Политолог: България се върна от Русия с празни ръце!

В излъчването на Путин нямаше нищо позитивно, оцени журналист
Обновена: 31 май 2018 23:11 | 31 май 2018 22:43, Анисия Иванова
260

Срещата Борисов - Путин в Кремъл подпали публичното ни пространство, въпреки че приключи ден по-рано. Темата дори завладя народните избраници, а мненията на всички бяха разнородни.

"Ние отиваме там с проекти, но получаваме неясни обещания. Ние само поискахме, но нищо не предложихме. Стана ясно, че "Турски поток" ще дойде до България. Ние имахме желанието да се получи политическа воля за напълването на газовия хъб "Балкан" с 15 милиарда кубически тона газ. Как ще продължат нещата – предстои да видим", коментира журналистът Валерия Велева.

Още по темата

Според нея в излъчването на Владимир Путин по време на срещата не е имало нищо позитивно, а дори напротив - хлад, недоверие и пренебрежение. За нея изговореното през последните 8 години срещу Русия е най-тежката спънка в отношенията ни.

"Отношението на руските медии към българската визита бе хладно. От нашата перспектива се виждат енергийни проекти, от руската се вижда една възможност между хиляди други. Ние вербализирахме възможности, а не се договорихме. От Кремъл казаха на Борисов да попита първо приятелите си в Брюксел за газовите проекти с Русия", подчерта политологът Любомир Стефанов.

В студиото на "Денят ON AIR" той поясни, че руската страна иска категоричен и ясен ангажимент от българската държава, а не маркетингов трик.

"Русия иска да говори с България не само за енергетика. Те искат от нас нова стратегия за отношенията ни на всички нива. Те много тачат културата и духовността. Ние нищо не обещахме. Формулировката беше: Договориха се да се договорят. Тези срещи трябва да отключат отношенията. Когато отидеш някъде на гости, не е достатъчно да отнесеш само подарък. Трябва да донесеш и отношение", категорична бе Велева пред Bulgaria ON AIR.

Стефанов изтъкна, че в крайна сметка страната ни се е върнала от Русия с празни ръце.

"Показахме как не се прави. Нито Радев, нито Борисов са близки на Путин. Трябва прагматично да се отрезвим. Нито Макрон, нито Меркел спряха разговорите с Путин. Малката България вдигна стена и започна да говори срещу Русия", посочи политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
23
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Руският експерт допълва, че: Ако всичко стане така както иска българската страна, тогава Русия действително ще построи газопровод не в Турция, а по-скоро в България, защото икономически това е далеч по-изгодно за Москва. Произведените тръби за Южен поток още лежат на българския бряг и могат да се използват.Юшков подчертава, че в момента никой няма да дава ценова отстъпка на България
114
2
 
27
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
До антикомунист/Но това не е вярно ,българските институции,чудо сторваха да угодят на чужди интереси и коленопреклонно да ***/знаете какво/,така ,че те сами се унижиха.Слугата всеки го използува ,но никой не го уважава
113
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин нокаутира ***.Наесен предсрочни избори.ГЕРБ ще бъдат изритани,защото Вова ще им стопира изборните тарикатлъци.Ще дойде нова власт,която действително ще възстанови отношенията с Русия.Чак тогава могат да бъдат рестартирани големите енергийни проекти.В противен случай следва фалит на държавата.
112
4
 
35
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Когато се обсъждаше Южен поток, тогава се говореше за отстъпка и за получаване на пари от транзита. За България това бе свръхизгоден проект. Сега не става въпрос за изгоди. Българите тогава изпуснаха своя златен шанс. В действителност преди няколко години руската страна бе готова да инвестира 3 милиарда евро в строителството на Южен поток, а България щеше да получава 400 милиона евро годишно от транзита на синьото злато и щеше да открие 1000 работни места.
111
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От турското робство, та до 2000 година бяхме за руснаците братушки. От Тиквата и амебата Плевнелиев ни наричат професионални предатели: първия път те ни освободиха, а ние си избрахме германски цар, воювахме срещу тях през Първата световна и се на.с.рахме, втория път те ни предложиха мирен договор през 41 година, ние влязохме в Оста и пак се наакахме, третия път те ни построиха всичко в държавата, ние си избрахме имбецила ББ, янките ни яхнаха и се върнахме в 1878 година. Е кво да чакат от нас?
110
2
 
