Спомените на царската дъщеря: Симеон цял живот миля за България!

Мария-Луиза за обратите в историята и премълчаните истини
99
Спомените на царската дъщеря: Симеон цял живот миля за България!
Снимка: bTV

Сестрата на експремиера Симеон Сакскобургготски Мария-Луиза е убедена, че той цял живот е милял за България и никога не спрял да помага за развитието й.

"Когато дойде моментът, той беше много щастлив  да дойте тук и аз с цялата си душа го подкрепих. Аз бях първата, която дойте тук през май 1991 г. Знаете ли какво е да живее човек половин век и да си милее за земята, за дома, за всичко – не е лесно“, каза тя пред bTV.

Още по темата

"През  1982 г. пътувах от Цюрих до Истанбул и прелетях оттук. Имаше слънце и видях отгоре кубетата на "Св. Александър Невски". И ми стана страшно мило и си рекох: "Може би никога няма да ги видя пак". Но стана чудо и ето ме“, спомня си  дъщерята на цар Борис III. 

Мария-Луиза е на 13 години, когато трябва да напусне България със семейството си.

"Често ме питат: "Как беше да тръгнете в изгнание?". Тази дума е толкова голяма, едно дете не я разбира. И думи като "завинаги". Това са думи, които едно дете не разбира. Знаехме, че тръгваме. Накъде? Не го разбирахме. Мама каза: "Тръгваме". И си оставихме всичко. За 24 часа си оставихме и кучета, и коне, и играчки. Всичко! Това беше нещо ново“, признава тя.

Когато царското семейството пристига в Истанбул е било посрещнато световната преса с фотографи.

"Мама ни държеше за ръката. След това се качихме на един кораб и най-сетне стигнахме до Александрия, където баба и дядо, италианският крал, дойдоха да ни вземат. Отидохме в английски училища, без да знаем нито една дума английски – нито Симеон, нито аз. И той не беше ходил на училище, и аз не бях. Другите деца ни гледаха като странни същества. Но човек бързо се учи. Тук учителите идваха при нас, но след 9 септември смениха учителите и старите ги нямаше вече. Аз винаги казвам, че ако бях останала, щях да стана една малко пионерче.  Не е шега. Така е. Всичко наоколо беше друго. Учите да пеете "Калинка" и "Катюша" и това става много бързо. Не беше лесно. Голям зор изкарахме в Египет. Но Слава богу – и го казвам с големи букви – оцеляхме. Благодарение на майка ми станахме хора –  Симеон и аз“, споделя Мария – Луиза.

Тя признава, че никога не критикува брат си, защото не е нейна работа, а винаги го подкрепя.

"Той си взе здравето и живота да изпълни дълга си. Майка ми, разбира се, помогна за това, защото ни говореше винаги за България. На българските празници тя ни пращаше на православните черкви, защото мама беше католичка. Винаги ни напомняше: "Днес е на този светец и трябва да отидете на черква!" Винаги. Тя като говореше за България, казваше "у нас". У нас не беше Италия, а България.  А живя тук само 13 години“, спомня си още Мария - Луиза.

За нея всеки според силите си трябва да носи отговорностите на царското семейство днес.

"Ето, моите деца например, когато има българско мероприятие и са поканени и аз не мога, те отиват. Знаят, че са полубългари. Но съпругът ми е поляк и много полски неща правят. Но нито аз научих полски, нито той – български, защото е много мъчно в странство“, разказа Мария - Луиза.

За нейното семейство се знае малко у нас, я тя има четири деца – трима синове и една дъщеря.

"Първият – Борис, се занимава с маркетинг в едно инженерно дружество . Женен е, има три деца. Вторият – Герман, живее в Канада. Той е вицепрезидент на "Роял Банк". Има три дъщери. Едната вече омъжихме миналата година. След това е Александра. Тя е омъжена за един португалец и най-забавното е, че семейното му име е Магелан. И те имат три деца – едно момче и две момичета. Едната се казва Йоанна като мама, а другата – Клементина като баба ми. За първи път това име излезе след много поколения отново, защото никой досега не употреби името Клементина. Това ми е много драго. Павел е най-младият. Той е електроинженер и работи в Сан Франциско. Има две деца – на три и на една година“, обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Всяка уважаваща себе си държава си пази монархията и историята"Да бе да.Французите се смеят отстрани и си спомнят гилотината.Германците се смеят отстрани и си преизбират канцлера.Австрийците се смеят отстрани и си преизбират парламента.Даже мързеливите гърци са си разкарали царя през 1973-та и са провъзгласили република. Сега мързеливите гърци се смеят на българските гастърбайтери, които им гледат старците и им берат портокалите. Че и правят бизнес от история.Капиш?
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все повече съжалявам, че *** вместо да ви застрелят като в СССР, са клекнали и просто са ви изгонили, че даже и издръжка са ви плащали.Дело на ДС "***". И да, *** сте си. Бутала ви е майка ви в църквите, че ако един ден се обърне палачинката да се върнете на бял кон. Е, върнахте се. Ама не само, че не се задържахте, ами вече и народът ви мрази. И то сериозно. Защото паразитът си остава *** за цял живот. А вие с друго не станахте известни.
60
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Е нема по-нагли от Кобургите!Три национални катастрофи явно им се виждат голяма заслуга към България!Заради ТИЯ започвам да си мисля,че в Русия са постъпили правилно,като са разстреляли ЦЯЛОТО императорско семейство...Ако тука комунистите бяха направили същото,нямаше да ги има ци.аниите с прословутите имоти!Впрочем фамилията претендира за собственост в България,след като е причинила огромни щети на страната-загубени десетки хиляди кв. километри територия по тяхна вина!
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам си Мусала. Точка.
58
1
 
