БСП иска отмяна на мораториума върху АЕЦ "Белене"

Подкрепата към проекта било ясен знак към всички инвеститори
37
БСП иска отмяна на мораториума върху АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, Булфото

Без да чака управляващите да направят първата стъпка, депутатите от БСП внесоха предложение в деловодството на парламента, с което се иска отмяна на мораториума върху АЕЦ "Белене".

Още по темата
"Стоим зад реализацията на проекта. Това е ясен знак към всички инвеститори, че ние сме научили уроците от миналото, че няма да имаме промени в бъдеще в политиката по реализиране на проекта "Белене", който е необходим за развитието на икономиката на държавата", обясни червеният депутат Таско Ерменков.

Очаква се парламентът да одобри идната седмица премахването на мораториума върху строежа на атомната централа, както иска правителството на Бойко Борисов с мотива, че това ще позволи провеждане на процедура за търсене на стратегически инвеститор, за да се оползотвори вече произведеното и платено ядрено оборудване за проекта.

За това се разбраха вчера ГЕРБ и БСП по време на обсъждането в четвъртък в парламентарната енергийна комисия на доклада на енергийния министър Теменужка Петкова с вариантите за възобновяване на атомния проект.

След шест години престой под мораториум Петкова смята, че сега той трябва да падне, защото НЕК е платила вече близо 1.2 млрд. лв. за оборудването за строежа, след като бе осъдена от руската "Атомстройекспорт".

Това налагало да се направи още един опит за реализацията на спирания на два пъти за повече от 30 години проект.

Според Петкова е несериозно да се водят преговори с потенциални инвеститори в условията на мораториум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
11
 
! Отговори
Северозападналия преди 5 години
Аман от Вас, нагли комунисти! Вие сте основния *** в енергетиката и главният грабител в АЕЦ Козлодуй и проекта Белене!
11
3
 
14
 
! Отговори
Ме преди 5 години
Хм... не виждам русшки *** да защитават .... да не са на опашка за каша?
10
4
 
14
 
! Отговори
нострадамус преди 5 години
и НЕКА КРАДЕНЕТО КАТО ЗА СВЕТОВНО ЗАПОЧНЕ !!! С Е Г А !
9
4
 
9
 
! Отговори
комунист преди 5 години
АРЕЕЕЕ, това ако не е доказателство че БСП и ГЕРБ и ДПС все тая ... здраве
8
4
 
8
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
щом Франция спира развитието си на атомната еленергия,какво да говорим.Държава която е една от най-големите в тази област се отказва от ядреното гориво,а ние *** в тази малка държава искаме не една ,а две да имаме.....няма държава в Европа на режим на тока,дори една Италия няма нито една централа.....да не би да са по-глупави от нас,НЕ МИСЛЯ
7
4
 
19
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ТЕМЕНУЖКА изплю камъчети- ако китайците или французите не инвестират милиарди в АЕЦ Белене, то Русия ще ни отпусне гигантски заем! Руснаците ще построят АЕЦ, а ние ще изплащаме заема, като купуваме ел-енергията от новата АЕЦ.Така българите ще се обвържем отново за десетки години, а руснаците ще диктуват цените на тока."Освободителите" пак ще ни "освобождават". Мерси, ама нямаше нужда!
6
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво очарователно единодушие на всички партии в стремежа да крадът от нарада
5
3
 
17
 
! Отговори
Готин преди 5 години
Нагли,червени кхмери !!!!
4
4
 
23
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 5 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
3
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам всеки един комунист който желае да плаща на ПУ тя да си бръкне в собствения джоб да стане инвеститор а не да иска парите на бедния български народ!България нищо не е спечелила от руснаците а само губи:Рафинерията Лукойл 65 млд оборот , 0 лева платени данъци за България, единствената губеща рафинерия в света,0 лева за пенсиите на тези които вдигат плакатите. Лукойл бензиностанции 16 млд лева оборот 0 лева данъци за България. По Коледа България плати 1,2 млд лева на руските пенсионери
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България е в ход пълзящо поКРИМване без референдум, въпреки, че на нейна територия вече се намират 400 000 руски танкисти - отпускари !
1
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какъв АЕЦ, хората спират да ги ползват и минават само на зеления енергия, а ние тепърва ще стойм АЕЦ, майко мила