Първанов за посещението в Москва: Не е хеттрик, но се върнахме в мача

"Не е добре нашите двама първи мъже - и двамата генерали, да се надскачат"
3 юни 2018 14:41,
233
Първанов за посещението в Москва: Не е хеттрик, но се върнахме в мача
Снимка: Архив, Булфото

Тезата за това, че стратегическата ни ориентация предполага отказ от големите енергийни проекти - това е нелепо и национално безотговорно, каза Георги Първанов, президент на България 2002-2012 г., пред БНР.

Още по темата

"И едното, и другото е възможно. Казвал съм го и в Москва, и във Вашингтон – България печели от руските енергийни проекти, които са български по своето изпълнение и характер, и от присъствието на американски военни части в България. И в двете столици тази стратегическа ориентация се приемаше добронамерено и с разбиране. След това може би дойдоха комплексите и започнахме да се доказваме евроатлантически, като късат с тези енергийни проекти, които са, за мен, най-доброто като инвестиция, намерение, можеха да бъдат и като реализация – в годините на българския преход", каза Първанов.

"Що се отнася до вината – тя е много тежка, но още от времето на тройната коалиция се получи едно тежко забавяне, а това беше времето в което тези проекти трябваше да бъдат направени необратими", посочи той.

Относно т. нар. хеттрик на премиера Бойко Борисов при скорошното му посещение в Москва Първанов отбеляза.

"Няма хеттрик, разбира се. Аз също играя футбол. Добрата новина е, че с тази визита се върнахме в мача. Дотук с метафорите. Ясно е, че газов хъб, разпределителен център в обозримо бъдеще в България не може да има. Защото просто няма откъде да се вземе този газ. Даже по времето на "Южен поток" ние бяхме елемент от един голям, богат транзит, от който можехме да печели не 30 млн., както подхвърли някой, а десет пъти повече. Но идеята да търгуваме – това няма как да стане. Това право си го е завоювала Турция. Турция прави така: купува на едната граница, продава на другата на цени, каквито иска. В България това, което може да се случи, е наистина едни 15 милиарда - не 63, да бъдат транзитирани, да печелим от такси, защото този газ вече е обещан, да не кажа, че изтъргуван от руската страна - на Сърбия на Вучич, на Унгария на Орбан и за нас просто трябва да остане - надявам се да бъде договорено количество, което ние да потребяваме за нашата израстваща икономика".

Според президента "нашият късмет е, че имаме стратегически разположение, а не защото сме много ценни".

"По друг начин стои Сърбия. Вучич беше на парада на победата и тези неща се ценят в  Москва. А ние искаме от днес за утре, от днес за днес да получим някаква революционна промяна в отношението към България… Не може след 8-9 години отсъствие на контакти, след тежки реплики, след атаки от най-високо равнище от българската страна - разбира се и руската не е оставала длъжна, след това, което се нагнети като напрежение, не можем да очакваме, че ще се случи нещо революционно ново. Но прагматичното е част от "Турски поток" да мине през България", изтъкна той.

"Не е добре нашите двама първи мъже - и двамата генерали, да се надскачат, когато става дума за външна политика, особено когато става дума за отношенията с Русия. Има място и за двамата и елементарна координация трябва да се получи. Сега тя не е факт. Има толкова широко поле за взаимодействие с руската страна, че тази конкуренция и ревност за мен е необяснима", смята Георги Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
1
 
! Отговори
Тоз лисугер преди 5 години
Има 80 милиона в КТБ и няма кой да го попита откъдеНе държава, а *** е това
178
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя пак изпълзя...
177
0
 
7
 
! Отговори
Русолявко преди 5 години
Хубава прическа! Каква боя ползва този момък, че е все така русоляв и чаровен, все пак би трябвало да е над 50. Баба над 50 пита.
176
2
 
4
 
! Отговори
гоце и боце оод преди 5 години
Кой е големият брат на Гоце и Боце стана пределно ясно на скоро. Не че не се досещахме и преди, но друго си е сам тиквун в официално изявление пред медиите да самопризнае ролята си на изтривалка, пардон по-малък брат, просещ за прошка. Не мина и ден от както го подритнаха обратно към София, а на живковистите вече други големи братя им се привидяха. Като едни лакеи, слугуващи на много господари, са завалиите. Но лошото е че продават вашите трибуквия, не своите.
175
2
 
6
 
! Отговори
Нунчо преди 5 години
Нунчо крадлив да събира пари за простатата
174
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да ни мъчат с атомна централа тип Чернобил в Белене, руснаците могат да ни взривят един цар-Бомба в София и да ни кротнат за дълго.
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 190 ти си какел нали
172
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе , хайде като дойде азерския, катарския, израелския, американския и т.н. газ и Уестингхаус, като развием възстановяемите източници/?/ да станем независими. Да страда Германия с нейния СП2
171
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"да не се обади някой друг голям брат и пак да спре потока"*** тоя си верва че щяло да има някакво си отклонение на еднотръбния за сега само за Турция т.н. турски поток,а и разбира се иска само СЕВЕРОИЗТОЧНИЯТ"БРАТ"да ни яха че станаха милионери продавайки ни на просия.
170
1
 
11
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Тоя и майка си е готов да продаде за копейки.
169
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тез от АБВ - то нали беха с ГЕРБ в упралението, сига са аут за какъв хеттрик сега говорят. Първанов да си гльода хотелчетата вече. Колко цоциалисти станаха капиталисти.
168
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Догодина, всички на парада в Москва!
167
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българска червена кифла.продава държавата ни за жълти стотинки но и партийно признание!Да живее Маркс!Да живее комунизма!
166
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време преди 15-20г., Г.Първанов не ми се нравеше като политик,за съжаление след него дойдоха отвратилно нагли,повърхностни и *** управници!Та сега си казвам след сегашните управляващи ,какви ли утrепки ще се появят!
165
3
 
16
 
! Отговори
KGB преди 5 години
Гоце, още си чакаш рушвета, побързай с руския самовар, че рублата девалвира.
164
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
редно е да ни отсрами след посещението на борисов
163
5
 
24
 
! Отговори
до 176 преди 5 години
То с Борисов никой не иска да говори. Какво да говориш с някого, който две изречения на кръст не може да каже? Някой да е пуснал по медиите изказване на Борисов в Брюксел? Ми не е пуснал, защото за близо 10 години такова няма. Орбан от трибуната на Брюксел държи 1 час реч на английски. Баце само се целува и се навежда дано някой се сети, че иска да го потупат по гърба. и умее да върти танц със саби. Не, че разбрахме защо ги въртя тия саби - резултат за България нямаше.
162
7
 
4
 
! Отговори
Чичо Михал преди 5 години
До Ерол Ибрахимов- Ай, ай, Ерол, яндък Ерол - по история - заиф еки! Никой ли не ти каза, че България бе вкарана във войната/ПСВ/ от Германия, Австро-Унгария и Турция заради едни никакви си няколко милиона златни марки/или лева, все едно/ комисиона в сметките на цар Фердинанд и едни земи по поречието на р. Марица, които Турция да отстъпи на България...уж де! ... Руски кораби стреляли по Балчик , по това време - румънски град?! Ами война е. Стреля се и от двете страни.
161
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агент гоце се опитва да изплува на повърхността но нещо не му се получава жалък лицемер
160
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политически труп!