Янаки Стоилов сигурен за "Белене": Не дали, а как да се гради!

От проекта зависят икономическите отношения между България и Русия
28 май 2018 11:15, Красимир Ангелов
54

Въпросът вече не е дали е необходима такава централа, а как тя да се изгради, подчерта Янаки Стоилов от БСП, коментирайки актуалното състояние на АЕЦ "Белене" в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Китайска ядрена корпорация проявява инвестиционен интерес към проекта, а според Янаки Стоилов в случая не става дума за подаръци, а за стратегически проекти.

Още по темата

"Китай залага много на иновациите, на подобряване качеството на растежа. От тази гледна точка интересът от страна на Китай и европейски компанни е много добър, за да се търсят решения за проекта "Белене", посочи той в "България сутрин".

Социалистът подчерта, че в съвременния свят, в който производството на енергия се увеличава, е излишно да разсъждаваме върху потенциалната ефективност на проекта. Стоилов отбеляза, че Русия вероятно има подчертан интерес този проект да се развие и обясни: В недалечно бъдеще ще разберем дали икономическите отношения между България и Русия ще се развият или ще бъдем зачеркнати. Русия ще провери отношението на България към този проект и той ще бъде изведен пред скоби.

В контекста на инициираната от българското правителство среща за Западните Балкани, Янаки Стоилов с разочарование постави въпроса "Има ли България национални интереси, които трябва да отстоява, включително отношенията с Македония".

"Защо казваме Гърция и Македония да се разберат, нямаме ли национални интереси? Не може да даваме обеди и вечери, а да се отказваме от нашите изконни интереси", настоя социалистът.

Стоилов подчерта, че не може да се прегръщаш с премиера на съседна страна и да не му поставиш големите въпроси.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanzти наистина ли си мислиш че някой ще даде 10 млрд евро без държавни гаранции ?
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма инвеститор за АЕЦ Белене и никога не е имало. Отново ни лъжат с цел да ограбят народа
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало 20, ти на български, или на мисловен /руШки/ прописа?Опитай отново, но този път по - бавно.
21
4
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 17: АЕЦ Белене няма икономическа обосновка? Да, това се повтаряше безброй пъти, докато дойде Хилари Клинтън и Бойко спря проекта. Сега обаче икономическата обосновка е проблем на този, който ще дава парите за строежа оттук нататък - външният инвеститор. Това не е ясно само на платените противници на АЕЦ Белене. Ще се строи, и по-добре по-рано, отколкото по-късно - свиквайте.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През целия ми съзнателен живот слушам за строежа на втора АЕЦ. Бихте ли спряли с това дрънкане, че ме заболя главата
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те се си базикат с името си толкоз години,че втори път ли да ги признават,утре ще им скимне нещо друго щот това е невъзприемчиво във връзка с настоящата им столицата,а щом името е избрано като част от народно-освободителна борба в резултат на която се преобразяват то спокйно могат да се изкажат и кажат за Преображенска и е по възприемчиво и значимо за всички христиани като Преображение сравнимо с възвишение.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Взимам 1200 лв и си харесвам бутикова къща в Симеонов с басеин и джакузи, цена около милионче. Отивам в банката за кредит и ме изритват като мръсно коте.Същото е с АЕЦ Белене, най-бедната държава в Европа решила да прави АЕЦ и никой не ни дава кредит защото сме бедни и ненадеждни
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Red asses need Pitin cock!"Мноого хора по света, се съмняват, че той има този орган "cock!"Ти, виждал ли си го?
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЕЦ Белене няма икономическа обосновка, бих посъветвал лобистите на проекта да наблегнат на благодарността на нашия народ заради освобождението през войната 1877-78
15
3
 
11
 
! Отговори
saf преди 5 години
"От проекта зависят икономическите отношения между България и Русия", но освен това зависи и бъдещето на продажниците от БСП и ДПС+яТака!Т.е. зависят доходите им от комисионни в партийните касички и собствените им джобчета!! Всички "енергийни" проекти са всъщност финансови проекти за незаконно обогатяване от комисионни, вследствие на търговия с влияние и лобита!На всеки българин му е ясно, защо се наъвате за тоя ЯЛОВ проект,цената на тока ще ни зароби още повече и руските пияници ще са господари
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
шумкарите пак изпълзяха от землянките
13
9
 
9
 
! Отговори
за ви на ги преди 5 години
стига сте ревали, оркиииБългария и Русия завинаги, понятно?
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще поразходим още малко рУшия. .. и ще и заявим, че Блеене не е за нас.Нека я направят в Анаал-Ормана.
11
5
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
В момента 27 американски атомни централи продават ток на загуба и се дотират от федералния бюджет, защото не могат да се конкурират с енергията от ВЕИ. Водните и вятърните централи по себестойност произвеждат в пъти по-евтина енергия, а към настоящия момента цената на енергията от соларните централи е конкурентна на атомната с перспектива за поевтиняване.
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се гради след изяждането на солта, боя и накрая плащането на парите. Объркали се, мислели теменужките и боковците, че няма договор и няма реактори, но им ги струпали на площадката. Тогава проумели, че албанските реотани трябва да строят Белене.
9
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Строителството на провалената АЕЦ е предателство на националните ни интереси
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашия президент посети изложението на росатом при посещението си в Русия, а не както се твърдеше дните на българската култура в навечерието на 24 май. Интересно ми е тези лъжи откъде идват, нали се борим срещу фалшивите новини или само се правим
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Янаки Стоилов е и дьот на квадрат.Ако беше много умен, щеше да е председател на БСП и премиер на БГ. Но явно е по-прос и от леля ***.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Йордания се отказа от руска АЕЦ за $10 млрд. преди дни, а патето яки е уверено в светлото бъдеще
5
4
 
13
 
! Отговори
Путев преди 5 години
Тоя руски червей пак изпълзя. Налазили са Белене, като ***.