Борим градушките със самолети, ще летят над цялата страна

Основна рефрорма в градозащитата готви Порожанов
23
Борим градушките със самолети, ще летят над цялата страна
Снимка: Булфото, архив

Реформа на градозащитата в България готви земеделското министерство.

Основните елементи в нея предвиждат пълно обхващане на територията на страната със системата на противодействие, съобщи ресорният министър Румен Порожанов.

Още по темата
В момента ракетният способ покрива 11 млн. дка земеделски земи и 17 млн. дка с урбанизираните територии към тях. По думите на министъра за останалата част от територията трябва да се въведе самолетен способ, който е много по-евтин, отколкото "да тръгнем с оръдия и площадки, и т. н.".

Министър Порожанов е убеден, че използването на авиация ще даде възможност за защита не само на земеделските земи, но и на урбанизираните територии.

За реализация на тези аспекти от реформата вече са осигурени инвестиции за изграждането до края на 2018 г. на 36 нови ракетни площадки, купени са 4 радара, а два са вече монтирани.

Моделът на финансирането също ще се промени, като разширяването на обема за градозащита е свързано със значително увеличение на средствата.

ова налага диверсификация на източниците на финансиране, като освен държавата се предвижда участие и на земеделски производители, а застрахователните компании да правят отчисления чрез заплащане на задължителни вноски.

За управление на риска от градушки се предвижда създаването на ново държавно предприятие по търговския закон, като Изпълнителната агенция за борба с градушките се влее в него. МЗХГ е изготвило проект на закон, уреждащ създаването му, който е публикуван за общественото обсъждане.

Министър Порожанов отбеляза още, че към момента почти всички капиталови разходи на МЗХГ отиват към Агенцията за борба с градушките.

За бързото овладяване на тежките ситуации в сектора "земеделие" и защитата на земеделските стопани при екстремни ситуации, свързани с метеорологичните проблеми /бури, градушки, заледявания, порой, тежко застудяване и др./ се прилага и държавна помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, уточни той.

Подпомагането по нея е в размер на 80 на сто от действителните разходи за отглеждане на дадена култура за стопанската година. Държавната помощ се намалява с 50 на сто, освен ако стопаните не са сключили застраховки, покриващи минимум 50 на сто от средногодишното им производство или свързаните с производството им доходи, подчерта министърът, цитиран от БТА.

За насърчаване на земеделските стопани към доброволно застраховане на селскостопанската продукция се прилага помощ за съфинансиране за застрахователните премии, подчерта Порожанов. Подпомагането обхваща овощни и зеленчукови култури, ягодоплодни, десертно грозде, етерично-маслени и тютюн. Максималният размер на подпомагане е до 65 на сто от стойността на застрахователната премия. За съжаление, години наред по тази помощ няма активно участие от нашите земеделски производители, посочи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
отврат преди 5 години
навсякъде по света падат и градушки и много по-тежки природни бедствия,само над богоизбраните българи не може да падне нищо,те не трябва да се тревожат,животът им трябва да е напълно безоблачен(и в пряк и в преносен смисъл),нали господ е българин,гнус,гнус и само гнус
21
2
 
1
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Основна реформа в България - Облякъл се Илия, и като се погледнал, пак в тия. Основните реформи в България се правят за да се краде, сега и с това самолетно недоразумение ще е така. Ще падне крадене, само че и самолети може да падат, и човешки жертви да има. Опичайте си акъла геребрастчета прости че може пак да си идете скоропостижно.
20
2
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
- С дронове не може ли?
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно. Задава се голямо крадене.
18
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
що са тръшкате?..-Просто ще легализират "хемитрейлса"...Тъй като нямат самолети,ще дадат "карт бланш" за тая работа на янките,ситуирани у нас..Е,не сме Виетнам и де що имаше "Оранжев агент" беше изпръскан,но...новото време си има нови "агенти"..И аз се подсмихвах на тая "конспирация" ,докато не видях с очите си...И не,няма заблуда!..-Перфектно знам какво е конденз от самолетните двигатели на височина 8-10 км.
17
3
 
2
 
! Отговори
муспи преди 5 години
До Анонимен - Първо, земеделие няма - селското стопанство е забранено, второ - опасно е за летците, и турската бойна авиация се отказала. Султана казал, че с ром Премиер друго не може да се очаква.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кой *** ще иде да лети в облаци с опасност от мълнии? Който го е писал е бил на весели гъби! Ба си кретениите, които ни се поднасят...
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За кого се пише тази фантастика , при положение , че едно БДЖ не могат да оправят ,щели със самолети да борят градушки??Самият Порожанов щял да лети едновременно на три такива самолета ,щото няма кадри , а той бил нещо като Батман , каквито са всъщност всички при бат Боко, щото са отгледани от "правоверни" баби и дядовци , клели се във вечна вярност на БКП
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен градушки и самолети ще почнат да падат?
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С Миг29 ще разстрелваме облаците. Те за друго и без това не стават.
12
3
 
15
 
! Отговори
... преди 5 години
Нищо не борите!!! ***! Съсипа ми всичко! Това е цяла година труд. Какво ще яде семейството ми ? Данъци - Друг път.
11
0
 
4
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Може да не съм прав - Това прилича на ЕЪР ФОРС 1 .Постоянно във въздуха Самолети без ракети ли ?Ще духат облаците с вентилатори ?Може да не съм прав .
10
1
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Пак ще изобретим топлата вода,Като се има в предвид как преди тридесет и косур години направихме първа копка на АЕЦ Белене .Сега сме на етап -трап и няколко милиарда назад
9
1
 
4
 
! Отговори
бо тик вун преди 5 години
чакайте да ви пуснем 5G-то и да почнат масово мозъчните тумори и ще решим всички проблеми - има хора има проблеми...
8
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ами как ще има активно участие за съфинансиране на застраховките, като бюрокрацията е огромна?! Например земеделец от Гоце Делчев трябва да отиде до Благоевград да подаде документите. Като го върнат два - три пъти и човек се отказва. Направете го по - облекчено подаването на документи и ще видите ефекта.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и досега никой не обясни какво изсипват самолетите от родното небе. Като почнат да борят градушките, дефакто ще узаконят всички други самолети, които хвърлят какви ли не работи отгоре.
6
1
 
16
 
! Отговори
Питам преди 5 години
С новите самолети дето ще ги купим ли?
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Тати ще ми купи колело ама друг път", така и този. Хайде да видим все пак.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясно, някой пак ще усвоява пари...
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това няма да стане никога. Лъжи и прах в очите на хората. Тези за 10 години не купиха един самолет за борба с горските пожари, какво остава за някакви градушки. ЛЪЖИ!