Радев, Борисов... завива ли България на изток към Русия?

Анализатори: Търси се стабилност за страната ни в труден период
Обновена: 27 май 2018 16:59 | 27 май 2018 13:56, Анисия Иванова
312
Радев, Борисов... завива ли България на изток към Русия?
Снимка: БТА

През последните няколко седмици и месеци България отчетливо завива на Изток и съвпада с напрежението вътре в самия Западен блок – ЕС – САЩ. Около тази позиция се обединиха политологът Първан Симеонов и анализаторът Харалан Александров.

Според Сиемонов това, че България се ориентира на Изток може да се съди най-напред по позицията "Скрипал“, след това и по отварянето на темата АЕЦ "Белене“, както и по посещенията на най-високо ниво.

"Самият факт, че е възможна подписка за напускане на НАТО означава, че постепенно оста на въртене на българския политически процес се отмества леко на Изток. Това е в синхрон с проблемите между ЕС и САЩ, които се виждат в казуса с т.нар. иранска сделка, и които проличават с предполагаемата позиция на Полша, която някак си контрастира на фона на ЕС. Всичко това, като че ли допълнително тласка Европа в неопределеност или по-скоро в орбитите на интересите на Русия в момента", коментира Симеонов пред БНР.

Това, което премиерът Бойко Борисов печели като предимство е, че в тази ситуация, когато Европа остава без ясните американски гаранции, той може да излезе в края на месеца с някакво ключово послание на тема европейско-руски отношения. Президентът Радев обаче спечели предимство пред Борисов, смята Симеонов.

"Това, което направи с Турция. Струва ми се, че това се опитва да направи – да издейства на България специален статут в отношенията с Турция и в отношенията с Русия и да капитализира, евентуално, тази близост с Турция и близост с Русия, превръщайки я в коз за България и представяйки я като коз за ЕС. Дали това ще стане, ще покажат следващите години, но във всички случаи тава ще се хареса на вътрешните публики. Тук едно неочаквано предимство спечели президентът Радев – в тази тяхна своеобразна конкуренция. Предимството е, че Радев се представи като предвестник на всичко това, защото той пръв отиде“, каза още политологът.

Няма съмнение, че има поизточняване, допълни и анализаторът Харалан Александров.

"Заходът е видим и вероятно той ще трябва да бъде разказан. Очакваме това да се случи след визитата на Борисов – най-интересното събитие, ще увенчае този интересен месец“, смята социалният антрополог.

Новината за срещата на Борисов с Путин дойде от Москва, когато в Русия беше президентът Румен Радев. "На 30 май очакваме работно посещение на премиера на България Бойко Борисов", каза пред журналисти съветникът на руския президент Юрий Ушаков. Именно след срещата с него Путин обяви, че след няколко дни очаква и посещение на Борисов.

"По този начин руснаците печелят тактическо предимство. Оповестявайки първи тази среща те имат възможност да интерпретират в собствена ползва. Това очевидно е част от стратегията Кремъл в един момент, в който се случват няколко паралелни процеса. От една страна, Русия е в подем, от друга е в упадък, което може да се каже и за ЕС и САЩ. В тези много сложни и противоречеви тенденции, това, което се случва в умовете на българските политически елите, е, че се мобилизира рефлекс за това да си гарантираме, че няма да загубим възможността да поддържаме отношения с този толкова могъщ и влиятелен играч, още повече, че там връзките са стари, дълбоки и доста здрави. В някои случаи много трудни за развързване са тези възли, с които сме закачени за руската политикономика, тъй като там е трудно да разграничиш икономическия от политическия интерес, особено в областта на енергетиката. Това е, което според мен прави Радев. Той понесе много критика. Според мен беше несправедливо обезценено неговото усилия“, коментира в Александров.

Борисов плете друга мрежа, смята Александров по отношение на политиката и действията на премиера. Той коментира: "Покрива много голяма международна територия. Сякаш се опитва, изплитайки като един чевръст паяк, в добрия смисъл, всичките тези връзки и отношения на приятелство и добросъседство с ясно заявеното обещание за лобиране и подкрепа на каузата за евроинтеграцията на Западните Балкани, някак си да стабилизира страната в един очевидно труден период, в който се случват големи тектонични размествания“.


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 259

Като руски троянски кон България никога не имала възможност да преговаря с Русия, а всичко което е било обект на договаряне изцяло става под руски диктат -рекет, а сред населението се разпространява като „даване от братушките” !
Не случайно всички договори с Русия се придружават с тайни протоколи !
258
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 месеца
До ТамаrA ivanvna: Като ще се представяш за рускиня, първо вземи, та си оправи руската граматика та да не се излагаш.
А за отношенията с Русия: Естествено, че като техен съсед представляваме някакъв интерес за тях, въпреки че се въртим като ветропоказател в ориентациите си. Ако нещо е добро за Русия, не значи че е лошо за България. Да водим какво ще договори Бойко.
257
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това, което за *** е постоянно за мъдрия е прекалено преходно. Това, което днес е добро, утре може да бъде зло. Това, което днес е Велико, утре няма да съществува. Това, което днес никой не вижда, утре ще бъде Велико. Това е законът на преходността.

