За охрана на небето ни: Започнахме преговори с Турция

Съвместната охрана ще бъде в рамките на НАТО
29 май 2018 22:29,
261
За охрана на небето ни: Започнахме преговори с Турция
Снимка: visualhunt.com

Министерството на отбраната води преговори с Турция за съвместна охрана на българското въздушно пространство. Това става ясно от доклада за състоянието на въоръжените сили, който днес е внесен в Народното събрание от Красимир Каракачанов.

Съвместната охрана ще е в рамките на НАТО. Подобна вече се извършва от няколко години с военновъздушните сили на Румъния и Италия. Схемата предвижда при полети на руски самолети близо до въздушното пространство на някоя от страните да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите. Така се пестят гориво и полетни часове.

България е принудена да използва тази схема, защото наличните изтребители МиГ-29 не са достатъчни, има недостиг и на горива.

Съществува реална опасност през тази година Военновъздушните сили да не успеят да изпълнят задачите си по охрана на въздушното пространство на България, а оттам и на НАТО, се казва още в доклада, който преди 2 седмици бе одобрен от Министерския съвет.

Отбелязано е и незавидното състояние на авиацията, както и това, че небето ни бе пазено от съюзнически сили. Това става на фона на забавения с близо година проект за купуване на нови изтребители и сключения в началото на годината договор с руската компания РСК-МиГ за поддръжка и ремонт на съветските ни самолети МиГ-29. Договорът е за 3 години и е на стойност 81 млн. лв.

По отношение на новите изтребители се казва, че е предвидено придобиването на 16 бойни самолета на два етапа. За първия етап е предвидено придобиването на 8 (9) бойни самолета в рамките на 1,5 млрд. лв.

Заради лошото състояние на техниката военните дори не са успели да проведат всичките си планирани учения през миналата година, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
5
 
19
 
! Отговори
иван преди 5 години
Какъв патриот е каракачанката , направо предател. преговори с турция, защо направо не ни направи вилает?
116
3
 
21
 
! Отговори
чукча преди 5 години
Тя българската глупост е безкрайна.Цар Иван Александър,бащата на Иван Шишман, кани селджукските турци да ни охраняват от Византия.На последните толкова им харесало че останали 5 века.Сега ритаме и блъскаме възрастни хора на границата,които имат право да гласуват,но иначе турски самолети ще ни пазят-пълно безумие, но иначе се водят патриоти...
115
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От кого ще ни пазят.
114
3
 
10
 
! Отговори
158 преди 5 години
Вчера изневиделица се появи и другата патерица на Марешки да лобира срещу покупката на бойна техника, а то защо било?! За да плащаме и то на естествения си враг.. А за псевдопатриота Каракачанов , чак се задавям от яд към това прасе! Бойко действа с патеричките си- патриоти и фармамафиоти. Той оправя международното положение..
113
3
 
11
 
! Отговори
Държавата преди 5 години
ни прогресовно става за смях, а вие се радвайте, че `не са комунистите` и гласувайте за поредния Борисов X кабинет. Жалка плява...
112
4
 
23
 
! Отговори
кукувец преди 5 години
Та значи за "саниране"/тоест крадене/ пари имаше, за самолети и военна техника пари няма.Сега санираните блокове ще летят и охраняват родното небе.Ние сме си виновни, радвахме се и спахме.Каквито сме ние такива са ни и управниците за съжаление.Няма на кой да се сърдим.
111
4
 
12
 
! Отговори
Скоро преди 5 години
ще обсъждаме и съвместно управление, по инициатива на турските ни партньори. Да живее герб и демокрацията като цяло!
110
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом комунистите станаха за,адно ориентирани демократи, значи всичко може!
109
2
 
14
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Да се смееш ли,да плачеш ли или да пишеш куплети(за българо-турската дружба)!?Оня лаф за българите дето стигнали дъното и започнали да копаят надолу май е на 100% верен.Щом единствения ни външен враг ще ни пази....
108
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До къде докараха България комунистите.
107
2
 
16
 
! Отговори
А преди 5 години
ВЪЛКА ПАЗИ АГНЕТО,ТОВА Е ДЕМОКРАТИЧНО И ЕВРОПЕЙСКО.ДОТАМ НИ ДОКАРАХА ТАШИТЕ ПРОДАЖБИ ПОЛИТИЦИ.
106
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За последно турците са ни пазили небето и земята от русия през 1878 г.! Пак ли искате това?
105
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали извадиха месершмита! Малко ремонт и готово!
104
4
 
20
 
! Отговори
до либералист преди 5 години
какви самолети преди 89 та са ни пазили бе чук. Бг беше единствената държава , на която СССР имаше пълно доверие и един войник руски не е имало. БНА имаше 230 бойни самолета.
103
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам гърците да ни охраняват небето, от тях сме били само 2 века под робство! Не знам дали ако дойдат турците ще доживея пет века да видя пак свободата
102
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре де, не може ли Русия да ни пази небето от Турция? Някак си по логично изглежда!?!
101
2
 
24
 
! Отговори
Кой преди 5 години
Кои *** ги избират тези гербави патриоте? Турция да ни пази небето от Русия - такъв смех НЕМА!
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като няма самолет, турете перки на някой генерал и да хвърчи компетентно! Генералите поне не са дефицитна стока!
99
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА Е ВЕЧЕ ПЪЛНОТО ПАДЕНИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ЕВРЕО-АТЛАНТИЧЕСКИ ПРОДАЖНИЦИ...ТОВА Е КРАЯ НА ДЪРЖАВНОСТТА НИ.ХА ДА ГИ ВИДЯ СЕГА КАКВО ЩЕ КАЖАТ АПОЛОГЕТИТЕ НА ДЕМОНОКРАЦИЯТА И ЗАПАДНИТЕ(ЦЕННОСТИ) ДЕТО ТОЛКОВА МНОГО *** СРЕЩУ ТОДОР ЖИВКОВ И РУСИЯ ПРИ КОИТО НАВРЕМЕТО ИМАХМЕ СУВЕРЕНИТЕТ,НЯМАШЕ ЧУЖДИ ОКУПАЦИОННИ БАЗИ, ИМАХМЕ И ДЪРЖАВА С АРМИЯ И ВЪОРЪЖЕНИЕ ОТ КОЕТО ТРЕПЕРЕХА ВСИЧКИТЕ НИ ВРАГОВЕ
98
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боже, Боже!... Левски, Ботев, Бенковски !!! Къде сте, къде ?!