За охрана на небето ни: Започнахме преговори с Турция

Съвместната охрана ще бъде в рамките на НАТО
29 май 2018 22:29,
261
За охрана на небето ни: Започнахме преговори с Турция
Снимка: visualhunt.com

Министерството на отбраната води преговори с Турция за съвместна охрана на българското въздушно пространство. Това става ясно от доклада за състоянието на въоръжените сили, който днес е внесен в Народното събрание от Красимир Каракачанов.

Съвместната охрана ще е в рамките на НАТО. Подобна вече се извършва от няколко години с военновъздушните сили на Румъния и Италия. Схемата предвижда при полети на руски самолети близо до въздушното пространство на някоя от страните да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите. Така се пестят гориво и полетни часове.

България е принудена да използва тази схема, защото наличните изтребители МиГ-29 не са достатъчни, има недостиг и на горива.

Съществува реална опасност през тази година Военновъздушните сили да не успеят да изпълнят задачите си по охрана на въздушното пространство на България, а оттам и на НАТО, се казва още в доклада, който преди 2 седмици бе одобрен от Министерския съвет.

Отбелязано е и незавидното състояние на авиацията, както и това, че небето ни бе пазено от съюзнически сили. Това става на фона на забавения с близо година проект за купуване на нови изтребители и сключения в началото на годината договор с руската компания РСК-МиГ за поддръжка и ремонт на съветските ни самолети МиГ-29. Договорът е за 3 години и е на стойност 81 млн. лв.

По отношение на новите изтребители се казва, че е предвидено придобиването на 16 бойни самолета на два етапа. За първия етап е предвидено придобиването на 8 (9) бойни самолета в рамките на 1,5 млрд. лв.

Заради лошото състояние на техниката военните дори не са успели да проведат всичките си планирани учения през миналата година, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
12
 
6
 
! Отговори
Логика преди 5 години
В района няма по -добри от турските плоти.Единствените очаствали в бойни полети.Ако терористи отвлекат самолет и го насочат към АЕЦ Козлодуй най- адекватно ще реагират туците без да му мислят и да се вайкат....
136
0
 
8
 
! Отговори
Хората са си го каза преди 5 години
Хората са си го каза преди много време - ако не храниш собствена армия ще храниш чужда. Важи с пълна сила за нас, както се вижда.Единственото положително, ако изобщо може да се нарече положително, е че на всички трябва да им стане ясно колко са "патриоти" бокл.уците от Обеднелите Псевдопатриоти. Патриоти са точно толкова, колкото и ББ и *** и всички останали... И Марешки дето вчера се пулеше какво разхищение било да се дават средства за армията и как другите ни пазили...
135
5
 
10
 
! Отговори
Джендерски връх преди 5 години
на безумието - чужд език в българските села не бил проблем?? Алоооо ***, конституция нещо? Джамии нещо? Утре като станеш малцинство и не можеш да си купиш хляб без турски език, ще ти просветне ли нещо бе кауъф промит? Като почне детето ти да учи турски в училище? А баклук?
134
2
 
6
 
! Отговори
Защо с Турците? преди 5 години
Вижте по-добре Румъния. Те купиха имат някакви Ф16 ски - колкото за полицейска работа в небето. Като няма пари за Български самолети по добре сключете договор с Румънците. Те не могат и не искат да ни завладяват.
133
14
 
10
 
! Отговори
Антрополог преди 5 години
Ако Турция беше враг нямаше да спре и да храни 3,5 милиона сирийски бежанци.Ако не е турския граничар сега тук щеше да има няколко милиона сирийски гостенина притиснати между Турция ,Дунава и Сърбия.....
132
4
 
11
 
! Отговори
Вал преди 5 години
Никога не съм си помислял дори, че т.н. ни политици ще постъпят така предателски към род и Родина и то с поробителите на България.Това е позор и безумие!
131
3
 
14
 
! Отговори
Защо с Турците? преди 5 години
Това си е покана! Първо в небето, после и сухопътно ще почнат да ни "охраняват."
130
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Фейковете говорятКакво днес ? Какво са ти направили мирните и работни турскоговорящи хорица в Разград и Кърджали?Най- вероятно си агент на чужди сили за да всяваш разкол в нацията....
129
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО
128
3
 
6
 
! Отговори
Фейковете говорят преди 5 години
говорим за територията на България, не покрайнини, паланки и други такива. Говорим за днес, сега, а не някога си. Опичай си акъла, тролерасте
127
7
 
2
 
! Отговори
ДДТ преди 5 години
До до 138 ДДТВ смисъл контра нападението след като България напада и превзема Одрин ли ?А тракийските бежанци ги гонятт гърците в междусъюзническата война......
126
3
 
10
 
! Отговори
Фактите говорят преди 5 години
До ФейкСърбите затриваха всеки, който се назове българин в Македония и Западните покрайнини...
125
10
 
6
 
! Отговори
Фейк преди 5 години
така е, по Кърджали, Разград, селата се говори сръбски, не турски. Сърбите са истинският враг, не Турция. Строим сръбски църкви, не джамии. Напред с нашите турски приятели към Европа, храбри джендери!
124
7
 
13
 
! Отговори
ДДТ преди 5 години
1915г. до 1919г.(ПСВ) сме съюзници с турците тогава България е с 51% по голяма от сега.Исторически погледнато от няколко стотин години Турция не е нападала България (за разлика от нас).Турция втора в Света признава Независима България, а сърбите тръгват да превземат София.Така че комунистическите митове и лозунги са пълни измислици наложени от горе и вкоренени с фейк новини...
123
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следва съвместно управление на Делиормана и Кърджали.
122
0
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
ОП-то се оказаха юдейски, турски, руски и всякакви други патриотари, но не и български. Емблематични имена в това отношение са Александър Сиди и Карлос Контрера, все велики бълагрски имена, м-да. Скоро Аамедаа Дуган, който е доказан Патриот още от време оно, ще видим в редиците на ОП-то!
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Схемата предвижда при полети на руски самолети близо до въздушното пространство на някоя от страните да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите.-------------много ви е страх от руските изтребители! А китайски може ли?
120
4
 
3
 
! Отговори
Али преди 5 години
Колеги стига с това ( вълка ще ни пази). Неможаха да вземат 3-4 самолета тези от парламента, че сега да няма дилеми за вълка. По-надолу бяха писали за санирането а за самолет нанай. Другия път излесте и гласувайте, но не за познатите а за някои друг. То е ясно, че ще се краде, но поне други да се по оправят. Със здраве.
119
5
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Каракачанката, ба-бау, се оказа Голем Патриот, толкова Голем, че ни предаде на Турция в рамките на НАТО;))) Дручко си е д ане чупим хатъра на Вожда и Учителя Борисов, за пари.
118
4
 
17
 
! Отговори
Баси Държавата преди 5 години
Явно нихилизма,унижението и липсата на елементарно чувство за национално достойнство и чест придобиват нови измерения в БГ!Да не говорим за историческа памет и тн.Какво ли биха казали по въпроса комитите от Априлското възстание или жертвите паднали в името на свободата след като сега тази свобода ще ни се гарантира от тиранина унищожавал държавага ни столетия.....Явно нещата плачат за бунт,народен съд и масови разстрели на преяли и самозабравили се ***.