Московски: Откъде Борисов да извади пари за БДЖ

Министърът е поискал държавна помощ за спасяване на дружеството
31 май 2018 18:55, Анисия Иванова
74
Московски: Откъде Борисов да извади пари за БДЖ
Снимка: БДЖ

Ако започне разпродаване на локомотиви, БДЖ ще спре дейност. Това каза в Бургас министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по повод скандала около запорираните от кредитори сметки на железниците.

Днес БСП поиска лично премиерът Бойко Борисов да се ангажира със спасителен план за БДЖ, защото според социалистите дружеството реално е във фалит. Червеният депутат Георги Свиленски алармира, че освен сметките на БДЖ, са запорирани и 1200 вагона на "Товарни превози", както и 25 от най-новите мотриси на превозвача.

Ако трябва да бъдем коректни, трябва да направим референдум и да попитаме българските граждани съгласни ли са с техните данъци да плащаме дълговете на БДЖ", заяви министърът. Той обвини БСП за сключения заем от 250 млн. през 2007 г., в който според него не било посочено как ще се връща.

Още по темата

"Никой от управляващите тогава не е питал българските граждани дали да се тегли заем и да се правят дългове за близо 1 млрд. лв., после пак да вземат заеми и да погасяват. Сега казват: Бойко Борисов да ги плати. Откъде да ги извади освен от бюджета, от българските данъкоплатци. Даже се учудвам на наглостта на БСП да коментират темата", заяви Московски, цитиран от "24 часа".

Според най-него най-вероятно щял да се мине към вариант за отпускане на държавен безлихвен заем, който после да се връща от сектор транспорт под различни форми.

Той добави, че като министър е направил всичко необходимо, по законен път, държавата да помогне на дружеството.
Затова две години чакахме да се нотифицира така наречената държавна помощ от Брюксел.

В този случай вече законно, ако се вземе решение, държавният бюджет може да подпомогне. Министър Московски информира, че преди два дни е провел разговор с министъра на финансите с молба да бъде активирана държавната помощ.

Дали това ще стане не мога да отговоря в момента, заяви Московски. По думите му, кредиторите на БДЖ могат чрез съдия изпълнител да удовлетворяват вземанията си. Със съдействието на Министерството на финансите се очаква проблемът да бъде решен следващата седмица, добави Московски, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
32
 
! Отговори
www преди 5 години
ПРОСТО ДА СПРАТ ДА КРАДАТ - ТОЛКОВА Е ПРОСТО...
32
1
 
29
 
! Отговори
Драйвър преди 5 години
От дълго време си задавам въпроса, каква работа върши, като министър Московски, освен да краси масите по заседания и да носи магнитните наколенки пред Бойко ? Последно търкаляше разни суми в милиарди евро нужни за балканската ЖП инфраструктура. Това аз не го наричам работа. Но тази статия ми отвори очите, цитирам:"Министър Московски информира, че преди два дни е провел разговор с министъра на на финансите с молба да бъде активирана държавната помощ." Демек, можел поне да говори по телефона.
31
1
 
33
 
! Отговори
<><> преди 5 години
От къде Тодор Живков е имал пари за БДЖ и да строи заводи и отваря работна ръка ? Щом вие не можете защо не подавате оставка ? Пари ли нямало ? А защо давате златото на Канадски фирми ? Нашето ...златото което пренадлежи на българския народ вие освен че го пресфоявате но и го давате неправомерно ! Милиарди излизат под формата на десетки видове скъпоценни материали ! ЗАЩО ?
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом не можеш да опазиш собственото си дете, какво остава за някаква си БДЖ? И като какъв ни се явява този?
29
0
 
37
 
! Отговори
От мен преди 5 години
От мойте данъци, аз плащам НЕ Борисов. Аз и на него му плащам.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавно ли е крадене пада.Всички сме с вишу и едно средно в БДЖНа запад не ни търсат.И там крадене не става
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди СКАТ - аджиите да станат гербави ***, по ТВ СКАТ редовно разправяха че Борисов имал 3 млрд. долара в швейцарски банки и къща на Женевското езеро, където щял да бяга, ако тука стане напечено.Ta, от тях да извади няколко стотин милиона, 2 млрд. и нещо ще му стигнат за цял живот, няма да фалира
26
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Московски: Откъде Борисов да извади пари за БДЖ ?.Ми Баце да даде малко от суджука и готово - избихме чивия!
25
1
 
26
 
! Отговори
радев преди 5 години
качете тировете на влакове и готово
24
2
 
40
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Този на снимката защо не е в затвора???
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ********"Също се разделят на множество групи по професионален признак: бургуджии, калайджии, звънчари и др."---Тоя трябва да е от група "кираджии", щом са го взели за министър на транспорта ... :)
22
2
 
36
 
! Отговори
EVROPOL преди 5 години
Европол да раследва ромът Мисковски как се е докопал до този Пост , известно е че роми-бургуджии предлагат много подкупи в злато и пари , нека стане ясно на Обществото
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22Просто технологията трябва да се сменя с по-добра. Нещата правени по соц време са фалирали понеже никой не е инвестирал в нови технологии а някои неща даже са били разпродадени за скраб.
20
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Всичко строено през соца е фалирало ,защото не e правено да е функционално там където им печеливши линии най-вероятно товaрни, трябва да останат всичко друго което само вдига пушек трябва да изчезва.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БДЖ ще го дадем на Кат да "следят" за кражби
18
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато БСП е теглила 1 милиард настъпва апокалипсис. Какво ли ще е когато дойде ред да се плащат онези 16 милиарда, които ГЕРБ изтегли?
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19БДЖ нетрябва да фалира. Ако таксиметрова или амтобусна фирма фалира не е от значение понеже има 1000 а БДЖ е саом едно.
16
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На който му трябва БДЖ да ходи да дарява средства и да го спсява. Нека си фалира стига разни партийни секретари са източвали пари чрез БДЖ.
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично бих дал БДЖ на японски инвеститори ако бях перимиерПоне те ще следят за качеството и ще я направят печелившаБългарияна ще краде и накрая отново няма да има пари
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми щом има да лекуваме украински войници тайно, защо да няма и за БДЖ ?