Евродепутат за "Белене": Стари реактори, слаб сценарий

Светослав Малинов с коментар пред Bulgaria ON AIR
4 юни 2018 11:15, Анисия Иванова
94

Евродепутатът Светослав Малинов смята, че премиерът Бойко Борисов не е в състояние да защитава българските интереси - нито по въпроса за защита на българските превозвачи, нито енергийната тема пред Русия.

"Отношението на колегите от Брюксел към посещението на Борисов в Москва е крайно негативно. Преди 2 седмици Газпром прие нови правила за работата с ЕС и фактически призна, че това, което преди е ставало, е било изнудване и налагане на господстващо положение от страна на руската компания. Най-отвратителното е, че в такъв момент премиерът Борисов се извини на руската страна", каза Малинов в "България сутрин".

"Южен поток беше спрян, защото той противоречеше на Европейската правна рамка. Русия се опита отново да действа монополно като каза на България, че "не сме мъже, защото действаме законно". Тогава ЕС ни защити. А няколко години по-късно Борисов се извинява. Той прави нещо толкова абсурдно - извинява се, че спазва законите", гневи се евродепутатът.

Светослав Малинов разкритикува репликата на Борисов по време на срещата в Москва с думите: "Не можеш да си оправиш отношенията с някой извън ЕС като плюеш на авторитета на съюза и държавата си. Ние сега имаме инструмент да поискаме да ни се върнат част от сумите, с които е злоупотребила Газпром. Но премиерът няма да го направи", предвижда Малинов.

По думите му България има едни от най-високите цени на газа, по-рано имаше дружелюбни към Русия правителства и пак плащахме повече от германците. "Няма проблем да имаме отношения с Русия, но те трябва да са равноправни", каза още той в студиото на Bulgaria ON AIR.

По темата за АЕЦ "Белене" Малинов посочи, че проектът не отговаря на екологичните критерии и че има доклади на учени, потвърждаващи че там е земетръсна зона. "Реакторите са остарели, проектът става проблем дори за Русия. За Белене няма нито един силен сценарий", смята Малинов.

Евродепутатът сподели, че не храни високи очаквания към европредседателството и го нарече по-скоро "администриране".

Той коментира и очакваното гласуване днес в Комисията по транспорт към Европарламента на "Закона Макрон", който предвижда промени, които могат да се превърнат в тежест за много шофьори и транспортни фирми.

"Наистина е тежко географското разделение около тази законодателна инициатива. Западна Европа застава срещу Източна Европа. Днес се гласува в Транспортна комисия, а това, което ще се приеме, ще отиде на "триалог" - мястото, където ще се постигнат компромиси", каза Малинов.
 
Евродепутатът допълни, че това е моментът, в който може да бъде използвано българското европредседателството за благото на всички български граждани.

Той определи предстоящото гласуване като случай, в който се вижда ясен търговски и икономически интерес от страна на едни държави към други.

"Нашият автомобилен парк е обновен и затова ние изтласкваме останалите пазари. Французите са засегнати и въвеждат правила, които да засегнат българските превозвачи", коментира Малинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
н.вълчев преди 5 години
***, наясно ли сте какво е два блока по 1000 МВ/час. това е 2/3 от потреблението ни. Ако сметнем по 1 ст./квт това е два милиона на час, 48 милиона на ден, 1,440 милиарда на месец!!! При 10 милиарда стойност на централата тя ще се изплати за 8 месеца. Къде е кражбата??? Ами при тези които не я искат за да ни продават ток по 15 и 30 ст. от ВЕИ и Американските централи! Защото АЕЦ при свободен пазар ще ги изхвърли на ***!
74
0
 
3
 
! Отговори
хех преди 5 години
Те не иска да построят Белене. Искат да Я СТРОЯТ! И да доят стадото.
73
5
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До БЕЛЕНЕ - НЕ ! АЕЦ "Белене" ще има, и то не за да получи някой комисионна за строителството (въпреки че не вярвам гербаджиите да пропуснат тази възможност) а защото България има нужда от нови енергийни мощности.А до Империалист: Не се напъвай, ВВЭР-1000 е съвременен, високотехнологичен реактор. Това всички специалисти го казват.
72
5
 
