Опозицията: Трябва да се харчи за отбрана. Въпросът е как!

Социалистите искат баланс в разходите за военна техника
30 май 2018 12:37,
34
Опозицията: Трябва да се харчи за отбрана. Въпросът е как!
Снимка: архив "Булфото"

И БСП, и ДПС се съгласиха, че трябва да се отделят средства за отбрана, тъй като това е въпрос на национална сигурност, но отбелязаха и че е много важно начинът, по който се разходват тези пари.

Повод за тези коментари стана изказването на лидера на "Воля" Веселин Марешки, който по-рано настоя, че България няма възможност да отдели милиарди за отбрана, когато фалират болници, няма пари за медицински сестри и полицаи. По думите му с покупката на военни фрегати и нови самолети само с един подпис ще бъдат открадни милиарди от данъкоплатците.

Йордан Цонев от ДПС припомни, че ангажиментите на България към НАТО са да отделя до 2% от БВП за отбрана, но настоя, че е важно за какво се използват тези средства.

"Извън НАТО и ЕС, не може да бъде гарантирана сигурността на нашата държава. Но имаме претенции за какво ще се разходват тези 2%. Според нас те трябва да се разходват по ясно очертана и приета с консенсус концепция от българския парламент как ще изглежда нашата армия", каза Цонев.

По думите му сега няма такава концепция и "разходите се планиат ту за самолети, ту за сухопътна техника, ту за нещо друго".

"Държим тези разходи да бъдат ясно очертани със Закона на държавния бюджет. Не правителството, не военният министър, не който и да е от изпълнителната власт, а българският парламент трябва да направи това, както е по законите на държавата", настоя Цонев.

Червеният Таско Ерменков пък коментира, че трябва да се търси баланс в разходването на средствата за отбрана.

"Никога не може да се казва, че приорититет е само въоръжаването, защото и най-модерната техника без личен състав и мотивирани офицери, няма как да бъде полезна, а ще бъде купчина желязо", настоя той.

По думите му не трябва само да купуваме техника, а да се търсят начини за инвестиране. Според него тук може да бъде произведена техника, както и да се поддържат самолетите.

"Ако парите бъдат инвестирани, а не профукани, няма причина да не подкрепим нарастването на възможностите на България да гарантира националната си сигурност", заключи Ерменков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-евтиното и най-възпиращото оръжие ни трябва . Да се набълбукаме с всякакви добри ракети, руски, щатски и който желае да напада. Напада ни Турция и Истанбул и Анкара стават в пепелище за час. С отбранителни 20 самолети вместо 1000-2000 ракети нищо не става.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да! трябва ни пво! ввс за какво ни е? къде ще ходим с него? имаме си самолет4ета- един ремонт за 50 -60 милиона и още 15 год няма да ни трябват самолети! ина4е ще ни пращат да бомбим насам натам!
23
0
 
5
 
! Отговори
Електротехник преди 5 години
Ел-табло, табелка: "Опасно за живота". Дописано с маркер: "То пък един живот". Това е всичко, което трябва да знаете. Благодаря за вниманието.
22
3
 
2
 
! Отговори
Всичко загубил преди 5 години
Обещавам, кълна се, някой нападне ли ни, ще съм първият който ще се бие на страната на противника!!! С цялата си страст и злоба от проваления ми живот в тази територия! Кръвта и живота си ще дам, но никога повече да няма провалени животи и оскотяване! Който и да поиска тази прокълната територия - може да разчита на живота ми!
21
0
 
7
 
! Отговори
няма време... преди 5 години
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 4 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на България песента е изпята... по-добре се махайте сега, не се знае после дали ще можете.Да си вземат танковете и самолетите, нека населението си мре и мизерства, бягайте няма да сбъркате.
19
2
 
3
 
! Отговори
А преди 5 години
САМОЛЕТИ,ТАНКОВИ,НЕ СА НУЖНИ,НЯМАМЕ ДУПЕТА И КАДРИ ЗА ТЯХ,КУПУВАМЕ РАКЕТИ С 400 КАКТО ТУРЦИЯ,ОБУЧАВАМЕ РАКЕТЧИЦИ ,КОЙТО НИ НАПАДНЕ ПО ЕДНА РАКЕТА И ТОВА,ТАКА Е НАЙ ДОБРЕ,ЩОТО НЯМАМЕ КАДРИ,А САМО ГЕНЕРАЛИ БЕЗ ВОЙСКА.С400 РАКЕТИ РАЗБРАХТЕ ЛИ ОТ ОПОЗИЦИЯТА И ГОЛЕМИТЕ ПАТРИОТИ,ДЕТО ОБЪРНАХА ХАЛКАТА,С 400 КАТО ТУРЦИЯ И АЙ ДА ВИДИМ НЯКОЙ ЩЕ СМЕЙ ЛИ ДА НИ НАПАДНЕ,САМОЛЕТИТЕ,С ТЯХ НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ.
18
3
 
3
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 5 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България при тази огромна бедност няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия. Ние сме в НАТО и в ЕС и това трябва да се използва оптимално.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демократична, натовска, европейско-съюзна България не може да си позволи 8 стари самолета и 2 енергоблока в Белене. Социалистическа България имаше стотици самолети, хиляди танкове, 6 ененергоблока. Гърция и Турция купуваха ток и газ, страхуваха се от военните сили.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Майтапчияи гръцката
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигане на плоския данък на 40-50% докато се съберат пари за армията и АЕЦ Белене.
14
2
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До ето това еиндия ВЪРНА комплексите, след като се оказа, че насочващата им система третира земята като двуизмерен обект.по тоя повод на сайта на руското МО имаше статия за "допуснати грешки при изготвянето на експортни образци". ама поддържащите дискусията са писатели, не читатели.
13
1
 
4
 
! Отговори
Замислен преди 5 години
И защо трябва да се харчи изобщо за отбрана? Кому е нужна? На мен - не! Кое да си отбранявам? Кредита, който взех да си платя за парното ли? Впрочем аз парно нямам. Ама си ме осъдиха без дори да ме уведомят. Та, пак питам - за какво ни е отбрана? Кое ще отбраняваме?
12
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
въпросът не е как, а #кой
11
2
 
3
 
! Отговори
факт преди 5 години
И вия ли имате това чувство че откакто ни набутаха в НАТО и пуснаха американски бази у нас,хората се чувстват по не сигурни и страха завладява народа!?
10
0
 
7
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
Лесна работа-строим Белене,а хранилището за ядрени отпадъци ще е на турската граница.Сещате се защо.
9
5
 
7
 
! Отговори
ето това е преди 5 години
Сделка на века Индия купува шест полка ПВО системи С-400,за шест милиарда долара!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия все много разбират вместо да бяха строили Цанков камък да бяха купили 2-3 самолета.
7
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Едни казват,че Русия е заплахата,други-Турция.Всеки си има основанията,обаче е неоспорим факт,че по-лесно се преживяват едни 45г,отколкото други 500....
6
1
 
3
 
! Отговори
да преди 5 години
До Mr.STARBUCKSТочно това ни трябва и политиците и предателите ще се разбягат,ново освобождение е ни трябва.