БСП срещу ГЕРБ за училищния плод, за млякото...

Училищното меню скара депутатите от БСП и ГЕРБ
Обновена: 31 май 2018 11:50 | 31 май 2018 11:45,
14
БСП срещу ГЕРБ за училищния плод, за млякото...
Снимка: архив, Reuters

От БСП скочиха срещу промените в Наредбата за реда и прилагането на схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". С нормативния акт се променят условията за кандидатстване на участниците по програмите.

Според червените измененията са направени на сляпо и без дебат със заинтересованите страни. Социалистите смятат, че промените са "плод на лобистки интереси" и ще създадат монопол на някои производители.

"На инат се приема нормативен акт, който създава безпокойство за това дали децата ще имат достъп до плодове и млечни продукти. Приета е наредба, която дава предпоставка за фалит на около 500 фирми, които осъществяват години дейността по схемите", каза соцдепутатът Георги Стоилов в декларация от името на БСП.

Още по темата

По думите му с наредбата ще цари пълен монопол на определени производители с цел преразпределение на пазара в България.

"Схемите нямат за цел монополизиране на тези сектори и да обслужват определени лица, близки до властта. ГЕРБ, вие посегнахте и на млякото за деца", настоя Стоилов.

Министърът на земеделието Румен Порожанов от своя страна отвърна на критиките и настоя, че с наредбата се дава възможност на производителите да се включат в схемите.

"По схемата се обслужват над 450 000 деца в детските градини и в училищата. По схемата "Училищен плод" 94% се обслужват от търговците, производителите са само 4%. В схемата с млякото е подобно - 9% на 90%", отчете Порожанов.

Той бе категоричен и че с промените в наредбата не е нарушен какъвто и да е интерес.

Десислава Танева от ГЕРБ допълни и че промените са насочени единствено към това да се осигури най-добрата доставка от български поризводители на български плодове, зеленучци и млечни продукти за децата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези значи мислят за далаверата и кой колко да спечели и изобщо не им пука децата ще пият ли млеко или не а колко ще им го продават.Отделен въпрос е млекото дали е млеко и ябълките колко са ябълки ! - важното е те да ги вземат за жълти стотинки и да го продадат с 800% печалба.
11
1
 
6
 
! Отговори
Много си недосетлив! преди 5 години
До Анонимен 11Ами погледни боята на повечето от възпитаниците на земеделските гимназии! Как няма да им е безплатна храната? Как иначе да ги накарат да дойдат до сградата на гимназията и да влязат вътре, пък макар и само да отидат до столовата? Нали трябва да има някакво основание, за да им дадат дипломите и да не закрият тези училища? Как да стане това, ако записаните там ученици изобщо не влизат в сградата?
10
1
 
5
 
! Отговори
И най-важното! преди 5 години
99% от тези търговци не са спонсори на БСП! Къде дават така?На какво прилича това? Спонсорират този, който е на власт, а на Корни няма кой дори и 5-6 милиона да даде просто ей така, защото е много симпатична и забавно устата!Аааа, ще се разправяме много сериозно и ще настояваме за предсрочни избори наесен!Не приемаме един да гребе от меда с голям черпак, а Корни - само с чаена лъжичка!Не, не, не, не и не!Заклех се в коньо от Крушовица!Рекох!
9
1
 
2
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
Обяснението на Порожанов не е вярно. Предимството на производителите го няма. Никъде в нормативния акт не се споменава за такова. Всеки ЗП може да продава и не негова продукция. Имайте предвид, че схемата се прилага в периода Септември - Април. Да не би да имат хладилни складове? Да не би от Фонда да им преизчисляват капацитет и добиви?Ако искаха да се предоставя българска продукция, то щяха да изискват Сертификат за съответствие на качеството, където има ПРОИЗХОД.
8
1
 
3
 
! Отговори
бля бляяяяяя преди 5 години
И едните и другите се правят на ***! Въобще не им дреме какво ядат децата на простолюдието, техните *** не учат ва РъБъ!
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП се грижи за целия получовешки бо-кл-ук,който нарои социалистическото време- само за коренния народ на страната не се грижи!
6
1
 
4
 
! Отговори
Дедо Шишарко преди 5 години
Голяма е далаверата. За това трябва да отговарят министър Порожанов и неговият зам.-министър Цв. Димитров. Още от години Порожанов, като изп. директор на ДФ "Земеделие" в лични контакти с директорката на ИИРХ - Пловдив Параскова бяха в тясна стоково-парична зависимост...
5
0
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Нещо за увеличението на тока ще пишете ли ???
4
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Как го измислиха опита на дадена фирма да е на база брой учебни заведения, а не на години участие в схемата??? Та нима една по-малка фирма не може да доставя по качествени плодове от друга по-голяма. Това е България, после се чудят защо млади хора напускат държавата.
3
0
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Наредбата цели единствено в цялата страна да останат няколко фирми и да упражняват пълен монопол на пазара на плодове и мляко. Как по време на прием на заявления се извършва промяна на наредбата, която промяна са е знаели предварително определен кръг от хора. Другото което е, как се налага контрол върху избора на директора да избере конкретна фирма и по какъв начин той ще реагира при доставка на некачествени плодове като му грубо казано наложат дадена фирма.
2
1
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
ами от случващото се вижда ,че е по-добре да има монопол за детските заведения,иначе от кол и въже снабдяват с какво ли не столовата на децата......стига с този пазарен принцип ,някъде трябва и да има само една или две ф-ми за тази цел и ако може да са държавни още по-добре....все пак се грижим за децата на България,не всичко е пари......
1
2
 
0
 
! Отговори
Куку преди 5 години
Само кисело мляко