България с + ?700 млн. еврофондове след 2020-а

Приемът на мигранти – едно от условията да вземем парите
30 май 2018 12:30, Екип на Dnes.bg
52
България с + ?700 млн. еврофондове след 2020-а
Снимка: Pixabay

Като най-бедна страна в ЕС България ще получи около 700 млн. евро повече от парите, които сега се дават от евробюджета на по-изостаналите членки за догонване.

Това става ясно от разпределението на средствата за кохезията и новите правила, които Европейската комисия предлага за 2021-2027 година.

Вместо €8,3 млрд, заложени за България по бюджета за 2014-2020 г., в следващия ще бъдат заделени 8,9 млрд евро или 8% повече, става ясно от сметките на Еврокомисията.

Подобно увеличение се предвижда още за Румъния(+8%), Гърция (+8%), Кипър +(1,8%), Испания (+5%) и Италия (+6,4). А Холандия, Дания, Люксембург и Швеция ще запазят досегашните си портфейли.

Най-големите губещи от новите правила за структурните фондове са Полша (-€20 млрд.), Унгария (-5,7 млрд.), Чехия (-5,6 млрд.), Литва (-1,8 млрд.), Естония (-0,9 млрд.) и Малта (-0,2 млрд.). През следващия програмен период те ще получат една четвърт по-малко, от това, с което разполагат сега по фондове за кохезия, сочат сметките.

Причината е че след излизането на Великобритания европейските пари са по-малко и навсякъде има съкращения. Най-големи се предвижда те да са в структурните фондове и в земеделието.

Освен това Еврокомисията предлага парите за сближаване вече да не са само за най-бедните държави, които имат да догонват, а за всички.

Брюксел смята, че "и в по-богатите страни членки, изпитват трудности при извършването на индустриален преход, борбата с безработицата и отстояването на позициите си в глобализираната икономика" и затова трябва да се помага и на тях.

Водещ принцип за разпределението остава БВП на глава от населението, но към тях се добавят и нови критерии като приемане и интеграция на мигранти, младежка безработица, ниско равнище на образование и изменение на климата. Общият бюджет на кохезионната политика за 2021-2027 г. ще бъде 373 млрд. евро, или 7 на сто по-малко от сега.

Очаква се днес Еврокомисията да обяви и правилата за достъп до парите, които ще се дават на държавите, които искат да влязат в еврото, за да правят реформи. Общият им размер за 7 години ще е €25 млрд., като достъп до тях ще имат страни, които до 2023 г. заявят пред Брюксел, че искат да влязат в Еврозоната.

Идеята на Комисията е с парите да стимулират правителствата в страните извън еврото да правят структурни реформи, за да направят икономиките си по-конкурентноспособни. Други 30 млрд. евро ще бъдат заделени за държавите, използващи еврото. Те ще се дават на закъсали членки за намаляване на рисковете за общата валута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
10
 
! Отговори
Ето как ни ограбват преди 5 години
Всяка година около 50 хил. млади образовани българи емигрират на запад. За 6г. 300 000 хил емигранти. (От това следва директна загуба на БВП).В същото време за 6 години ние получаваме 9 милиарда подаяния МИНУС вноската за ЕС (800 мил. на год.). Това се пада по 30 000 на емигрант.А сега си ВИЕ си направете сметката, тези емигранти КОЛКО БВП генерират в западните държави.Реално ние ГУБИМ милиарди в дългосрочен план под формата на човешки ресурс.Заменяме хора за бетон и асвалт! Това правим.
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нека г.бераската *** да се засрами пред света
23
6
 
9
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Такса за ЕС 6×1.6милиярда =9.6милиярда Еврофондове -8.9милиярдаПогледнато отгоре без разходите са ни го турили с 700милиона и ние трябва да сме мноооого щастливи .
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Като най- бедна"ТОВА СИ Е ИНТЕРПРЕТАЦИЯ НА ДРАСКАЧА написал статията,добре че сме "най-бедна"а не сме фалирала като някои дългогодишни членки на ЕС!Това е удар по КОМУНЯРСКАТА ПРОПАГАНДА как спирали фондовете след 2020 само не знам защо Борисов ломотеше същите глупости,докога ще се хваща на комунистическата въдица и да дава повод да го обвиняват че затова е в Русия!!Ние НЯМА да получим най-много като "май-бедни"НИТО КАТО СУМА,НИТО КАТО % от сегашния период!СТИГА С ТИЯ НИХИЛИСТИЧНИ МАНИПУЛАЦИИ!
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми. Така или иначе няма да ходя на фитнес в разрушеното училище на село или да спра да си троша колата по ново асфалтираните пътища до село. Искам да кажа, че ние нищо няма да получим, просто едни пари ще се разпределят за пореден път. Не че направих изненадващ коментар за някого, ама да си кажа.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до Куно ПеневИ логиката е да няма европари? Ние нямаме реална икономика. Тия пари, които влизат към БГ трябваШЕ да изградят някаква икономика. Без еврофондовете сме съвсем загинали. А останалите, които смятат, че Масква ще дава си лежат на светлото минало. Реално в тази държава винаги сме разчитали да ни дават, за разлика от други държави, които разчитат на себе си. Истината е, че не трябва да има нито ББ/ГРОБ, нито БСП, енергийни олигарси, нито псевдопатриоти, нито Магарешки! Всички крадат
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имахме акъл, може и сами да си произведем стоки с печабва не 700 млн. евро, а много повече. Само че акъла отива да работи за тези , които ни поставят условия, за да ни дадат част от това което са изработили от " нашия акъл" .
18
3
 
2
 
! Отговори
БСП преди 5 години
Анонимен,ти си червена шапчица или по-точно Т.П.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3 милиарда изтичат към ЕС и работна ръка и държавата харчи по 10 милиарда за образование,
16
4
 
15
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Тая работа ми прилича на яко отрязване на непослушните и подхвърляне на трохи за послушните...Макар че 700млн.Е не са толкова малко,ако се разпределят само между гербаджийски фирми,струва си да си предадеш страната.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ше ги приемем бе. *** насила не можем да ги задържим. В затворите ли да ги пратим? Ние ги приемаме - те бягат.
14
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aaa, Русия дава больше. Русия винаги дава повече - тя е като слънцето и въздуха за всяко живо същество.
13
5
 
18
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Още ще се краде..Като има балами да наливват - в каца без дъно!Колко от тези милиони ще стигнат до обикновения българин ...и колко ще потънат в джобчетата на Гинки...Курсланинки..и Герговци
12
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото се обезценява и не е сигурно. Левът си е подобре.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Куно Пеневкинти за народа? това в някоя листовка на ГЕРБ ли го четете
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В ЕС е мизерия а руснаците се къпят в пари и ние като много умни се набутахме при ЕС да ни затрият
9
3
 
14
 
! Отговори
търси парите преди 5 години
така е, който рита срещу ръжена, го нарочват. централно европейците наскачаха срещу мигрантите и сега си плащат. дали обаче ще мине номерът на комисията не е ясно, защото бюджетът на ЕС иса единодушие.интересни времена
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 700 милиарда евро може, но 700 милиона са трохи.
7
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се топи, няма образование, няма икономика, няма пенсии, няма заплати, пенсионери ровят по кофите и ги убиват роми, 90% от проститутките в Германия са българки, няма армия, ЕС уби България.
6
8
 
14
 
! Отговори
до Куно Пенев преди 5 години
Глупости плещиш, само ГЕРБ са на далавера а народа мре от глад. За това БСП трябва да управлява защото на тях им спират еврофондовете и няма какво да се краде и народа е доволен