Сидеров, Караянчева! А вашите имена – кога, пита Местан

Според лидера на ДОСТ преименуването е фашизъм
Обновена: 2 юни 2018 09:08 | 1 юни 2018 16:20, Вера К. Александрова
328
Сидеров, Караянчева! А вашите имена – кога, пита Местан
Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан попита шефката на парламента Цвета Караянчева, патриотите Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валентин Касабов дали ще сменят фамилиите си с български, за да отговорят на порива по пуризъм, тръгнал от Стара Загора.

Вчера общинарите там решиха да променят редица турско-арабски названия на местности с български еквиваленти. Така например Беш Бунар стана Петте кладенеца, Аи Бунар – Мечи кладенец, Чичек Баир – Цветен рид, Ахча Тахта – Трапезата.

"Свещената територия на езика не търпи намеса на фанатизирани националисти. Езикът сам решава кои думи да изхвърли или да остави в речника си. Политическите намеси са обречени на провал", обяви лидерът на ДОСТ. Според него по тази причина днес в България няма град Сталин, нито български улици с името Ленин.

"Интересен е въпросът дали пуризмът на крайните националисти ще застави Валентин Касабов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Цвета Караянчева като първа сред равни да се откажат от фамилните си имена и сами да предложат българския им превод", попита Местан.

Той обвини ГЕРБ, че са послушен съучастник в "националистическия погром срещу етническата толерантност". Според него партията на Борисов отстъпва от принципи, които е защитавала и заради това няма право да претендира за гласовете на турците и мюсюлманите в България.

"Дертът на националистите не са всички чуждоезични топоними, а само турско-арабските. За тях не е проблем нито Граф Игнатиево, нито Пасарел или Кондофрей. Последните са имена на католически рицари от армията на Балдуин, нападнали православна България на цар Калоян", казва още Местан.

Той пита авторите на преименуването: "Защо тези имена не дразнят "гордия" ви патриотизъм, господа?" и допълва:  Отговорът е ясен – става въпрос за обикновен фашизъм".


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
2
 
! Отговори
Кико преди 3 месеца
Няма да свърши работа смяната на населението. Ако си турчин и искаш да изповядваш Корана - заминавай си за Турция или Арабия. В Европа няма място за пустинния култ към педофил. В същото време в Родината могат да се презаселят българските родове от Украйна, Молдова, Бесарабия, Румъния, Сърбия, Северна Македония и САЩ. България на Българите е рецептата. МултикултурализЪма не работи, вече на всеки му е ясно.
237
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 3 месеца
Дъртият ибpик Местан е голям двуличник! Хем е за това, всички български граждани да са равноправни, хем продължава да ги изолира с определения като “турците в България” и “българските турци”, както му е удобно и изнася! Изобщо, за да се храни тая гнидa, трябва да има междуетнически дразги! А инак, не го чух публично да заяви, че Северин е турчин... щото не му изнася. И за финал, ако е толкова лошо в България - да се изнесе на югоизток в рая на Ердоган, тъкмо сега може да си смени евтино лири!
236
0
 
1
 
! Отговори
www преди 7 месеца
Маиров, Сиди? Сиди от CD-rom ли идва или от друго?
235
10
 
19
 
! Отговори
случаен преди 7 месеца
колкото и да ми е неприятно,май,че е прав г-н Местан.......а и по радиа и телевизии се лее толкова английска реч,че вече ми е все едно и за имена и за патриотизъм-отиде коня у ряката...?
234
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За сведение на обрания бостан ще кажа,че Сидер е гръцко име и означава желязо.На турски желязо е Демир.Анадънму?
233
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
и на катуница Трябва да се смени името -кви са тея прУстотии , мангите убиха там две деца Български .
Аз съм за смяната - тук е България и е съвсем законно ,дори задължително всичко да е на български.
232
5
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 7 месеца
Не ми е приятен тоя, но доста добре е разлаял кучетата. Ако говорим за турски имена и думи в българският език, то според мен трудно ще се заменят...Как ще се премахнат думи, като кибрит, махморлук??? Драсни- пални клечица кой би я използвал??? А фамилиите на 50,60 % от българите са турски...
231
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Местан Обран Бостан."От турс сикеме,Стамбула бакъ".Литературният превод от турски на български е: Местан Обран Бостан.Качи се на ху&я ми за да видиш Истамбул.
230
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Местан да си затваря устата! А, ако иска да приказва, НЕКА ОБЯСНИ, как може гърците да сменят турските имена на всичко селища в Беломорска Тракия с гръцки, след Ньойския договор, а ние да не можем? Примери:
Дедеагач – Александруполи
Гюмюрджина – Комотини
Дервент – Авас
Серес - Сяр
Фереджик – Ферес
Кукуш – Килкис
и още много ...
"Екзактният" да си трае!
229
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дамафанетизахуя!
228
11
 
17
 
! Отговори
петър преди 7 месеца
нека джамбазки,каракачанов,султанка и др от вмро да дадат пример като си сменят имената.другото са празни приказки
227
4
 
8
 
! Отговори
До 230 преди 7 месеца
Ти със сигурност НЕ СИ БЪЛГАРИН
226
18
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 7 месеца
Avie otkade znaete 4este bilgari nali bilgaria e bila pod tursko ropsvo 550 godini malko se zamislete
225
2
 
29
 
! Отговори
seira преди 7 месеца
НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН!

В НЯКОИ ОТ КОМЕНТАРИТЕ СЕ ОПИТВА ДА СЕ ПРОКАРА ИДЕЯТА, ЧЕ ТРЯБВА ДА ИМА "МЕСТНИ РЕФЕРЕНДУМИ" ЗА НАИМЕНОВАНИЯТА НА МЕСТНОСТИ, УЛИЦИ И Т.Н.

СПОРЕД МЕН, ТОВА Е ОПИТ ДА СЕ ВНУШИ МЕСТЕН СЕПАРАТИЗЪМ!

ДЕЙСТВИЯТА НА ПУБЛИЧНИТЕ ОРГАНИ (НАЦИОНАЛНИ И МЕСТНИ) СЕ ОСНОВАВАТ НА ЗАКОНИТЕ, НАД КОИТО СТОИ КОНСТИТУЦИЯТА НА Р БЪЛГАРИЯ!!!

ТЪЙ КАТО Р БЪЛГАРИЯ Е НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА В КОЯТО НЯМА МАЛЦИНСТВА, САМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД МОЖЕ ДА ДИКТУВА ПРАВИЛАТА В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА!
224
3
 
20
 
! Отговори
Деспина Ванди преди 7 месеца
И аз не намирам за уместно Адрианопол да са го нарекли гъджаците Едирне, Константинопол - Стамбул, а Дъбилин - Ямбол!
223
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чакмак-ахмак, даже бунак
222
3
 
20
 
! Отговори
Я па ти... преди 7 месеца
До референдум 261 Стига с това допитване да народа бе. Не разбрали че народа е прост и винаги ще гласува неправилно- Така беше и в ОК.
221
8
 
29
 
! Отговори
Жибор преди 7 месеца
И ние питаме- докога това кучешко име Мъстан ще грози парламента,няма ли егреци за него?
220
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Никой не се интересува от мнението на доносника от ДС Местан.Само в Турция може да се изказва по въпроси за политиката на Ердоган.Тук в България той е НИКОЙ.
219
11
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А защо османските нашественици по българските земи преименуват Вишеград на Кърджали, и не само него а и всичко което са плячкосали?Но това не е било"фашизъм"а направо унищожение.