За охрана на небето ни: Започнахме преговори с Турция

Съвместната охрана ще бъде в рамките на НАТО
29 май 2018 22:29,
261
За охрана на небето ни: Започнахме преговори с Турция
Снимка: visualhunt.com

Министерството на отбраната води преговори с Турция за съвместна охрана на българското въздушно пространство. Това става ясно от доклада за състоянието на въоръжените сили, който днес е внесен в Народното събрание от Красимир Каракачанов.

Съвместната охрана ще е в рамките на НАТО. Подобна вече се извършва от няколко години с военновъздушните сили на Румъния и Италия. Схемата предвижда при полети на руски самолети близо до въздушното пространство на някоя от страните да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите. Така се пестят гориво и полетни часове.

България е принудена да използва тази схема, защото наличните изтребители МиГ-29 не са достатъчни, има недостиг и на горива.

Съществува реална опасност през тази година Военновъздушните сили да не успеят да изпълнят задачите си по охрана на въздушното пространство на България, а оттам и на НАТО, се казва още в доклада, който преди 2 седмици бе одобрен от Министерския съвет.

Отбелязано е и незавидното състояние на авиацията, както и това, че небето ни бе пазено от съюзнически сили. Това става на фона на забавения с близо година проект за купуване на нови изтребители и сключения в началото на годината договор с руската компания РСК-МиГ за поддръжка и ремонт на съветските ни самолети МиГ-29. Договорът е за 3 години и е на стойност 81 млн. лв.

По отношение на новите изтребители се казва, че е предвидено придобиването на 16 бойни самолета на два етапа. За първия етап е предвидено придобиването на 8 (9) бойни самолета в рамките на 1,5 млрд. лв.

Заради лошото състояние на техниката военните дори не са успели да проведат всичките си планирани учения през миналата година, пише "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
23
 
! Отговори
todor преди 5 години
Най-добре да закрием из цяло армията и да поканим турския аскер да ни пази от братята руснаци
96
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква стана тя - патриотавия министър на отбраната, и крепеното от патриотави дупетати правителство, дадоха небето ни над Турция, което де факто означава абсолютна капитулация!А само като си спомня какви порои от анти турски изказвания имаше някога по ТВ СКАТ...Ех, какво правят властта и парите...
95
2
 
16
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
Слави прав си "нема такава държава" но аз бих добавил нема такъв народ !!!
94
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шефовете до там ли я докарахте бе? Остава след турските истребители да влезе и турската армия и да я посрещнете с хлеб и сол.
93
3
 
24
 
! Отговори
Жико преди 5 години
Каракачанов е троянският кон на Ердоган.
92
2
 
32
 
! Отговори
Пената от Мировяне преди 5 години
Това е все едно агитката на ,,Левски,, да охранява тая на ЦСКА -пълна глупост !
91
2
 
29
 
! Отговори
ля ля преди 5 години
още по-голяма става кашата и абсурдите на обеднелите патриоти начело с тоя приийк каракачанов!!!
90
4
 
25
 
! Отговори
Спиро преди 5 години
Вълк стадо не пази.
89
6
 
40
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Единствена заплаха за България е именно Турция !!! Националният предател Бойко Борисов ни готви ново, петстотингодишно робство !!!
88
27
 
4
 
! Отговори
Либералист преди 5 години
как по време на съветското робство в България постоянно ни "пазеха" чужди самолети! Нормално! България е горд член на НАТО - колкото до мнението на *** - народът си каза думата: НИЩО ДА НЕ ЗАВИСИ ОТ РОБИТЕ НА КРЕМЪЛСКИТЕ ФАШИСТИ! Дерзай свободни европеецо!
87
3
 
8
 
! Отговори
до Аз 133 преди 5 години
Децата на предателите ги няма в БГ, небери грижа..
86
3
 
24
 
! Отговори
Kayn преди 5 години
Пуснем ли ги веднъж- няма да си тръгнат
85
3
 
3
 
! Отговори
Ач преди 5 години
"Продайте ни руски самолети за да се пазим от руски самолети"
84
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам, срам...
83
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на Сакскобурготски имахме на година по 5-6 млрд излишък на бюджета, при Станишев също(без последната година), при Борисов по 1-2млрд , ако само половината отделяхме , можехме сега да имаме 15-20 изтребителя 5-то поколение(ако ни позволят).Но, ние сме си виновни - мълчим, само ръмжим и не търсим на никого, никаква отговорност!
82
3
 
17
 
! Отговори
шашко преди 5 години
Българин не може да остане равнодушен четейки написаното по-горе.Незная родоотстъпничеството има ли предел , но това превишава всякакъв праг.Ако толкова нямаме, а не е така, защото има бюджетен излишък, заеми за милиарди , тогава по-добре да се разредят полетите , отколкото турците пак да ни владеят.Няма от кого да си пазим въздушното пространство, освен от Турция.А тя ще ни охранява....."Смешен плач" в българската политика.
81
0
 
2
 
! Отговори
РВ преди 5 години
Абе аз в "инглийзки" форум си пиша, ама не обиждам другите народи като пиша и говоря на техния език, в техните си форуми. Явно не ми достига "акъл" т.е. възпитание за да се навирам в чуждите проблеми и да обиждам другите. Малко злоупотребяваш със свободата и шанса си да пишеш във форуми. Създаваш ненужна никому омраза и това може да "backfire on you". Got it my man?
80
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От кого ще го пази не е много ясно ама карай.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ангел войводаХахаха Сидеров :))) тоз още ли го броите за нещо?
78
2
 
21
 
! Отговори
Ангел войвода преди 5 години
Каракачонов, ти си продажно ***. Национален предател. Сидеров излизай веднага от коалицията.