България с + ?700 млн. еврофондове след 2020-а

Приемът на мигранти – едно от условията да вземем парите
30 май 2018 12:30, Екип на Dnes.bg
52
България с + ?700 млн. еврофондове след 2020-а
Снимка: Pixabay

Като най-бедна страна в ЕС България ще получи около 700 млн. евро повече от парите, които сега се дават от евробюджета на по-изостаналите членки за догонване.

Това става ясно от разпределението на средствата за кохезията и новите правила, които Европейската комисия предлага за 2021-2027 година.

Вместо €8,3 млрд, заложени за България по бюджета за 2014-2020 г., в следващия ще бъдат заделени 8,9 млрд евро или 8% повече, става ясно от сметките на Еврокомисията.

Подобно увеличение се предвижда още за Румъния(+8%), Гърция (+8%), Кипър +(1,8%), Испания (+5%) и Италия (+6,4). А Холандия, Дания, Люксембург и Швеция ще запазят досегашните си портфейли.

Най-големите губещи от новите правила за структурните фондове са Полша (-€20 млрд.), Унгария (-5,7 млрд.), Чехия (-5,6 млрд.), Литва (-1,8 млрд.), Естония (-0,9 млрд.) и Малта (-0,2 млрд.). През следващия програмен период те ще получат една четвърт по-малко, от това, с което разполагат сега по фондове за кохезия, сочат сметките.

Причината е че след излизането на Великобритания европейските пари са по-малко и навсякъде има съкращения. Най-големи се предвижда те да са в структурните фондове и в земеделието.

Освен това Еврокомисията предлага парите за сближаване вече да не са само за най-бедните държави, които имат да догонват, а за всички.

Брюксел смята, че "и в по-богатите страни членки, изпитват трудности при извършването на индустриален преход, борбата с безработицата и отстояването на позициите си в глобализираната икономика" и затова трябва да се помага и на тях.

Водещ принцип за разпределението остава БВП на глава от населението, но към тях се добавят и нови критерии като приемане и интеграция на мигранти, младежка безработица, ниско равнище на образование и изменение на климата. Общият бюджет на кохезионната политика за 2021-2027 г. ще бъде 373 млрд. евро, или 7 на сто по-малко от сега.

Очаква се днес Еврокомисията да обяви и правилата за достъп до парите, които ще се дават на държавите, които искат да влязат в еврото, за да правят реформи. Общият им размер за 7 години ще е €25 млрд., като достъп до тях ще имат страни, които до 2023 г. заявят пред Брюксел, че искат да влязат в Еврозоната.

Идеята на Комисията е с парите да стимулират правителствата в страните извън еврото да правят структурни реформи, за да направят икономиките си по-конкурентноспособни. Други 30 млрд. евро ще бъдат заделени за държавите, използващи еврото. Те ще се дават на закъсали членки за намаляване на рисковете за общата валута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
2
 
! Отговори
Питагор преди 5 години
До Анонимен 8Годишният бюджет на ЕС е около 140 млрд. За 7 г всичките пари в България да ги изливат ли предлагаш. Това и ББ не може да го постигне
44
13
 
5
 
! Отговори
ДО 35 преди 5 години
Както си го написал означава че ГЕРБ са Виновни за Бедността в България .Не си прав - Бай Тошо е Виновен и Соца - Гадни Комунисти .
43
3
 
10
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ ДО БЪЛГАРИ преди 5 години
Условията са Жестоки - на всяко евро по един Мюсюлманин .Не вярвам нашите Народни Представители и Правителството да са толкова Алчни , че да заличат България от Християнска Държава , и да я превърнат в Джамахирия .Не , не вярвам ?
42
4
 
9
 
! Отговори
Жокер преди 5 години
Приемете миграцията от Азия, пък после като решат и ви отрежат златните европодаяния , да видим как ще ги изгоните. Хахаааааа.... Казвал съм го - БГ е боклуджийската кофа на ЕС. Сега ще стане и санитарната зона на ЕС. Индианци от резервата, сещате ли сеееее..?
41
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А комунистите от БСП ореваха орталъка как ще спират фондовете след 2020! А пък то ЕУ ги увеличава за Б-я !
40
2
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 5 години
Така де така, *** доколкото си спомням тая баш програма, за саниране, май май беше спонсорирана и от некой евро фонд май, не само от бюджета! Та затва .... е ясна работата когат онамаляят парите от европата ко ше стане!
39
1
 