Конфуций
256
19
 
12
 
! Отговори
Мечтиии преди 7 месеца
Нали сте наясно , че само да тръгнем към напускане на ЕС и цялата държава ще се вдигне на протести.
255
4
 
3
 
! Отговори
ТамаrA ivanvna преди 7 месеца
Ой дорагие маи какая красата.я люблю вам.
254
5
 
4
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 7 месеца
До Анонимен
Ха ха ха
Знаеш ли ,че мога да докажа от къде идваш!
ха х аха
Медиите на сините комунисти!
Или Прокобиев ти е шеф!
ха ха ха
Чудя се още ли има балъци , които да вярват ,че един хубав ден ще станат платени при Прокобиев!
10 000 долара е заплатата на месец! Не е лошо!
Как да не се съблазниш!
ха ха ха
253
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А къде е съпругът на Путин... Ердоган паша ?
252
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Русия е мухлясало минало.
Русия = просия.
Питайте и руснаците, те са измислили горните думи ;)
251
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Боце е смешник всичките му действия са доста закъсняли .
250
9
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 месеца
Баце консултирал ли се е с началниците?Нали и до тоалетната не ходи, без да се консултира с тях? Пардон, без да го инструктират, не да го консултират.
249
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ха ми то Бсп и други братски партии като Дпс и Атака са си били винаги про-руски партии
Въпроса е дали ще изкупи сичкото депутат Путин или да...
Депутат - Бизнесмен е българска гордост :)
248
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То цяла Европа се завърта на Изток. Тръмп съдейства за това, защото работи в синхрон с Путин. Вдига цените на петрола и газа с разни измислени кризи и в същото време иска да се отърве от Европа, която само изцползва САЩ.
247
8
 
12
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 7 месеца
ЕС е безсилен пред вълната от евтини и качествени стоки от Азия!!!!!!
Това е основното средство ,което го унищожава!
Бойното поле на стоките е ясно! Там печелившите са азиатците!
За това остава само едно -военото!
ЕС и Запада сега работи по варианта ,Русия пак да свърши мръсната работа , както световните войни до сега!
Сложен процес!
Но ЕС Елит няма друг избор ! И войната е последната надежда да останат на положението си на богати.Алтернативата е-мизерията! Избор равнозначен на Смърт!
246
7
 
7
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 7 месеца
До Мнение
ЕС е големия пазар! Но за малки производители с хора току що слезли от дървото -не става!
Защото когато продаваш труда си , ти продаваш всичко,националност, единтичност,род и религия! Или всичко което си!!!!!!
Това е разликата да продаваш стоки и труд!
А ЕС е добре за Германия и Гърция само!
Едните продават стоките си на големи пазари , а другите си крадат !
Без война си спечелиха пазарите германците!
245
5
 
8
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 7 месеца
До Тина
Ами има много добри начини за прикриване на такива кражби-мъгла!
Пуска се димката/нещо което нискочелите виждат, и започва една разправия за глупости, а нашите си прибират паричките/, и парите изчезват!
А ЕС не го интересуват такива работи! Те гледат техните избиратели да получават тлъсти пачки! А те идват от такива като нас-с ниски чела!
ЕС го виждаме като място за работа , а не място да продаваме стоките си! А трудът си го продавме , но заедно с това и нашата единтичност!
244
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Гьола, гьолаааа... изтървахте гьола!
243
14
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 7 месеца
Подписка за излизане от НАТО....Тия двамата са луди.Какъв завой на Изток и Русия ви тресе?България е избрала доброволно своя път и ще го следва неотклонно.Соц.режима ни бе наложен насилствено от Русия.Видяхме му възможностите и не го желаем. Той отиде в историята. ЕС за винаги.
242
5
 
11
 
! Отговори
Тина преди 7 месеца
Стига с тая външна политика.Русия ,Турция. Западни ,Източни.Някой питал ли е какво стана с едни 16 милярдааааа.Къде са? Колко останаха от тях? Бягат напред , назад.Светът ще оправя Бойо.Той държавата си не може да оправи.Или го правят нарочно
241
11
 
4
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 7 месеца
До Боби62
Х а ха ха ха
Обич!!
Да обичаш мутрите , които са сегашния ни елит!
Това е родината ни сега!
Обич и разум са коренно противоположни неща!
Обичта е към чувствата- нещата ,които са много сскъпи. И с неясни резултати!
А и значението на думата 'обич' е твърде различно за всеки!
А разумът прави сметките!
И за България е ясно-ЕС не е най-доброто за нас! Защото ние не можем да ползваме предимствата на ГОЛЕМИЯ ПАЗАР! Ние не продаваме тук.А и азиатските стоки са в пъти по-евтини! Така ,че?????
240
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Със сигурност знам само едно: В последно време европейските политици се редят на опашка за среща с Путин.