Горанов: България и Русия са партньори с общи интереси

Президентът още е в културен шок от властта, смята министърът
1 юни 2018 10:10,
49
Горанов: България и Русия са партньори с общи интереси
Снимка: архив "Булфото"

Интересите на руската и българската страна съвпадат, а отношенията между Русия и България са партньорски. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, който бе част от делегацията на премиера Бойко Борисов в Москва.

Министър-председателят разговаря с руския президент Владимир Путин преди дни, а след срещата стана ясно, че Москва иска да участва в рестарта на АЕЦ "Белене" и че е възможно "Турски поток" да мине през България.

"Интересите на руската и българската страна съвпадат – трябва да гарантираме запазването на България като играч в транзита на газ в Европа и да гарантираме, че ако доставките на газ през Украйна станат невъзможни, ние да имаме достатъчни количества, за да работи нашата икономика”, каза днес Горанов пред bTV.

Още по темата

Финансовият министър контрира критиките, че в Русия не е договорено нищо конкретно и обясни, че не може в разговор на най-високо равнище да се коментират технически детайли.

"Европа е зависима от руския газ и тази зависимост е непреодолима поне дотолкова, доколкото това е най-евтиният газ, който може да стигне до европейските домове и компании”,каза Горанов.

По повод намеренията за рестарт на АЕЦ "Белене” той обясни, че той много зависи от това дали на потенциалния инвеститор "ще му излезе сметката”.

"Имаме ядрени съоръжения, имаме лицензирана площадка, ако се появи инвеститор, който е готов да носи търговския риск, то ние сме готови да участваме като съдружници със съоръженията, които притежаваме”, поясни Горанов.

Той коментира и темата за "Южен поток".

"В интерес на истината това, че навремето недостатъчно добре се обясниха мотивите, с които се прекрати "Южен поток”, наложи Русия да направи излишни разходи”, каза още Горанов. Той допълни, че страната ни като лоялен партньор на Европейския съюз защитава европейските решения.

По повод коментарите на президента Румен Радев, че държавата се движи към автокрация, Горанов каза, че той не вижда това.

"Радев все още изживява културния шок от първите дни на властта си. Критиките, ако са градивни, са добре дошли. Ролята на президента е не да защитава тезите на една или друга партия, а да търси консенсус”, допълни Горанов.

Той коментира и предложението за спиране на рекламите на печалбите от лотариите. "Въпросът се истеризира излишно", смята той.

Според Горанов е по-важно да се регулират игралните зали, които се намират близо до училища и в малки населени пунктове.

"Там наистина хазартът се превръща в социален проблем", призна финансовият министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20 Тебе и да те замразят - един русофил по-малко ...за мене не мисли - Аз си мога и без руски газ !
20
16
 
5
 
! Отговори
Руцифер преди 5 години
От къде це навъдиха толкова комунистически тролчета?
19
3
 
17
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
Живи нямаше да ни одерат, но със сигурност през зимата ще ни замразят! И Потрошенко и Мутроченко изпадат от борда много скоро! Вместо ползи от географското ни положение, Бойко успява да реализира само вредите!
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза че българската делегация е била 1 час дипломатическа а в останалото време ВИП туристическа. Руснаците сигурно са ги поканили да разгледат Москва. Те са много любезни хора.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Буко каза: - Томислав е двойник на Ленин! Ще стане работата!
16
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руският газ може за някой страни да е евтин, но ние го получаваме на братушкови цени.Добре, че Европа се застъпи за нас, иначе ще ни одерат живи !
15
1
 
22
 
! Отговори
tscccc преди 5 години
абе 10г другаря бойко ви управлява и срива държавата пред очите ви, легално, открито, без да се крие ама вие си го избирате пак, нямало по-кадърен от него, та не разбирам защо само го плюте като сами си го избирате, да въ в племето мазохистко.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много срамно положение! И болезнена загуба на точки във вътрешен план! Печели Президента, на когото смелостта да защитава позицията си не му налага подобни пируети при промяна в посоката на вятъра!
13
0
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
До хахах, отвратителна работа
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горанов,редно е Министър Председателя да се изкаже за резултатите от посещението ви при Путин!Редно е и да каже,какво конкретно ще се прави по посочените хпоекти,с приблизителни срокове и каква ще е ползата от тях!А за това,че май ви наритеха по-рано,може и да не се обяснявате,всички видяха,че сте нежелани!
11
2
 
26
 
! Отговори
хахах преди 5 години
Е Герб печелят наградата за политическа шизофрения. Всяка година си сменят мнението на 180 градуса. Белене от гьол, стана стратегически проект. Спряха южен поток, защото така сме щели да сме зависими от Русия, а сега ще сме зависими от Русия и Турция. Имаше и едни експерти (от Реформаторския блок), които ни обясняваха, че 100 проценра Турски поток бил блъф, защото там Черно море било много дълбоко. Баси политиците, баси бок*уците.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето затова, 9 в 08,15 ч. спрях с телевизията! Три ,,водещи,, ТВ - 3 памперса цъфнаха там в сюблимния час! Браво на Он еър!
9
3
 
12
 
! Отговори
Българина преди 5 години
България прилшючи с енергийните проекти, ще ги има след герб, от енергиен шлем на БСП стана енергиен фес на герб! Всеки сам да си направи самоуценката. След 2019 газ няма и няма от къде. Предстои закриване производства
8
3
 
26
 
! Отговори
ПРОВАЛ преди 5 години
Днес трима от делагацията бяха в БНТ,Нова,БТВ,за да говорят какви успехи са постигнали.Истината е друга-изхвърлиха ги.Сигурен съм,че ако имаше и съвсем дребен успех ББ първи щеше да говори.А той се покри и прати беквокалите.Борисов е на власт близо 10 г.И всякакви опити да се оправдава с БСП е смешно.Точно правителството на ГЕРБ рече,че Русия е заплаха за България.И стига са се занимавали с Радев.До този момент президентът е казал истини,които мутрите не искат да чуят,а само да ги хвалят.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една приказка, която точно определя положението: "Хем голям, хем на*ран"! И колкото по-мощна е защитата, толкова повече мирише!
6
3
 
15
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Плевнелиев не мисли така както и половината гербери, за тях Русия е заплаха и сащ трябва да ни пазят от тях а не от турция, все пак в годишния доклад на герб Русия беше посочена като най голямата заплаха нали лицемерче? По голямо унижение от това ние да купуваме газ от турция при положение че им продавахме 50г...... Герб превърнаха големия енергиен ШЛЕМ в голям енергиен ФЕС!!! С помощта на ес и сащ разбира се! Избори на есен сто процента
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, наближи ленинския съботник и отново всички се втурнаха да демонстрират офча обич и любов по селски!
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди седмица при визитата на Радев казаха, че Го очакват с нетърпение и наистина не го изтърпяха и натириха без време!
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 2 месеца обвиняваха БСП, че с доброто си отношение към Русия застрашават евроатлантическото ни Светло бъдеще! Герберюги, сър!
2
1
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Общи интереси? По думите на президента Путин след визитата на Бойко, Газпром е загубила ?800 млн. от спирането на "Южен поток". Това им остана на руснаците от илюзията за "общи интереси" с нас. Ще се вържат ли пак за съвместни проекти? Трудно, и след "железобетонни" гаранции.