17
 
! Отговори
майтапи преди 5 години
добре де защо от ес не търсят сметка за как се усвояват тези пари и осъдят крадците или делаверата е на пари на неколко ,,милионери,, и им гледай саира
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краденето започва предварително!
37
3
 
10
 
! Отговори
не на мамон преди 5 години
наливат се пари за глупости ,,перестройка на обществото,, с цел затъпяване опорочаване на народите ами като са *** некои се изострят и в крак с ъс сезона на Бог не на сявола
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ... 33От бюджета се краде не по-малко. Пример за това е програмата за саниране, която се плаща от националния бюджет, а се краде като еврофондовете.
35
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофили спрете да лъжете! До 2014 г официално България е получил от ЕС 13,5 милиарда евро. 2015 г получаваме 2,73 милиарда евро. И така всяка година. След ваденето на вноската ни, се полагат по 2.2 милиарда евро на година . За 10 г сметнете какви пари са. Сега се увеличават с нови 700 млн ама евро. Проблема не е ЕС а че комунистите крадат парите за икономика на България и затова сте бедни а младите бягат!
34
6
 
6
 
! Отговори
не лъжете преди 5 години
ес е една измишльотина ес е в гей криза и контрол от не ес извън времето времената ви алчни бг алчни ес
33
4
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи разтроен съм относно европата! Защото ако не бяха тия еврофондове и прочие, то представяте ли си ДОГАНЯ, ББ, БСП и други ИЗЕДНИЦИНА ТОЯ НАРОД от КЪДЕ щяха да КРАДЪТ! Щросто е Щяха да КРАДЪТ от данъците ни и представете си само какво щеше да е тогава! От друга страна обаче те европата иска да се дава нещо срещу парите дето дава! И какво имаме ние щото АКЪЛ НЯМАМЕ, та даваме или територия или нищо! Де да можехме всичките тие КРАДЦИ да им ги дадем ама НЕ ГИ ЩАТ!!! Та така разтроен съм!!!
32
1
 
8
 
! Отговори
евро рушвети преди 5 години
Колкото и да дадат отгоре, всичко ще се открадне от ГЕРП и ко (мунисти). Това, че увеличават плащанията, доказва истинното предназначение на фондовете - рушвет за управляващите, за да се купи тяхното послушание.
31
3
 
11
 
! Отговори
Додо преди 5 години
2021г ЕС може и да го няма. Тогава я камилата , я камилата. Всичко ще е разграбено,млади и образовани хора няма да има. Простотията и грабежа ще управляват
30
15
 
3
 
! Отговори
Куно Пенев преди 5 години
До Ето как ни ограбватПич, първо не са 50 хил. които емигрират, а не повече от 20 хил. От тех махаш минимум 10 хил. които бачкат сезонно. Те си изкарват кинтите у чужбина през летото и ги харчат тука у България през зимата. Остават 10 хил. от които образовани са максимум 2 хил. човека. Останалите 8 хил. ринат фекалиите. Така че нема такова нещо, че емигрирали 50 хил. човека, па чак и образовани. За образованите си има работа бол и в България, проблема е, че са много малко истински образованите
29
4
 
12
 
! Отговори
Не разбирате ли? преди 5 години
Наглите евро престъпници затриват България. Със тези 9 милиарда фалшиви евро ще си купят 300 000 млади образовани работници които да генерират десетки милиаради БПВ във западните държави.Но явно коментиращите тук са пишешки мозъци и не могат да го разберат това нещо.
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със тези пари ще продължат да разрушават България и да бетонират природата ни със магистрали.
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората наляха 30 милиарда до тук за да имаме икономика. Не са ни виновни че ДС си разпредели всичко и краде и тези пари. Затова младите се махат. Вината е в нашите убавци. Парите от ЕС не са за олигарси.
26
3
 
9
 
! Отговори
Куно Пенев преди 5 години
Тия пари са ви ги предвидили, НО още не са ви ги дали. За да ви ги дадат ще трябва да се научите да крадете по- малко. По европейски. Не повече от 10-12%.