Московски: Откъде Борисов да извади пари за БДЖ

Министърът е поискал държавна помощ за спасяване на дружеството
31 май 2018 18:55, Анисия Иванова
74
Московски: Откъде Борисов да извади пари за БДЖ
Снимка: БДЖ

Ако започне разпродаване на локомотиви, БДЖ ще спре дейност. Това каза в Бургас министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по повод скандала около запорираните от кредитори сметки на железниците.

Днес БСП поиска лично премиерът Бойко Борисов да се ангажира със спасителен план за БДЖ, защото според социалистите дружеството реално е във фалит. Червеният депутат Георги Свиленски алармира, че освен сметките на БДЖ, са запорирани и 1200 вагона на "Товарни превози", както и 25 от най-новите мотриси на превозвача.

Ако трябва да бъдем коректни, трябва да направим референдум и да попитаме българските граждани съгласни ли са с техните данъци да плащаме дълговете на БДЖ", заяви министърът. Той обвини БСП за сключения заем от 250 млн. през 2007 г., в който според него не било посочено как ще се връща.

Още по темата

"Никой от управляващите тогава не е питал българските граждани дали да се тегли заем и да се правят дългове за близо 1 млрд. лв., после пак да вземат заеми и да погасяват. Сега казват: Бойко Борисов да ги плати. Откъде да ги извади освен от бюджета, от българските данъкоплатци. Даже се учудвам на наглостта на БСП да коментират темата", заяви Московски, цитиран от "24 часа".

Според най-него най-вероятно щял да се мине към вариант за отпускане на държавен безлихвен заем, който после да се връща от сектор транспорт под различни форми.

Той добави, че като министър е направил всичко необходимо, по законен път, държавата да помогне на дружеството.
Затова две години чакахме да се нотифицира така наречената държавна помощ от Брюксел.

В този случай вече законно, ако се вземе решение, държавният бюджет може да подпомогне. Министър Московски информира, че преди два дни е провел разговор с министъра на финансите с молба да бъде активирана държавната помощ.

Дали това ще стане не мога да отговоря в момента, заяви Московски. По думите му, кредиторите на БДЖ могат чрез съдия изпълнител да удовлетворяват вземанията си. Със съдействието на Министерството на финансите се очаква проблемът да бъде решен следващата седмица, добави Московски, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Глеии как са праи и тва откраднаха хихихи
52
0
 
2
 
! Отговори
практика преди 5 години
нали всеки ден ни казват че имаме "излишък", държавата върви и "цъфти", всичко е "по мед и масло", повишиха ни "кредитния рейтинг""ИЗЛИШЪКЪТ" Е 11 МЛРД ЛВЩЕ ОТИВАМЕ В "ЕВРОЗОНТА"
51
0
 
3
 
! Отговори
n преди 5 години
До Анонимен И аз се питам защо не е впанделата или поне да се махне . Ама не чист като сълза виновни много- комунистите, орешарски, царя и кой ли още не. Е краде се , , всичко е опорачени , но важно е да сме на власт и да грабим И пак питам когя ще махнете тоя ***.
50
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Откъдето всеки път ги вади от джоба да ги вади,там където ги прибира бат Бойко нали все е благодетел 9 години все ги вади извадил бил 5 млрд.за здравеопазване да вади и за БДЖ.
49
0
 
12
 
! Отговори
Кристиян преди 5 години
Безскруполни крадци! Как така успяхте да фалирате толкова доходоносен отрасъл като железопътния транспорт??? Това е нагло крадене от българските граждани. Но нали знаете, всичко се връща!
48
0
 
15
 
! Отговори
НАРОДЕ???? преди 5 години
ОТ ПАРИТЕ, КОИТО ОТКРАДНА ОТ НАС, ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ДЪРЖАВАТА. МИЛИАРДИ ОТКРАДНА. АКО НЕ - СЪД ЗА РАЗХИЩЕНИЕ И КРАЖБА НА ОБЩЕСТВЕНИ СРЕДСТВА. В НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ, ТОВА СЕ НАКАЗВА СЪС ЗАТВОР И СМЪРТ ДОРИ. СЛЕД КАТО ОТКРАДНАХА КТБ, БУЛГАРТАБАК, ЧЕЗ, СЕГА И ЖЕЛЕЗНИЦИТЕ. ДОКОГА??? НАРОДЕ????
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аве този не е ли подсъдим? Откога подсъдими дават интервюта?
46
1
 
21
 
! Отговори
мистер Ценку преди 5 години
За полицайците откъдето извади - от там бе, Москов!
45
0
 
6
 
! Отговори
Cari преди 5 години
Munistar Zaharieva nali sha donese offshornite pari ot onesi mesta, deto gi obikalia da palni samoleta na aviotriada s offshorni dolari...
44
1
 
14
 
! Отговори
Константин преди 5 години
До ДрайвърАбсолютен безхаберник е този московски и освен това е крайно опорочен в последните 4 годнини само лъже и прави простотии. Е.б.а мамата на МТИТС.
43
3
 
28
 
! Отговори
Гинка преди 5 години
Бойко как намери пари да купи ЧЕЗ, а сега няма за БДЖ. Ей Бойко, всичко за три, след теб потоп.
42
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И на запад държамните жезници са на загуба и се приватизират.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...а народа, краде ли, краде. Тодор Колев.
40
2
 
20
 
! Отговори
Московски преди 5 години
Тодор Живков може да е имал за всичко ! Ама бодигарда му от къде да има ?
39
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя спука гумите на трено
38
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да си бръкне в некоя офшорка и без това се пукат по шевовете от крадени пари.
37
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До <><>40милиарда лева спестявания на хората в ДСК към 10ноември 1989 се бяха "изпарили". Плюс 10 милиарда долара външен дълг. Плюс в края на всяка година събраните суми от вноски на хората за пенсии в НОИ се прехвърляха в Държавния бюджет. И накрая печатницата на БНБ. Разбра ли от къде Тошо имаше пари? Три фалита на България при него. Гоуем!
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От ловешката болница да не са ангели. КЪДЕ ИМ ОТИДОХА ПАРИТЕ.Нали са се учени.
35
9
 
5
 
! Отговори
Тошо артиста преди 5 години
До 33 колко пъти ще пишат имаше пари защото си ги печатехме в Печатница Родина / малките пари/ Големите в МОСКВАСлед 1989 има мораториум.Печатенето спря.Запечатиха ДП Родина
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво се случва с разследването ... защо журналистите не се ровят в този случай .... всеки ден изписват купища статии за убити по пътищата, а за това нещастно дете нищо