Московски: Откъде Борисов да извади пари за БДЖ

Министърът е поискал държавна помощ за спасяване на дружеството
31 май 2018 18:55, Анисия Иванова
74
Московски: Откъде Борисов да извади пари за БДЖ
Снимка: БДЖ

Ако започне разпродаване на локомотиви, БДЖ ще спре дейност. Това каза в Бургас министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по повод скандала около запорираните от кредитори сметки на железниците.

Днес БСП поиска лично премиерът Бойко Борисов да се ангажира със спасителен план за БДЖ, защото според социалистите дружеството реално е във фалит. Червеният депутат Георги Свиленски алармира, че освен сметките на БДЖ, са запорирани и 1200 вагона на "Товарни превози", както и 25 от най-новите мотриси на превозвача.

Ако трябва да бъдем коректни, трябва да направим референдум и да попитаме българските граждани съгласни ли са с техните данъци да плащаме дълговете на БДЖ", заяви министърът. Той обвини БСП за сключения заем от 250 млн. през 2007 г., в който според него не било посочено как ще се връща.

Още по темата

"Никой от управляващите тогава не е питал българските граждани дали да се тегли заем и да се правят дългове за близо 1 млрд. лв., после пак да вземат заеми и да погасяват. Сега казват: Бойко Борисов да ги плати. Откъде да ги извади освен от бюджета, от българските данъкоплатци. Даже се учудвам на наглостта на БСП да коментират темата", заяви Московски, цитиран от "24 часа".

Според най-него най-вероятно щял да се мине към вариант за отпускане на държавен безлихвен заем, който после да се връща от сектор транспорт под различни форми.

Той добави, че като министър е направил всичко необходимо, по законен път, държавата да помогне на дружеството.
Затова две години чакахме да се нотифицира така наречената държавна помощ от Брюксел.

В този случай вече законно, ако се вземе решение, държавният бюджет може да подпомогне. Министър Московски информира, че преди два дни е провел разговор с министъра на финансите с молба да бъде активирана държавната помощ.

Дали това ще стане не мога да отговоря в момента, заяви Московски. По думите му, кредиторите на БДЖ могат чрез съдия изпълнител да удовлетворяват вземанията си. Със съдействието на Министерството на финансите се очаква проблемът да бъде решен следващата седмица, добави Московски, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз сам за въвеждането на данък замърсяване на въздуха за автобусните фирми и парите от този данък да отиват за БДЖ.
12
1
 
16
 
! Отговори
Гоше от Вакарел преди 5 години
Влако минаваше покрай Вакарел и Пуфкаше, пуф паф, вакарелските спирачи , мръзнеха, но влака вървеше, хвърляхме буци *** за дома, но влако връвеше (проклет социализаМ) - А сега К;ВО - Паре Нема ??? !!!!!Каде са ПАРЕТЕ бре чедо/////????
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и лев не заслужават
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъдето извади за болницата в ловеч
9
3
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Хубава работа, как откъде !? От Москва разбира се!
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв референдум нали направи Славчо защо никой не го уважи ? Защо сега ще правите референдуми те нямат стойност в бг !
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кАК ОТКЪДЕ,БЕ!? ОТ ДАНЪК ***, ОТ КТБ, ОТ "САНИРАНЕТО", ОТ 16 МИЛИАРДА НЕСЪБРАН ДДС, ОТ АЕЦ БЕЛЕНЕ, ОТ РАЗНИ ПАТОЦИ. ОТОХРАНАТА НА ДОГАН ,БЕ! СЪБЛЕЧЕТЕ ШИШИ И ЕТО ВИ НОВО БДЖ.
6
5
 
21
 
! Отговори
Boko bo преди 5 години
Борисов от тайните си сметки в Панама да извади. А иначе вадим ги ние, а не той. Щото парите са наши. *** и *** е тоя. Като цялата пасмина в ГЕРБ
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БДЖ ДА СЕ СПАСИ. ТРЯБВА ПРИВАТИЗАЦИЯ.ВСИЧКИ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА КРАДЪТ. КОЙ ГОРИВО, КОЙ РАБОТНО ВРЕМЕ, БОЛНИЧНИ , МАСОВО СЕ КРАДЕ И ВСИЧКИ С ЕДНО ВИСШЕ И ЕДНО СРЕДНО.
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Куде са държаво поклонниците, които искат национализация ???? Защо БДЖ е на загуба 30 гпдини ? Куде са националистите в парламента нали много викаха извън парламента ? Сега са там и говорят за купуване на нещо си и дърпане на кабели посред лятните дискотеки.
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
този още ли има очи да се показва
2
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Московски, кажи бе, кажи за моторната шейна на Илиян от Пловдив и хотелчето на Боровец . Плаща ли си за да караш и спиш, или обеща лобиране, все пак над хиляда камиона са. Лятото може джет да покараш, на яхта да те качат, крадлива маймунке. А защо не си в затвора.
1
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РИБАТА СЕ ВМИРИСВА ОТКЪМ ГЛАВАТА, МОСКОВСКИ. ТИ СИ ТАЗИ ГЛАВА, МАЙ!