Борисов откри паметна плоча на Димитър Пешев в Киев

Инициативата е на посолството на България в Украйна
Обновена: 27 май 2018 12:11 | 27 май 2018 12:02, Анисия Иванова
64
Борисов откри паметна плоча на Димитър Пешев в Киев
Снимка: МС

В украинската столица Киев днес бяха официално открити площад и мемориална плоча на името на Димитър Пешев. Инициативата за кръщаването на площад в Киев на името на Димитър Пешев е на посолството на България в Украйна.

"България е единствената държава, която е спасила всичките си евреи – над 50 000. С това ние показваме на Украйна и на света колко хуманен и силен е бил българският народ в едно мракобесно време, когато защитава своите евреи”, припомни Борисов.

На церемонията присъстваха премиерът на Украйна Володимир Гройсман, кметът на Киев Виталий Кличко, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланик Микола Балтажи и посланик Красимир Минчев.

През месец март т.г., във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи, киевската Рада приема решение, с което малък площад в центъра на украинската столица да бъде кръстен на името на човека, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи. Паметната плоча ще напомня за заслугите на Димитър Пешев.

Борисов разказа, че бабата на премиера Гройсман е оживяла по чудо през Втората световна война. “Всички са били разстреляни, тя се спасява, а сега внукът й е премиер на Украйна”, обясни той и честити на присъстващите празника на града.

“Днес почитаме паметта на изтъкнатия хуманистичен и политически деец Димитър Пешев в сърцето на Украйна”, каза премиерът на Украйна Володимир Гройсман.

“Днес честваме както Денят на Киев, така и стореното от Димитър Пешев. Ментално, исторически и географски сме европейци, затова искаме и градът, и държавата ни да станат европейски”, заяви кметът на Киев Виталий Кличко. Той отбеляза, че общата задача на Украйна и България е да се постигне европейския стандарт на живот.

“Днешното откриване е символично, тъй като в нашия град живеят хора от различни националности. Важно е да сме толерантни и да се уважаваме заради човешките си качества. Тук живеят много представители на българската общност и ние с голямо отношение се отнасяме с традициите им”, допълни Кличко. Той отбеляза, че Димитър Пешев е човек, който може да послужи за пример. “Честит Ден на Киев. Слава на Украйна, слава на България”, обърна се към присъстващите Кличко.

“Важно е, че в центъра на Киев ще има не само площад на името на Димитър Пешев, но и паметна плоча в негова чест”, каза посланикът на Украйна в България Микола Балтажи преди откриването на монумента. Той отбеляза, че това е важно събитие както за Украйна, така и за България и от значение за украинско-българските отношения. “Случилото се с евреите е най-трагичната страница от Втората световна война”, допълни Балтажи.

Мемориалът се намира в централната част на града в близост до Ботаническата градина, Олимпийския стадион и Националния киевски университет “Тарас Шевченко”. Инициативата е на посолството на Република България в Украйна.

По време на събитията през 1943 г. Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание. Заедно с още 42-ма депутати, той изпраща протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов срещу готвената депортация. Заплашван е от своите врагове, че ще бъде предаден в ръцете на Гестапо, но не променя позицията си. Изгонен е от Парламента, но целта е постигната. На 10 март 1943 г. композициите, подготвени за депортиране на българските евреи, не тръгват, припомниха от МС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фандъкова и тя на екскурзия с нашите пари.
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЛЕДАХ ВИДЕОТО ОТ ПРИЕМА НА ПАПАТА НА БОРИСОВ. МИ ТОЙ НЕ ГО ПОКАНИ ДА СЕДНЕ, ПРАВИ СТЪРЧАХА И ПО ЕДНО ВРЕМЕ ПАПАТА, КАТО МУ ОМРЪЗНА БРЪЩОЛЕВЕНЕТО НА БОРИСОВ, ВЗЕ ЛЕКО ДА ГО ИЗТИКВА КЪМ ВРАТАТА. ТАМ ГО ПОЕ НЯКАКЪВ КАРДИНАЛ И ...
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И к`во общо има Димитър Пешев с Укрите?
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бойко май е изпратен да подготвя изпращането на евтина украинска работна ръка за нашите курорти, две от най-бедните страни в Европа какво друго могат да обсъждат, нито има някакви украински инвестиции в БГ, нито български фирми работят активно с Украйна, да дойдат поне някакви б...ели хора дано помогнат за подобряване на плачеванта ни демографска картина
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 47И аз щях да попитам същото, но вече си го написал,И още какъв велик международник може да е бб с една прочетена книга през живота си, без да владее чужди езици, дори и руски не говори?
55
8
 
