Програмата за модернизацията на БА – без финансова рамка

Изискванията за модернизация остават частично покрити
5 юни 2018 14:07, Екип на Bloomberg
16
Програмата за модернизацията на БА – без финансова рамка
Снимка: Pixabay

 През последните 15 години се направиха опити за превъоръжаване на българската армия, но с приоритети, които бяха извън най-важните критерии за бойните ѝ способности. Наблегна се на транспортни средства за сухопътни войски, транспортни самолети, транспортни хеликоптери. Поради неяснота във финансирането и недоброто управление на сложни проекти разходите бяха по-високи, а придобитите средства не бяха използвани по най-ефективния начин. Всичко това трябва да бъде взето предвид при стартирането на мащабна програма за превъоръжаване. Това каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и експерт по сигурността, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Шаламанов посочи и липсата на ясна финансова рамка за целия обхват на програмата като един от основните ѝ недостатъци. На България ѝ липсва още система за управление на придобиване на техника за управление на риска, допълни той. Шаламанов посочи и факта, че изискванията са частично покрити и все пак не може да се говори за цялостна и завършена способност на страната.

Ако няма дългосрочен ангажимент на парламента за цялостно финансиране на превъоръжаването, можем да започнем с тези проекти, да стигнем донякъде и да блокираме. Без цялостен подход рискът е много голям.

Шаламанов уточни, че цялостният подход на държавата и предприеманите мерки в областта все пак трябва да се разглеждат в контекста на НАТО.

Независимо, че превъоръжаването и разходите за охрана са наша отговорност, те се случват в рамките на НАТО и ЕС. Никой не очаква нашите въоръжейни сили да имат всички способности, те трябва да бъдат планирани в процеса на отбранително планиране на НАТО. Това ще намали броя на техника, която ние трябва да придобием и ще ни позволи тя да бъде по-висококачествена и високоефективна.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рамка ила ли няма ли - не знам. Знам обаче, че Баце ще даде на Краси Каракачанов едни пари за 8 самолета до края на годината да се купят, стари бангии ще са и ще сключат договор за още 9 самолета, после Баце ще подаде оставка на лято и следващото правителство ще трябва да се бъркне още повече пари да плаща на герберите сметката. Значи ще плаща народът български.
14
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Имаме ЗАВОДИ НАШИНай-важна е само първата дума, от първото ти изречение.ИМАХМЕ.Сега обаче , без да искам,ми се набива в съзнанието една мисъл, станала култова тук:Сега банани и тоалетна хартия има навсякъде и по всяко време, нали това искахте?
13
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Внимателно Поне тази година не бъркаха крака, като маршируваха на парада, както предни години, даже знаменосците бъркаха крак...Е, видяхме и малко техника, служеща да плаши гаргите в технологично изостаналите страни, като афганистан, например, където все още обслужваме чужди интереси, и си плащаме сами и от бюджета целия масраф за това.Други отдавна се изтеглиха...
12
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
до10. А сега-сериозно. Важен е духът на тези, които седят в танковете, за какво се бият.Т34, най-масовия и технологичен танк на Втората световна война, му отстъпва по много показатели, но кой къде заби знамето? На Райхстага или на Кремъл? Ако ще на нашите да им дадем свръх модерна техника, няма го духът, който едно време превзе Одрин, и намачка самочувствието и на гърци, а и на англичани и французи при Дойран.
11
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Анонимен Много добре знам какво е на снимката, и какво е представлявало Flag88.Знам обаче, и как завърши най-голямото танково сражение в историята, знам и за танковете Маус , които нито едно тогава съществуващо оръжие не е било способно да пробие, знам и кой е Михаел Витман.И за това казвам, че за нас това е нова и перспективна техника, и ако успеем да я произведем сега, това е равносилно на техническа революция.Но, с мъдрото ръководство на Герб и сие, няма невъзможни неща, ще си гипроизведем
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един от СеверозападаТанка Тигър не е за подигравка!Един такъв блокира настъплението на американците 3 дни в Нормандия!А на Източния фронт същия Тигър улучва с 88 мм си оръдие от 3,9 км един Т-34!А за самолета Ме-262 да не говорим!Това за времето си е била страховита техника!Не случайно *** казва,че "извадихме голям късмет,че войната свърши!"
9
0
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
На снимката виждате перспективната техника, разработвана и изработвана в нашите военни заводи.Имаме 100 години, че и повече, традиции в производството на военна техника, имаме стотици хиляди инженери, средни техници и оператори, висококвалифицирани.Имаме най-модерните и осигурени с материално-техническа база професионални училища.А сега, като намерим в архивите и чертежите на самолета ДАР, и като започнем да го произвеждаме по Нато стандарт-трепери Русия!!!!
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОПАсна скъпа техникаисключително опясни камиони и джипове МЕрцедестая мисъл сам ли я измисли или така ти я написаха на листчето от руското посолство?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак го ударихте на писаници на глупости. Къде ги тези 7 млрд военен бюджет? Отделно, че армията е нормално да бъде профилактично модернизирана. Не може с техника от ВСВ. А иначе хубаво плюете, но ЕС си плаща за това. Другата година 1,4 млрд отгоре за България. Така че...хората дават пари и нормално искат.
6
3
 