9
 
! Отговори
Гостенин преди 5 години
Много по-добре, даже идеално щеше да бъде ако хич не беше милял!Гадно продажно алчно същество.
57
6
 
2
 
! Отговори
Либералист преди 5 години
Дерзайте Ваше Величество!
56
1
 
18
 
! Отговори
ined преди 5 години
Малкия Хасанчо сигурно и той ще стане крадец като дядо си
55
0
 
8
 
! Отговори
обратно преди 5 години
А пък той на опън,800 дена
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дядо СоциТочно при Виденов се исцинира криза с помощта на Щатите, за да може България окончателно да падне в тяхната орбита. Бях студент във Варна тогава и още помня корабите с пшеницата ! Никой не може да ми отнеме спомените !
53
15
 
6
 
! Отговори
Не съм монархист преди 5 години
Но запомнете! Чрез княгиня Клементина Симеон Втори е далечен потомък на една от дъщерите на Иван Асен Втори, който пък има родствена връзка със Симеон Велики.Някои с упование повтарят, че "истинските български владетели отдавна ги няма". Това е мантра, втълпявана вече два века, авторите й са руски. На някои много им се иска да се вярва, че българите са аморфна маса, прекъснала всякаква връзка със средновековното си миналоПотомци на нашите династии има във всяка днешна европейска династия.
52
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше монархическа идея, но Симеон я уби с алчността си.Сега вече едва ли някой иска монархия.
51
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законна Българска история са те ! Всяка уважаваща себе си държава си пази монархията и историята. Нашата беше унищожена с цел през комунизма . Помогнаха на България да стане член на ЕС и с това дадоха голяма принос за развитието на България. Всичко друго са опити да омаловажава важните хора и история на България.
50
2
 
26
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Царете или се разстрелват, или се оставят в двореца да работят като живи музейни експонати с нормална заплата и нулева власт като в някой европейски държави.Доста глупаво е да си докараме цар от някаква немска кръчма.После е глупаво да ги гониш без да ги разстреляш.И най-тпото е да го назначиш за министър председател и да ограби българия като ром трафопост.
49
14
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 години
До Анонимен 46 Жан Виденов ни управи много по добре от Царя , ама нещо га забравихме. Убиеца на нова България.
48
4
 
3
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До PD 45 Е , сега си имаме водач , ама пак го плюеме.Кво да праиш? Българин да се наричам, ....
47
8
 
17
 
! Отговори
user преди 5 години
И тази лъже като брат си. Да са живи и здрави, но българите ги ненавиждат.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да благодарим на завряния зет от Драгалевци, че му отвори очите и ни го натресе
45
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откраднаха от България каквото можаха и сега са живеят живота. А тия които дадоха живота си за България отдавна ги няма.
44
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Mилее за имотите само. За нищо не става тоя човек! Така хубаво ни "оправи" за 800 дни, че още му сърбаме попарата.Но всъщнност, ТОВА ЗАСЛУЖАВА народ, който си мисли, че някой може да го "оправи" за 800 дни. То цялата система е морално разбита, няма как да я оправиш.
43
4
 
13
 
! Отговори
PD преди 5 години
Милее, ама по царски.Не разбра, народното събрание, завета на идейните основатели на Трета Българска държава.И до днес се лутаме. А света се променя, и това което ни завещаха, други народи, ще постигнат първи.А царя, си прибра каквото можа, н така и не разбра, че не от цар има нужда народа Български, а от водач, който да постави Истината, Правдата и Свободата, така щото пред трите, всеки Бел Арий/ Българин, да е равен.