Радев, Борисов... завива ли България на изток към Русия?

Анализатори: Търси се стабилност за страната ни в труден период
Обновена: 27 май 2018 16:59 | 27 май 2018 13:56, Анисия Иванова
312
Радев, Борисов... завива ли България на изток към Русия?
Снимка: БТА

През последните няколко седмици и месеци България отчетливо завива на Изток и съвпада с напрежението вътре в самия Западен блок – ЕС – САЩ. Около тази позиция се обединиха политологът Първан Симеонов и анализаторът Харалан Александров.

Според Сиемонов това, че България се ориентира на Изток може да се съди най-напред по позицията "Скрипал“, след това и по отварянето на темата АЕЦ "Белене“, както и по посещенията на най-високо ниво.

"Самият факт, че е възможна подписка за напускане на НАТО означава, че постепенно оста на въртене на българския политически процес се отмества леко на Изток. Това е в синхрон с проблемите между ЕС и САЩ, които се виждат в казуса с т.нар. иранска сделка, и които проличават с предполагаемата позиция на Полша, която някак си контрастира на фона на ЕС. Всичко това, като че ли допълнително тласка Европа в неопределеност или по-скоро в орбитите на интересите на Русия в момента", коментира Симеонов пред БНР.

Това, което премиерът Бойко Борисов печели като предимство е, че в тази ситуация, когато Европа остава без ясните американски гаранции, той може да излезе в края на месеца с някакво ключово послание на тема европейско-руски отношения. Президентът Радев обаче спечели предимство пред Борисов, смята Симеонов.

"Това, което направи с Турция. Струва ми се, че това се опитва да направи – да издейства на България специален статут в отношенията с Турция и в отношенията с Русия и да капитализира, евентуално, тази близост с Турция и близост с Русия, превръщайки я в коз за България и представяйки я като коз за ЕС. Дали това ще стане, ще покажат следващите години, но във всички случаи тава ще се хареса на вътрешните публики. Тук едно неочаквано предимство спечели президентът Радев – в тази тяхна своеобразна конкуренция. Предимството е, че Радев се представи като предвестник на всичко това, защото той пръв отиде“, каза още политологът.

Няма съмнение, че има поизточняване, допълни и анализаторът Харалан Александров.

"Заходът е видим и вероятно той ще трябва да бъде разказан. Очакваме това да се случи след визитата на Борисов – най-интересното събитие, ще увенчае този интересен месец“, смята социалният антрополог.

Новината за срещата на Борисов с Путин дойде от Москва, когато в Русия беше президентът Румен Радев. "На 30 май очакваме работно посещение на премиера на България Бойко Борисов", каза пред журналисти съветникът на руския президент Юрий Ушаков. Именно след срещата с него Путин обяви, че след няколко дни очаква и посещение на Борисов.

"По този начин руснаците печелят тактическо предимство. Оповестявайки първи тази среща те имат възможност да интерпретират в собствена ползва. Това очевидно е част от стратегията Кремъл в един момент, в който се случват няколко паралелни процеса. От една страна, Русия е в подем, от друга е в упадък, което може да се каже и за ЕС и САЩ. В тези много сложни и противоречеви тенденции, това, което се случва в умовете на българските политически елите, е, че се мобилизира рефлекс за това да си гарантираме, че няма да загубим възможността да поддържаме отношения с този толкова могъщ и влиятелен играч, още повече, че там връзките са стари, дълбоки и доста здрави. В някои случаи много трудни за развързване са тези възли, с които сме закачени за руската политикономика, тъй като там е трудно да разграничиш икономическия от политическия интерес, особено в областта на енергетиката. Това е, което според мен прави Радев. Той понесе много критика. Според мен беше несправедливо обезценено неговото усилия“, коментира в Александров.

