Сидеров, Караянчева! А вашите имена – кога, пита Местан

Според лидера на ДОСТ преименуването е фашизъм
Обновена: 2 юни 2018 09:08 | 1 юни 2018 16:20,
328
Сидеров, Караянчева! А вашите имена – кога, пита Местан
Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан попита шефката на парламента Цвета Караянчева, патриотите Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валентин Касабов дали ще сменят фамилиите си с български, за да отговорят на порива по пуризъм, тръгнал от Стара Загора.

Вчера общинарите там решиха да променят редица турско-арабски названия на местности с български еквиваленти. Така например Беш Бунар стана Петте кладенеца, Аи Бунар – Мечи кладенец, Чичек Баир – Цветен рид, Ахча Тахта – Трапезата.

"Свещената територия на езика не търпи намеса на фанатизирани националисти. Езикът сам решава кои думи да изхвърли или да остави в речника си. Политическите намеси са обречени на провал", обяви лидерът на ДОСТ. Според него по тази причина днес в България няма град Сталин, нито български улици с името Ленин.

"Интересен е въпросът дали пуризмът на крайните националисти ще застави Валентин Касабов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Цвета Караянчева като първа сред равни да се откажат от фамилните си имена и сами да предложат българския им превод", попита Местан.

Той обвини ГЕРБ, че са послушен съучастник в "националистическия погром срещу етническата толерантност". Според него партията на Борисов отстъпва от принципи, които е защитавала и заради това няма право да претендира за гласовете на турците и мюсюлманите в България.

"Дертът на националистите не са всички чуждоезични топоними, а само турско-арабските. За тях не е проблем нито Граф Игнатиево, нито Пасарел или Кондофрей. Последните са имена на католически рицари от армията на Балдуин, нападнали православна България на цар Калоян", казва още Местан.

Той пита авторите на преименуването: "Защо тези имена не дразнят "гордия" ви патриотизъм, господа?" и допълва:  Отговорът е ясен – става въпрос за обикновен фашизъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
9
 
28
 
! Отговори
Грюгер преди 5 години
Да бе... това е свежо!Каракачанов и Домус-чиев кога ще ги прекръстим :) а, и руските имена са за промяна...
7
31
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааахаххахахахахахаххахаххахахаххаххахахахахха!Добре им го е набил Местан на нацистите!
6
17
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джамбазки също трябва да промени името си.
5
41
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Местан е най-начетения и най-добре запознат с българския език и история политик, който е в парламента сега. Псевдопатриотите там могат само да му завиждат на знанията и културата.
4
11
 
42
 
! Отговори
Бенковский преди 5 години
Този политически...и агент на вражеска държава има право единствено да мълчи!
3
11
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи Местан признава, че потомците на османските турци дето преименуваха българите из Родопите са фашисти, E другари фашисти да сте си стояли у ТуРция не сме ви канили по тия ширини.
2
19
 
51
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
изобщо не е фашизьм 500 години кланета отвличане на жени и деца бьлгаритекоито не сменят вярата на дрьвника това трябва да свьрши няма ксенофобия нямазлоба 21 век това е бьлгария и официалният език е бьлгарски които не признавабьлгария за своя родина е свободен да напусне както направиха 1989 г
1
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
красно село ми мирише на камунизъм