Новите изтребители за армията ни – скоро, като за начало 8

Общо 16 самолета за 1,8 милиарда лева ще купи държавата
Обновена: 5 юни 2018 19:57 | 5 юни 2018 18:26, Камелия Цветанова
131
Новите изтребители за армията ни – скоро, като за начало 8
Снимка: Reuters, архив

Парламентарната комисия по отбрана одобри проекторешение за приемане на Проект на инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и на Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет".

Още по темата
12 депутати гласуваха "за", без против и с шестима въздържали се.

Проектът за придобиване на нов тип боен самолет предвижда придобиването на 16 самолета, като през първия етап на реализирането му да бъдат придобити поне осем самолета, обясни командирът на ВВС ген. Цанко Стойков, цитиран от БТА.

Времевата рамка на доставка за първия етап е до 72 месеца от датата на влизане в сила на договора, а вторият - след приключването на доставките по първия етап и сключване на договор за втория етап.

Финансовата рамка за първия етап е 1,8 милиарда лева с ДДС.

Целите на проекта са преодоляване на дефицита от способности, освобождаване на честотен спектър за граждански цели, прекратяване на зависимостта за поддръжка на изтребителната авиация от страни извън НАТО и ЕС.

Социалистът Таско Ерменков отбеляза, че БСП винаги е подкрепяла усилията за укрепване на националната ни сигурност.

Модернизацията на Българката армия е необходима, но трябва да върви ръка за ръка с издигането на статута на военнослужещите, тяхното заплащане и мотивацията им, посочи той и декларира, че парламентарната група ще гласува "въздържал се".

Симеон Симеонов от ДПС декларира подкрепа за проектите и посочи, че трябва да има обединение и да се прояви политическа зрялост и държавническо мислене. Армията има голяма необходимост от осъществяването на тези проекти, така че военнослужещите да имат съвременна база, паралелно със социалните придобивки, иначе ние ще си останем само консуматори на сигурност, а не генератори на сигурност, коментира той.
"Обединени патриоти" също призоваха да бъдат подкрепени проектите. Ако закъснеем още няколко години, ще бъде фатално късно, предупредиха от групата.

Проектът за инвестиционен разход за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада също ще се реализира на два етапа, обясни Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътни войски.

Проектът ще бъде основна стъпка и база за изграждане и развитие на механизираните формирования от Сухопътните войски. Предвижда се придобиване на 150 бронирани машини, като бойните бронирани машини са не по-малко от 90, а специалните и осигуряващи - не по-малко от 60.


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дано купят нови западни(най-добре американски) машини
108
0
 
1
 
! Отговори
Въй! преди 7 месеца
Току-виж се съживил мъртвец! Поредното замислено голямо НИЩО! Вятър и мъгла се стелят за вечни времена над унищожената завинаги българска армия. Всичко казано и уж направено, ще е хвърляне на прах в очите на останалите в България ***. Ама то и такива трябва да има- иначе на кого ТИКВАТА ОТ БАНКЯ ще се прави на интересен.
107
2
 
3
 
! Отговори
Д-р Иванов преди 7 месеца
До 97 Анонимен
Малееее ! Имаш крещяща нужда от контролен преглед при психолог
106
3
 
3
 
! Отговори
Димитров преди 7 месеца
F-16 ( модерна версия ) - Летателен живот 8.000 часа / по нисък разход на гориво / много-по модерна бордова система / по голям летателен обхват /МИГ 29 ( модерна версия ) - Летателен живот 4.000 часа / по маневрен и по бърз /F-16 - цена $47 000 000MIG 29 - цена $27 000 000
105
1
 
8
 
! Отговори
А преди 7 месеца
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ОТ КЪДЕ ЩЕ ГИ ВЗЕМЕТЕ И В КАКВО ТЕХХНИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ,ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ ДА ДАВАТЕ ТОЛКОВА МНОГО ПАРИ ЗА ХВЪРЧАЩИ БОКЛУЦИ,ПО ДОБРЕ ВЗЕМЕТЕ РАКЕТИ КАКТО ТУРЦИЯ С 400 ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ СМЕЕ ДА НИ НАПАДНЕ,САУДИТСКА АРАБИЯ ДА НЕ СА ПО ПРОСТИИ ТОВА ЛИ ИЗМИСЛИХТЕ ХРАНТУТЕНИЦИ ТАКИВА,НА ТАКОВА МАЛКА ДАРЪЖАВА НЯКОЛКО РАКЕТИ И СТАБИЛНОСТТА Е ВЪРЗАНА,КАКВО СТЕ СЛУЖИЛИ,ВСИЧКИ СЕ ИЗМЕНЯ,АМИ ПОДДРЪЖКА,ГОРИВО,НЕ СТЕ ДОБРЕ.ЗА РАКЕТИТЕ ИСКА ДУПЕ,ВИЕ ГОНЯМАТЕ.
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
за тез пари колко военни дрона, техника и т.н. можеха да се направят
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
по-голяма държавна кражба не е имало
102
1
 
