТ се надява на по-високи цени.
74
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДОГОВОРИЛИ СА СЕ С ЕС!!!ИЛИ ТОВА ИЛИ НОВИ САНКЦИИ ПЛЮС МОМЕНТАЛНО ПУСКАНЕ НА ПРОЕКТИТЕ ЗА АЛТЕРНАТИВНА ГАЗ!НАПРАВИЛИ СА СДЕЛКА С ДЯВОЛА РУСИЯ!
73
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Русия намали цената на газа за днешната марионетна върхушка, елате ми се обадете. Какъв е смисълът Путин да захранва дребната щатска агентура от София? Никакъв, естествено.
72
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофобска България може да се надява на по ниски цени.
71
1
 
2
 
! Отговори
Паисий до 60 преди 5 години
Разгърни ми Историята Славяноболгарская за да стоплиш че славите са Тук отпреди кривокраките.Почитай хоть немножко,тунгус мой дорогой!