Сидеров, Караянчева! А вашите имена – кога, пита Местан

Според лидера на ДОСТ преименуването е фашизъм
Обновена: 2 юни 2018 09:08 | 1 юни 2018 16:20,
328
Сидеров, Караянчева! А вашите имена – кога, пита Местан
Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан попита шефката на парламента Цвета Караянчева, патриотите Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Валентин Касабов дали ще сменят фамилиите си с български, за да отговорят на порива по пуризъм, тръгнал от Стара Загора.

Вчера общинарите там решиха да променят редица турско-арабски названия на местности с български еквиваленти. Така например Беш Бунар стана Петте кладенеца, Аи Бунар – Мечи кладенец, Чичек Баир – Цветен рид, Ахча Тахта – Трапезата.

"Свещената територия на езика не търпи намеса на фанатизирани националисти. Езикът сам решава кои думи да изхвърли или да остави в речника си. Политическите намеси са обречени на провал", обяви лидерът на ДОСТ. Според него по тази причина днес в България няма град Сталин, нито български улици с името Ленин.

"Интересен е въпросът дали пуризмът на крайните националисти ще застави Валентин Касабов, Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Цвета Караянчева като първа сред равни да се откажат от фамилните си имена и сами да предложат българския им превод", попита Местан.

Той обвини ГЕРБ, че са послушен съучастник в "националистическия погром срещу етническата толерантност". Според него партията на Борисов отстъпва от принципи, които е защитавала и заради това няма право да претендира за гласовете на турците и мюсюлманите в България.

"Дертът на националистите не са всички чуждоезични топоними, а само турско-арабските. За тях не е проблем нито Граф Игнатиево, нито Пасарел или Кондофрей. Последните са имена на католически рицари от армията на Балдуин, нападнали православна България на цар Калоян", казва още Местан.

Той пита авторите на преименуването: "Защо тези имена не дразнят "гордия" ви патриотизъм, господа?" и допълва:  Отговорът е ясен – става въпрос за обикновен фашизъм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
3
 
34
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Лютви, да прочете малко повече за Българската история и произхода на тези места. А може да предложи на Ердоган да върне Латинските или Българските имена в днешна Турция и тогава отново да говори за история, защото те са били и наши преди 500 г.
207
3
 
52
 
! Отговори
Turk преди 5 години
Турчин съм, но смяната на имената в случая е резонна, така са решили демократично избраните ръководители, така са направили. Това са географски имена на обекти намиращи се на територията на България и е нормално, ако народа на България (чрез своите демократично избрани политици) поиска да се сменят, това да стане. Няма закон и демократично право, които да се нарушават.Всичко друго са алабализми и политика за нагнетяване на напрежение между гражданите. Надявам се всички да разсъждават правилно.
206
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..."Дертът на националистите не са всички чуждоезични топоними, а само турско-арабските."...___И какво от това? Не желаем турско - арабски наименования и точка.А фашистите у нас са такива като Местан,че и сепаратисти.
205
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така нареклите се турци живещи в България ДА ЗАМЪЛЧАТ.Тук е България и звучи българска реч,омайна ,скадка.Ако не им изнася да се отказват от българското гражданство и при Ердоган.Никой не ги държи насила тук.Изобщо не ги засяга как ние българите ще назоваваме местностите,градовете си.Непрекъснато рият като волове, но само хвърлят по собствените си гърбове.А този доносник на снимката е персона нон грата за България и трябва незабавно да напусне страната завинаги.Такива пречат на съседството ни.
204
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патриотизмът използван като оръжие за нечии интереси, агента на ДС Павел се намесил.То въпроса е кога агентите на ДС ще се махнат от българската политика? Защото нито агента Местан е турчин, нито агента Каракачанов е българин. Комуниста няма родина.
203
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Днес 2.06. ден на Ботев. Един велик Българин - поет,революционер.Поет пишещ на бългорски език явно е учил български език в Османската империя разбира се в Българско училище.Революционер - безкрайно разочарован от българската интелегенция /попове,чорбаджий и т.н./Справка неговото творчество .Българина - иска работа и свобода и явно ги има.А недоволните са напускали територията и отивали там където е по добре Бесарабия,Трансилвания,Истанбул,Одеса и т .н.Днес патриотите са в България,тарикатите същ
202
9
 