2
 
! Отговори
gergana.zheleva преди 5 години
Браво!
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винету е хитър.Това с паметника е повода за да гледа финала от VIP ложите.
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай *** е отишал заради финала ,да го гледа на живо от три-буните.Р.М-Л-ул.Не ни заблуждавайте.Дреме му на него за Пешев.Надухте ни главата с тези еврей,и за спасяването им.
52
3
 
9
 
! Отговори
БОКО ЕДНОКНИЖНИК преди 5 години
ПРЕЗИДЕНТЪТ РАДЕВ КАЗА, ЧЕ НЕВЕЖЕСТВОТО НЯМА ПРАЗНИК. КАКВО ГОВОРИТЕ, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ?ВСЕКИ ДЕН ПРОСТОЛЮДЪТ БОКО ОТ БАНКЯ, МОМЧЕТО С ФИЛИЯТА МАС, РИТАЩО МАЧЛЕТА, МУТРА БЕЗПОДОБНА И БЕЗПРОСВЕТНА, ПРАЗНУВА - НАГЛО, БЕЗПАРДОННО, ШУМНО, ВЕЧЕ И В ЕВРОПЕЙСКИ МАЩАБ.ДА ОТКРИЕШ ПАМЕТНИК НА ОПРЕДЕЛЯНИЯ ЗА СПАСИТЕЛ НА ЕВРЕИТЕ Д.ПЕШЕВ В СЪРЦЕТО НА НАЙ-ОТЯВЛЕНИТЕ ПРИЯТЕЛИ НА ХИТЛЕР, Е ПОВЕЧЕ ОТ НЕВЕЖЕСТВО.ТОВА Е ПРОВОКАЦИЯ И ПРОЯВА НА ВИСША ПРОСТОТИЯ. ДА ВИ Е ЧЕСТИТ ГОСТЕНИНА, Г-Н ПУТИН, РЕЗИЛ И ЗА ВАС.
51
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
чифутина ще бръкне в джоба ти да ти открадне парите,но ако го пляснеш през ръката ще опищи света че си го "тормозел" и ще те съди докато ти обере всичко.това не хора,запомнете го!
50
4
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
долните твари не щат и да намекнат че този,който ги прати по концлагерите,е от ТЯХНАТА-"богоизбрана" кръв!!!!!
49
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
обаче знаете ли,има нещо много гнусно,инспирирано от световния чифутлък:-Жертвите на хитлерското БЕЗУМИЕ през ВСВ са над 62 милиона,дадени само от Съюзниците..От тях над 53 милиона са на РУСНАЦИ!!!!..-НЕВИННИ ЖЕРТВИ,похарчени от лудия "фюрер"....Но вижте за какво реват ***:..-Случилото се с евреите е най-трагичната страница от Втората световна война?!?!?!Зтачи какво става?..-62 милиона невинни жертви са "НИЩО" в сравнение с 200-300 хиляди ***,попаднали в "Мелницата" , не избягали о
48
8
 
2
 
! Отговори
poin преди 5 години
Гешев зверски е мразел комунистите. Държал ги е на къса кайшка дълго време.Именно той назначава апарата след преврата от 09.09. Държал ги с много информация за това колко са загубени. И така те са му служили вярно. Казал е "ще ви оставя кундурджиите да видите как се управлява с кундурджии"- Гешев.Той е формулирал понятието на което отговарят сундюците, у б и тац ите, за губ еня ците, а именно кундурджии.И затова е направил вс. възможно да изпълни пророчеството си.
47
2
 
15
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
Питам се дали Еднокнижецът знае нещо за човека,чиято плоча открива ??? Едва ли...
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли Господ за нормалните българи?
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
44
3
 
13
 
! Отговори
user преди 5 години
Боко е отишъл да си уговори мач с Кличко :)
43
2
 
11
 
! Отговори
gek преди 5 години
Еи аз защо си мисля, че точно този закон за защита на държавата трябва да го възстановят точно сега.Я кажете нещо,а.
42
29
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Русофилската гмеж пак се е активирала.Почти няма положителен коментар а говорим за почит към един голям българин признат от чужди(не само украински)политици.Може ли да сте толкова гнусни и пропаднали.
41
19
 
1
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Путин е в положението или да се усмихва на човека, който е показал уважение към Киев, без да се съобрази с Москва или да покаже раздразнение, което ще му свали акциите като на злобар и лош домакин.Има и трети вариант - да отмени срещата, с което сваля всички отговорности от Борисов.