7
 
! Отговори
С парите от КТБ ? преди 7 месеца
Намерете 4-те милиарда от КТБ и с тях купете самоле ? ти. Сваляте вече 7-ма кожа от гърба на много бедния български народ. Нататък става страшно..
101
2
 
0
 
! Отговори
Питам преди 7 месеца
До сс 96 Бъзикаш се по социалистически , нали?
100
4
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 7 месеца
До сс 95 И то Ф-16. Класика в жанра. Ердоган знае какво да си купи. На нас не трябват самолети летяшти по 3 000 км. Трябват ни точно Ф-16 с най съвременна електроника. Държавата ни е малко по площ и трябва да я защитавам, а не да нападаме .Нападението е марка на Путин.
99
2
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 7 месеца
АКО ПРАВИТЕ НЕЩО ПРАВЕТЕ ГО КАТО ХОРАТА-ВСИЧКО ИЛИ НИЩО.КУПЕТЕ 100 БРОЯ АКО Е ДА Е.КВО СЕ ЦЕРЕМОНИТЕ? ТАКА И ТАКА ПАРИТЕ СИ ГИ ДАВАМЕ.1-НО НАПРАВЕТЕ АМА ДА Е ЗАВЪРШЕНО.
98
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е добра новина, за закупуването на самолети от натовска държава.
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Додо
Като Полша, и по територия и по население. Но това е било ясно на Русия още тогава и е парирала всичко още в началото, хитро, подло и без компромисно. Успели са да наплашат запада с новата голяма проруска страна на балканите и са постигнали своето. Не ни оставиха да си обединим държавата и от 70 г. ни дърпат надолу с агентурата си. Лошото е че още има *** които им се връзват. Децата ни прогониха, съсипаха ни от всякъде се промъкват подло тук. БГ се управлява от руски шпиони ...
96
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До МОИТЕ ПАРИ
Да, хубаво е да има мощно ПВО но в учебника по тактика и конкретно по тактика на ПВО е написано с химикал под заглавието, "ПВО е като космите на женския полов орган. Пречи но не спира." Примери колкото щеш ВСВ, Ирак, Сърбия, Сирия и т.н.
95
6
 
2
 
! Отговори
сс преди 7 месеца
а най добре е тези пари да ги разделят на всеки човек от бг сами си ги сметнете колко се пада на човек
94
0
 
9
 
! Отговори
сс преди 7 месеца
само да кажа Турция има към 700 самолета правете си сметка къде сме
93
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
по принцип трябав да се пазим от Турция, но сега ни трябват не толкова самолет, а мощна ПВО, за да се пазим от техните ракети и самолети. Ф-16 не са лоши, но се бяха на мода преди 25 години, днес вече има самолети от съвсем ново поколения - даже две поколения по-късно.
92
3
 
12
 
! Отговори
ХоХо преди 7 месеца
Самозваните политици не разбраха, че трябва да се инвестира в развитието на нацията. Ако това не се случи, след време, закупените "фърчила" няма да има кой да пазят.
91
1
 
5
 
! Отговори
. преди 7 месеца
До Анонимен 39
Сега сметни и колко е вноската на България в ЕС и колко е усвоеното от България от указаните суми. Тогава може да се каже дали има плюс или минус и всякакви други сравнения.
90
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
С бюдбет от 1,8 млрд. лв или около 900 млн. долара за 8 самолета не очаквайте да са нещо различно от стари F16 или Грипен. Юрофайтърите, Рафалите или F35 са по 300 млн. долара бройката...Няма шанс за тях. А ние имаме и иизискване за производство на част от компонентите и сервизиране в България, което прави нещата още по-трудни...А колкото за това, че Миг21 "препарирал" F35...айде по-кротко, доста руска пропаганда сте чели...