4
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ - НЕ ! преди 5 години
В доклада на БАН за атомната централа Белене бе посочено, че българската енергетика няма нужда от никакво ново Белене до 2035 г. Не трябва да забравяме, че АЕЦ Белене със закупеното оборудване ни бе натрапено и платено с парите на народа от проруската партия БСП. Така в атомната централа Белене бяха погребани и откраднати над 4 милиарда лева досега. Руските под.логи обаче искат нова АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
71
4
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
ВВЭР-1000, макар и модернизиран и сертифициран си остава един анахронизъм от 70 те години на миналия век . Този тип реактор се спира за да се презареди.Те са остаряли още при създаването си като технология, но не е имало избор за нас. Реакторите по света отдавна са с непрекъснат цикъл на работа. Със същия успех може да закупим и парни локомотиви четвърто поколение.
70
3
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 72: При 7 от възобновяемите? Много си се объркал. А ЕАЦ "Белене" ще заработи най-рано след 10-12 години. Каква ще е цената на тока тогава?
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Феанция обяви че затваря 1/ 3 от ясрените си централи . Така че... Колкото до евтиния ток- тая глупост кой ви я каза? Преди час дори Р. Овч каза колко ще е цената на тока от нея. 20 евро цента!!! При 7 от възобновяемите. Като ви се плащат 40 ст за ток си подайте молба и почвайте! Ние искаме евтин ток! Хората го казаха че 224 лв за м/ ват е стартовата цена при 145 за Мариците дето ви е много скъп. Баси руските ***
68
4
 
6
 
! Отговори
Тошко Петков преди 5 години
Малинов, кой си ти че да даваш мнение, след година всички ще те забравят ! Този реактор е един от най-модерните.
67
4
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Мнение: Алоо, чети и тогава давай мнение. Какви реактори по стара технология? АЕЦ Белене включва два блока с мощност 1000 MW по проект А92 от трето поколение. Такива, с модификации, са реакторите, които се изграждат в момента. Реактори четвърто поколение се очаква да се появят през 2030 година.Въобще пишман-реформаторите се стараха много да провалят проекта, но АЕЦ "Белене" ще има. Не можем до безкрайност да използваме старите ТЕЦ-ове и да плащаме въглеродни емисии с все по-високи цени.
66
4
 
3
 
! Отговори
Така е преди 5 години
До Анонимен 66 От БСП също се правят че са забравили за Жан Виденов , ама ние го помним с "добро".
65
3
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
До ognyanz 64 Алоо, не се прави на улав. Става въпрос за реактори произведени по стара технология , а не произвдени преди 30г. Само технологията е от тогава.
64
2
 
2
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До АЛЕКО 52 А зощо вие умните хора гласувате за БСП ? Нали уж сте умни?
63
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЗИ СЪВСЕМ ГО БЯХМЕ ЗАБРАВИЛИ.НАЛИ Е ДЕПУТАТ ОТ УМРЯЛА ПАРТИЯ.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали тоя *ървул ще е отново дупедат
61
3
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Дали му думата на този евродепутатин за да говори против проекта "Белене". Площадката е лицензирана, ама имало учени, които казвали, че било земетръсна зона. Реакторите били стари, а са произведени миналата година. Докога ще ги тиражират тези продажници.
60
2
 
10
 
! Отговори
ГНЯВ преди 5 години
Седесари стари , , народът ви изхвърли на бунището , вие продължавате да слагате прът във колелото О МРАЗАТА ВИ КЪМ РУСИЯ ОТВРАТИ БЪЛГАРИНА , СКРИЙТЕ СЕ
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СДС-арите изтекоха в канализацията на историята и нямат право да дават съвети и акъли!!
58
1
 
9
 
! Отговори
Роналд преди 5 години
Ами да му бият шута на тиквеника, щом им е толкова негативно отношението, вместо да се целуват с него публично по най-противния за пбуликата начин. Колкото до унижението на пожарникара "наш" - трябваше да търся в някакви родни маргинални сайтове цялото му изказване. Вярно е унизително. Но по-неприятна е масовата автоцензура, която са си наложили големите медии по случай случката. Как да им вярваме на журна-лизите?
57
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато си монтираш вкъщи соларни панели на покрива за топла вода, термопомпи,чилъри, климатици и т.н. правиш ли си сметката след колко години инвестицията ще се изплати? Направи я и ще видиш двуцифрено число.
56
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електрическата част, генератори, управление, е от Сименс. Нищо старо няма в белене. Всичко е чисто ново.