24
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Бизнес формулата на транзитирането и търговията с руски газ ще се определят от Газпром и Булгартрансгаз. От българска страна се правят планове европейският лъч на Турски поток да захранва проектохъба край Варна. Коментарът на Игор Юшков е: Има такъв шанс, но е много малък. Въпросът е, че с България вече никой не иска да разговаря, тя не е самостоятелна страна, Русия си направи извода от историята с Южен поток.
109
1
 
18
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
На 29 май в края на деня руската медия Евразия дейли публикува обширна статия със заглавие: Български поток: България изпусна своя златен шанс. В нея водещият аналитик на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков обяснява, че при първоначалното планиране четирите тръби на Южен поток е трябвало да пренасят 63 милиарда куб. метра природен газ. Сега става дума за тръба от 15,75 милиарда куб. метра газ, който да стигне до България"
108
2
 
28
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
На 30 май Бойко Борисов бе приет от Владимир Путин в Кремъл. Българският премиер беше в Русия на работно посещение по покана на руската страна. В началото на срещата при протоколното ръкуване Бойко Борисов се опита ентусиазирано да прегърне и целуне Владимир Путин по формулата а ла Юнкер, но напорът му бе умело охладен от Путин. Руският президент беше вежлив, но подчертано сдържан
107
14
 
14
 
! Отговори
антикомунист преди 5 години
Всъщност нищо особено не е станало....Просто за пореден път Русия унижи българските държавни институции...Не че на тях това не им прилича. Тези държавни мъже .... президента и премиера, явно са свикнали да бъдат унижавани и не им прави впечатление. Лошото е , че те унижават и България, ама ние си ги избрахме---да ни унижават.
106
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да оставим хъбовете и интерконекторите, защо се натискаме за тях е ясно. Обаче вместо да се увеличава, консумацията на газ в България пада. А се знае, че отоплението на газ е минимум 2 пъти по-евтино от товна електричество В момента по-малко от 2% от домакинствата в България са газифицирани, което е далеч под средното за Европейския съюз, които са между 27%-50%. Освен това, само около 16% от общините в страната имат достъп до природен газ, в сравнение с 27% до 80% за останалата част от ЕС.
105
5
 
62
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
"Каквото повикало - това се обадило." Онова недоразумение - предишния президент в дрънканиците срещу Русия все едно беше на заработка. Сигурно му плащаха на дума...Той си е марионетка, ама никой не го спря, чакаха похвала. Сега отидоха да лижат дето са плюли ! Това ли е политическия елит на България ?! Чак ме е гнус...
104
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-великите КРАДЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ. НАШИТЕ ПАРИ СА В ТЕХНИТЕ ОФШОРКИ. А българите да га д.хат.
103
2
 
47
 
! Отговори
жалко преди 5 години
Ако бяхме избрали Цецка за президент Путин изобщо нямаше да иска да се срещне с нея. Жалко, че трябва да кажа, че на управляващите не разчитам за нищо. И жалко, че го казвам след като управляват 10 години и сега трябваше да са обиграни и ефективни. Няма прокопсия с ГЕРБ и това си е.
102
43
 
6
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Най-великите български политици - Борисов, Цветанов и Плевнелиев.
101
5
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За това, което се случва днес и Борисов и Плевнелиев трябва да влязат в затвора до живот. Предатели.
100
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дерзай народе!Избра си вече три мандата умствено недостатъчен Премиер. И чакате да ви свърши за две пари работа.
99
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не могат да и простят на Русия това, че не ги остави да се докопат до богатствата и, и на себе си, че не се възползваха да го направят при пияницата Елцин. Когато все още имаше някаква надежда. и СЕГА Г.З ПИК.ЯТ.Ама който се е минал, минал се е. Сега вече, за да получат Русия ще трябва да затрият и нея и себе си. А те са свикнали само да получават без много да се напъват.
98
3
 
25
 
! Отговори
сега преди 5 години
Колко са смешни и жалки тези .....
97
47
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами чудя се защо изобщо ходим там?! Скоро ще си купуваме от азерите или евреите. За газ става дума. От русия какво друго? Лади? Айфони? Компютри? Дррехи? Храна????!!!!!
96
4
 
53
 
! Отговори
Галин преди 5 години
Всеки иска да се прави на голям, но ние сме от най-малките, и най-жалките...иска му се на Борисов да има дипломацията и нюха, като на най-добрите държавни глави, но простото пожарникарското минало издава всичко...