Йотова: НС да даде мандат на премиера за "Белене"

Рано е да се прогнозират руски инвестиции в проекта
26 май 2018 14:28, Елка Василева
32
Йотова: НС да даде мандат на премиера за "Белене"
Илияна Йотова. Снимка: архив, Булфото

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че преди решението на Народното събрание за АЕЦ "Белене" не може да се прогнозира за евентуални руски инвестиции при рестарт на проекта. Йотова коментира това в отговор на журналистически въпрос дали след посещението на президента Румен Радев в Русия можем да очакваме руски инвестиции.

Още по темата

Йотова посочи, че има няколко условия, но най-важно е решението на парламента, защото премиерът не може да отиде в Русия без мандат. Ако отиде без мандат, това означава да се информира текущо какви са руските намерения, какъв е инвеститорският интерес, който вече е заявен пред българската държава и нищо повече, допълни вицепрезидентът.

Илияна Йотова уточни, че очаква първо дискусията на Народното събрание по решаването на въпроса за АЕЦ "Белене", както и ясен и категоричен мандат, тъй като по думите й информацията, която има, е, че Министерството на енергетиката е внесло три варианта за проекта, единият от който включва изграждането на централата с чужд инвеститор и без държавна гаранция. Ако НС се спре на този вариант, това означава, че такъв ще бъде мандатът на премиера, допълни Йотова, цитирана от БТА.

По думите на вицепрезидента едва след като бъде направена тази първа стъпка - решението на Народното събрание, премиерът може да отиде с делегация от съответните министри, а на масата на преговорите ще стане ясно има ли вариант с приемливи условия или не. Очаквам по-конкретни резултати, на този етап всичко е в сферата на предположенията, допълни Илияна Йотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 2004г. досега само за консултации за Белене са дадени 500милиона лева! Браво, бе! Консултирали сте един гьол, но явно има още хляб/комисиони/ в него! И всички реват срещу корупцията. Не е чудно защо има толкова бедност тук и хората бягат- по 40--50хиляди годишно. На кого ще продавате този ток? А коя икономика ще захранва? Нашата, която я нямаме?
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йотова , намеренията на Путин ги знаеме още от освобождението - браЦки - и именно затова влязохме в ЕС, че не ги искаме !
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брей ние сме имали вицепрезидент.
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този път ще ударите яко на камък. нека латвийците и финланците ви поcтроят АЕЦ. Путин отива да си гледа световното и да си пие бирата. Орешарски вместо да беше *** еврозaдници да беше го построил АЕЦ-а.
6
11
 
9
 
! Отговори
Б преди 5 години
ЙОТОВА,ББ НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИ С БЕЛЕНЕ,ТОЙ ДЕСЕТ ГОДИНИ ХАРЧИ ЗАЕМИ,КРЕДИТИ,САНИРАНЕ,МЪНИРАНЕ,АСФАЛТИРАНЕ,А ПАРИ ДЕТО ЩЕ СЕ ИЗПЛАТИ ЗА 5 ГОДИНИ ОБЕКТА НЯМА ПАРИ,ОТКАЗА ЮЖЕН ПОТОК,БУРГАС НЕФТА,1МЛД ПРИХОДИ ГОДИШНО,ТОЗИ ЧОВЕК НЕ Е ЧЕЛ,НЕ Е ТАКЪВ ПО ХАРАКТЕР,ТОЙ ГОВОРИ,ПРЕГРЪЩА,ЦЕЛУВА,НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ И ЗАПАДНИТЕ ББАЛКАНИ,НО ОЩЕ ЕДИН МЕСЕЦ И ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ ПРАВИ КАТО ОСТАНЕ БЕЗ ПРЕГРЪЩАНЕЗА ДЕСЕТ ГОДИНИ КАЖЕТЕ МИ ЕДИН ОБЕКТ ПОСТРОЕН ДЕТО НОСИ ПРИХОДИ НА ДЪРЖАВАТА,ОСВЕН ЛОВНИТЕ СТОПАНСТВА.
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я стига с това Белене бе няма да ви го позволим никога
4
1
 
21
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Йотова не е разбрала! Не е задължително АЕЦ Белене да се приведе в експлоатация от руските "богатири". Те могат да се включат само с експертно мнение.
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази за кое Белене говори !?Ако е за лагера, знаеме, че е компетентна, но ако говори за Гьоло знаеме колко е компетентна - 0 !!!?...или сега това е плонж пред атомния реактор на Путин !
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой е прибирал едни комисионни едно време, и сега ако не почнат Белене ще трябва да ги връщат. Т'ва ГЕРБ и БСП да се обединят е...
1
0
 
29
 
! Отговори
Оооох! преди 5 години
Докато го направите това Белене старите ще измрат,младите ще избягат и ще останат само римляните - светете им,топлете ги но Кой ще плаща тока?!