10
 
! Отговори
Насакото Яката преди 5 години
Я аз да попитам патриотарстващите ми сънародници! Коя е българската дума - синоним на КЪСМЕТ (от арабската КАСМА)? И защо не ви дразнят чуждици като ОК, КРЕАТИВНОСТ, ЧАО, ФРУСТРАЦИЯ и тям подобни?! Първом да изчистим езика си от чуждиците, мисля аз...
201
6
 
26
 
! Отговори
Shark преди 5 години
А за вас защо Граф Игнатиево е проблем? Защото знаете кой е Граф Игнатиев и какво е направил за България, нали?
200
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм съгласен за Сидеров! Той отдавна носи фамилно име -РУБЛЬОВ....
199
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 158 Пасарел означава пътят на Арел - там е дислоциран граф Арел от пленените рицари на Балдуин, на север е граф Орландо - днешното Орландовци за срок от Двадесет години, но после някои са останали по тези земи.
198
8
 
11
 
! Отговори
malkomX преди 5 години
И пак съм в Хамлетова дилема и не мога да заспя.Дали Каракачанов,Касабов и Джамбазки с турски имена и стореното от тях за България са по-големи турци от мен или аз със стореното за родна България съм по-голям българин от тях!?!
197
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В случия никой не прав!Названия на местности ,села,градове и т.н. ,трябва да се променят след референдуми!Местни или национални ,според значението на обекта!Всички знаем какви ще са резултатите от тези референдуми,най-много ,да пострада някое българско име на турско село!Голямо важно!Патриотите не организират такива референдуми за да има с какво ,да се ,,джафкат"с турските партии и ,да си вдигат рейтинга!
196
7
 
10
 
! Отговори
Трак до малкъм преди 5 години
Ти искаш чудеса , русофил да чете и то сериозна литература , но най трудното е да го накараш да мисли , вместо да мрази.Добре поне , че сегашната мода на псевдо-патриотизма не успя при младите българи.За ужас на статуквото те могат да мислят и четат.
195
24
 
14
 
! Отговори
malkomX преди 5 години
Прочетете нещо и от Джъстин Маккарти. О,българино!Поради що се срамиш да погледнеш истината в очите! Българите и турците като етнос,език,религия се допълваме и няма нужда от пострекаване и искуствено пораждане на омраза.
194
13
 
18
 
! Отговори
malkomX преди 5 години
А как ще преименувате имената от разказа на писателя Йордан Йовков "Песента на колелетата"-Сали Яшар от Али Анифе.?!?! А понятието "севап",което е основната тема в разказа как ще го преведете??? И ще се появи ли поне един " патриот" който ще може да го преведе?
193
10
 
39
 
! Отговори
До 240 преди 5 години
Българският език е забранен официално в Турция през 20-те години на 20-ти век, всички български училища са закрити. Българите подобно на арменците са избити и прогонени от Турция, подобно нещо не е извършено срещу турците в България. Явно не си чувал за Лозенград например, чист български град в началото на 20-ти век.
192
8
 
16
 
! Отговори
malkomX преди 5 години
Aз предлагам промяната на имената да започне от началото на историята.. Божеството в което са вярвяли прабългарите,които създали България, Тангра или Тангри сегашните турци живеещи по българските земи още си го ползват-Танръ. Омуртаг , от турското омур (ömür) и даа (dağ). При транскрипцията има малко изменение но в общи линии е така.И нещо за днешните преводачи от турски на български език. Меко "г" (ğ) в края на думатa не се чете като твърдо "г",а като удължено "аà"".
191
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо в Одринска Тракия всички български топоними са преименувани?.Одринска Тракия никога не е била българска и никога не е имало български топоними. Все едно да питаш защо няма български топоними в Америка.
190
3
 
37
 
! Отговори
Стара Загора преди 5 години
Няма никаква логика. Говорим за България, където официалния език е български. Аз живея тук и бих искал в страната ми всичко да е на родна реч. Какво общо има как се казвате Вие или други хора.
189
7
 
55
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Г-н Местан, първо се извинете за Старозагорското клане, а после говорете за преименуването. Знаете какви нечувани зверства е направила РЕДОВНАТА ТУРСКА АРМИЯ, така че дори само заради душите на жертвите това преименуване е трябвало да стане отдавна. Тук говорим за над 15 000 жертви и 10 000 сексуални робини , наистина нечувани жестокости, които може нормален човек да си представи днес, пише ги, нечовешко е било.