Янаки Стоилов сигурен за "Белене": Не дали, а как да се гради!

От проекта зависят икономическите отношения между България и Русия
28 май 2018 11:15, Красимир Ангелов
54

Въпросът вече не е дали е необходима такава централа, а как тя да се изгради, подчерта Янаки Стоилов от БСП, коментирайки актуалното състояние на АЕЦ "Белене" в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Китайска ядрена корпорация проявява инвестиционен интерес към проекта, а според Янаки Стоилов в случая не става дума за подаръци, а за стратегически проекти.

Още по темата

"Китай залага много на иновациите, на подобряване качеството на растежа. От тази гледна точка интересът от страна на Китай и европейски компанни е много добър, за да се търсят решения за проекта "Белене", посочи той в "България сутрин".

Социалистът подчерта, че в съвременния свят, в който производството на енергия се увеличава, е излишно да разсъждаваме върху потенциалната ефективност на проекта. Стоилов отбеляза, че Русия вероятно има подчертан интерес този проект да се развие и обясни: В недалечно бъдеще ще разберем дали икономическите отношения между България и Русия ще се развият или ще бъдем зачеркнати. Русия ще провери отношението на България към този проект и той ще бъде изведен пред скоби.

В контекста на инициираната от българското правителство среща за Западните Балкани, Янаки Стоилов с разочарование постави въпроса "Има ли България национални интереси, които трябва да отстоява, включително отношенията с Македония".

"Защо казваме Гърция и Македония да се разберат, нямаме ли национални интереси? Не може да даваме обеди и вечери, а да се отказваме от нашите изконни интереси", настоя социалистът.

Стоилов подчерта, че не може да се прегръщаш с премиера на съседна страна и да не му поставиш големите въпроси.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като какъв специалист, се изаака Янаки?Енергетик, икономист, плановик. ..... или просто от нафталина?
3
3
 
12
 
! Отговори
Стоилов - изгонен преди 5 години
*** Нинова започна да чисти БСП от крадци и мафиоти като Георги Гергов, Дъбов,Гуцанов, Мерджанов, М.Миков,Георги Божинов,Янаки Стоилов,В.Лечева, Кр.Янков и др. браво на нея, ама има още много работа, но трябва накрая да изчисти и себе си, защото е милионерка, но не от бизнес...
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Янаки, бивш член на безплодна организация ни обеждава, как трябва да продъжаваме да даваме пари на рУшия и колко това ще ни приближи /след около 100 г./ до нещо, което никой не го е виждал.Янаки, взимай останалите трима ремсисти и заминавай в тайгата.
1
0
 
17
 
! Отговори
Жо преди 5 години
НЕ ЗНАМ кой бизнесмен ще хвърли милиарди в Белене, без да е сигурен, че ще може да си ги върне двойно. За целта ще трябва да вдигне и цената на произвежданата електроенергия двойно. Кой ще му гарантира, че ще има пазар за продукцията му, при положение, че в момента България има мощности за производство на ел-енергия, които не се натоварват до максимума им.Държавата не трябва да дава никакви гаранции за изкупуване на ел-енергията от Белене.