6
 
! Отговори
Внимателно преди 5 години
Както се видя от паради армията ни е престаряла ,няма ***,обувки и шапки годни за ползване.търка стари дрехи и обувки които се плащат индивидуално от измамени да служат за скромни левчета.вместо да отидат и да работят за достойни пари на запад.Гледахме паради на ветерани /римските ветерани репички да папат с техните нови униформи и оръжия.
5
2
 
7
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 5 години
НАгли престъпници на власт в София менкащи нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирани като партии вкл БСП>ДПС<СДС<ГЕРБ харчат десетки милиарди годишно само за НАГЛО КОРУПЦИОННИ НЕНУЖНИ Обекти по оперативни програмки и ефро фондчета.НАд 5 900 000 БЪлгари нямаме доходи за оцеляване.Доходи имат само издържаните с ограбвани милиарди от народа през бюджета бюрократи и партиино подставени компаниики точещи милиарди от бюджета
4
2
 
5
 
! Отговори
НЯма ПАри за крадене преди 5 години
Внушава с е ,че ако се ограбят от народа над 3 900 000 000 и се прахосат за ненужна опасна западна техника щели сме да правим модернизация на армията.Това са над 4 годишни ВОЕННИ БЮДЖЕТА.САМо лихвите по тях са за над 700 000 000 живи лева годишно /според анализ на София/700 000 000 лева е годишния Бюджет на Армията..
3
2
 
9
 
! Отговори
С ТАНКОВЕ ТИГЪР преди 5 години
от ВЕРМАХТА ли ще ни превъоръжавате бе смот.льовци каракачанки
2
3
 
4
 
! Отговори
ОПАсна скъпа техника преди 5 години
Огледайте закупени исключително опясни камиони и джипове МЕрцедес.Следят ги обемно черни терористични системи готвещи"треатя ядрена световна война/Черни мазен обем се вижда перфектно вкабините на камионите обемно в и около джиповете.Вижте прескъпи опасни хеликоптери Кугър следят се от сатаната като исключително опасни ползвани от тн"ЗВЯР НА ИСТОКА" имат буквално усукано биосферично поле около тях.за разлика от отличните МИ 17..
1
2
 
8
 
! Отговори
Имаме ЗАВОДИ НАШИ преди 5 години
ИМахме огромен брой перфектни броне транспортери и заводи за ремонт и модернизация.МОжем за броени месеци да превърнем всеки БТР,БМП и МТЛБ в нови добре защитени и въоръжени плаващи защитни средства.Терорисит на власт внушават да се закупят тежки исключително негодни НЕмски Бронетранпортери. следени обемно от черни масови убиици и САТАНАТА/ тежки над 47 тона единия/ по тежки от СЪветски тежки танкове за над 2500 000 000 живи ограбени от народа кървави левове/