Борисов плете друга мрежа, смята Александров по отношение на политиката и действията на премиера. Той коментира: "Покрива много голяма международна територия. Сякаш се опитва, изплитайки като един чевръст паяк, в добрия смисъл, всичките тези връзки и отношения на приятелство и добросъседство с ясно заявеното обещание за лобиране и подкрепа на каузата за евроинтеграцията на Западните Балкани, някак си да стабилизира страната в един очевидно труден период, в който се случват големи тектонични размествания“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
3
 
8
 
! Отговори
do 218 преди 5 години
До ДО 216Abe ти чуваш ли се бре, тролчев?!??! Кой "лази на колене" пред тези пияни смешници??? Тази скапаняшка държава с огромна територия и ресурси има едва 1,5 5 от световния БТВ!! Даже и Бразилия е изпреварва:) Кой "ще лази на колене" пред една *** отделяща 2% от БВП за здравеопазване?!??! Простичко преведено на практика няма.Ххахах! Лазят на колене стотиците хиляди руснаци молещи се за визи и зелени карти да избягат от *** гнусна!! Да живее Путин!! И препарата за вана -също!!
189
11
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Парите и суровините са в Русия, и Меркел и Макрон искат да имат добри връзки с Путин!!!Великобритания и САЩ изтръпват при мисълта, че Франция, Германия и Русия може да имат някаква единна външна политика по важни геостратегически въпроси!!!Агент Лорд Джеймс Ланкастър!ЦРУ!!!
188
2
 
6
 
! Отговори
Taliban преди 5 години
Путиновци и олигарси не са ми нужни.харесвам жените им.прекрасни са .
187
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевРусия е едно govno.
186
9
 
13
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Русия е незаобиколим фактор в света и всеки умен политик се стреми да поддържа добри дипломатични връзки с руското ръководство, иначе после боли много главата , а по някога и ***!!!Агент Триш О Конър!ЦРУ!!!
185
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руското робство е добро само за руснаците. Те без камшшик по гърба не могат да живеят.
184
10
 
8
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-близо до Русия, толкова по-близо до просия.
183
8
 
9
 
! Отговори
Опашка в Москва ;) преди 5 години
Вижте рашките на километрична опашка за хамбургери в Макдонадс:https://youtu.be/ksvbI2n2HGo
182
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснацитя бягат от Русия като от чума!Никой не иска да живее в Русия.
181
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е смърт за всичко около себе си.ФАКТ.
180
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия, северна Корея, Ангола, Венецуела, Беларус - лицата на беднотията и упадъка!България в ЕС - завинаги !
179
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете Путин да се занимава с проблемите си на Русия. Държавата му не е подредена.
178
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския народ, работи в Добрата Стара Европа а не при диваците и марoдерите в рашамамаша. Руснаците настояват да ги обичаме. Нека пратят своите женички на морето да им пopнем гaзeтo.
177
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
203 Под руска власт всичките посочени от тебе проблеми ще изчезнат, ГУБЕРНИЯТА ще цъфти и връзва и през зимата.
176
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
BALGARSKIA NAROD ISKA TOVA DA SE SLU4I.
175
11
 
8
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 5 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
174
3
 
16
 
! Отговори
@ преди 5 години
Приветствам всеки българин, всеки политик който се грижи за семейството си първо, за България!САЩ, Европейски Съюз... да имате усещането че ги е грижа за българите?Свалиха ли визите за САЩ?За бога, ние сме останали няколко милиона (под пет), каква имиграционна заплаха представляваме?ЕС и досега не е направил нищо да регулира двойния стандарт за храните? В Германия и Австрия салама от Лидл и Карфур (примерно) е вкусен, тук кучетата не го ядат.Да се грижим за себе си, това е!Няма кой друг.
173
2
 
10
 
! Отговори
Хараламбиииииииии преди 5 години
и ти ли се продаде за рубли?
172
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами какво искате ..казахте ,че не ни искате в Шенген,не искате да въвеждаме еврото,накарахте ни да спрем Южен поток,къде да отидем,то други посоки има ли?
171
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че , ние нигога не сме били у десно .....