Борисов откри паметна плоча на Димитър Пешев в Киев

Инициативата е на посолството на България в Украйна
Обновена: 27 май 2018 12:11 | 27 май 2018 12:02, Анисия Иванова
64
Борисов откри паметна плоча на Димитър Пешев в Киев
Снимка: МС

В украинската столица Киев днес бяха официално открити площад и мемориална плоча на името на Димитър Пешев. Инициативата за кръщаването на площад в Киев на името на Димитър Пешев е на посолството на България в Украйна.

"България е единствената държава, която е спасила всичките си евреи – над 50 000. С това ние показваме на Украйна и на света колко хуманен и силен е бил българският народ в едно мракобесно време, когато защитава своите евреи”, припомни Борисов.

На церемонията присъстваха премиерът на Украйна Володимир Гройсман, кметът на Киев Виталий Кличко, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланик Микола Балтажи и посланик Красимир Минчев.

През месец март т.г., във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи, киевската Рада приема решение, с което малък площад в центъра на украинската столица да бъде кръстен на името на човека, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи. Паметната плоча ще напомня за заслугите на Димитър Пешев.

Борисов разказа, че бабата на премиера Гройсман е оживяла по чудо през Втората световна война. “Всички са били разстреляни, тя се спасява, а сега внукът й е премиер на Украйна”, обясни той и честити на присъстващите празника на града.

“Днес почитаме паметта на изтъкнатия хуманистичен и политически деец Димитър Пешев в сърцето на Украйна”, каза премиерът на Украйна Володимир Гройсман.

“Днес честваме както Денят на Киев, така и стореното от Димитър Пешев. Ментално, исторически и географски сме европейци, затова искаме и градът, и държавата ни да станат европейски”, заяви кметът на Киев Виталий Кличко. Той отбеляза, че общата задача на Украйна и България е да се постигне европейския стандарт на живот.

“Днешното откриване е символично, тъй като в нашия град живеят хора от различни националности. Важно е да сме толерантни и да се уважаваме заради човешките си качества. Тук живеят много представители на българската общност и ние с голямо отношение се отнасяме с традициите им”, допълни Кличко. Той отбеляза, че Димитър Пешев е човек, който може да послужи за пример. “Честит Ден на Киев. Слава на Украйна, слава на България”, обърна се към присъстващите Кличко.

“Важно е, че в центъра на Киев ще има не само площад на името на Димитър Пешев, но и паметна плоча в негова чест”, каза посланикът на Украйна в България Микола Балтажи преди откриването на монумента. Той отбеляза, че това е важно събитие както за Украйна, така и за България и от значение за украинско-българските отношения. “Случилото се с евреите е най-трагичната страница от Втората световна война”, допълни Балтажи.

Мемориалът се намира в централната част на града в близост до Ботаническата градина, Олимпийския стадион и Националния киевски университет “Тарас Шевченко”. Инициативата е на посолството на Република България в Украйна.

По време на събитията през 1943 г. Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание. Заедно с още 42-ма депутати, той изпраща протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов срещу готвената депортация. Заплашван е от своите врагове, че ще бъде предаден в ръцете на Гестапо, но не променя позицията си. Изгонен е от Парламента, но целта е постигната. На 10 март 1943 г. композициите, подготвени за депортиране на българските евреи, не тръгват, припомниха от МС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
24
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Много умен ход на д-р Борисов - преди срещата с Путин да посети Киев и да постави тази паметна плоча. Бойко е в пъти по-умен от Путин. Показа му, че не го бръсне за нищо и ще отиде като при една идея по-низш чиновник. И в същото време ще го величае, за да не му остави възможност за никакъв маньовър. Оттук нататък положението на Бойко е уин-уин.
39
4
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
обаче чак сега забелезАх:..-Тая "паметна плоча" е турена...НА ЗЕМЯТА!!!!!!...На земята!..Където секо бездомно куче може да я припикае......Или секой пиян *** може да я ритне и обърне...А ПАПАГАЛИТЕ са наредили покрай нея...Всъщност,наредили са краката си до нея!..Ама какво става бе хора?!?!?!...Се е било идиотия,обаче като това Тиквено чудо не е било!!!!
38
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пешев е част от бандата на Гешев, които приемат закона за защита на държавата. Влакът спира заради стачка на комунистите и БКП и те спасяват хората.
37
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плочи, мачлета, Западни Балкани, Украйни, нищо не му се опира. Уреди цяла Европа.Ама, че Украйна били фашисти, че никой европейски лидер не стъпва там, до не се излага. Майната му, това е Боко и всичко му е разрешено.
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново се набутваме където не ни е работа!
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж да открива паметник, ама май нашия е отишъл да гледа финала на Шампионската лига вчера в Киев, но това никой не го споменава ...
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой май е ходил да гледа мач на живо.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти как мислиш? Гъзурченето е запазена марка.
32
1
 
10
 
! Отговори
Мемет преди 5 години
На 29 май не трябваше ли да е на честването в Стамбул!? И да положи венец от 565 зюмбюля!
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде си тръгнал бе празна главо,с твоя селендуротарикатски речник да оправяш света?
30
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е достатъчно! Трябва когато се яви при Путин да му заяви в прав текст, че Той не е Радев и Червената пияна войска няма никаква заслуга в случая! Ако смята и там да се гъзуpчи - Но, мерси!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като дойде края на Живков отиде ли си Живковизма?Тоест и след края на Бойко ,Гербаджийщината ще остане .
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е между другото, преди всичко го влече вип ложата на мачлето, но на държавна сметка! Не сме чак толкова прости, все пак !
27
2
 
2
 
! Отговори
монархокомунист преди 5 години
До елиОпределено си вдлъбната!
26
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички виждаме края на Борисов , не трябва обаче да позволим кликата зад тази марионетка да сложи подобаващ заместник . Те трябва да бъдат унищожени заедно с този алчен и арогантен *** .
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е рядко глъм човек. Трудно е да намериш толкова пpocт човек дори в системата на МВР, където традиционно ги отглеждат и развъждат. Банкянския мозък явно е някакъв особен талант.
24
2
 
24
 
! Отговори
wild horse преди 5 години
Понеже отиде единствено да гледа мача Ливърпул-Реал,реши да прикрие трошенето на държавна пара с безсмислени действия. Украинците трепят собствените си хора,ние паметни плочи откриваме. Какъв цинизъм
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 25 май 1926 г. Петлюра е спрян на улицата в Париж от Шолом Шварцбард, еврейски анархист, роден в Украйна, който го разстрелва с 3 куршума. Шварцбард не оказва съпротива при задържането му. Той обяснява действията си с желанието да отмъсти за хилядите жертви на погромите, сред които са родителите му и 13 други членове на семейството му. Защитаван от известния адвокат Анри Торес, той е оправдан от френския съд и е освободен.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А украинците винаги са спасявали своите евреи! Бъ ти лицемерието!
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко,защо имам чувсво,че скоро ще мигаш на парцали като бай Тошо?!