Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената

Напрежение в НС заради преименуваните местности в Стара Загора
6 юни 2018 12:00,
232
Ахмед баир – Антонов рид: ДПС и ОП на нож заради смяната на имената
Снимка: архив, Булфото

Напрежение и остри декларации между ДПС и "Обединетите патриоти" в Народното събрание заради промяната на турските имена на над 800 местности в Стара Загора.

Преди дни общинският съвет в града реши да смени имената и така Ахмед баир става Антонов рид, Мехмедова кория - Манолова гора, Халваджи бунар - Халваджийски кладенец, Бейска кория - Чорбаджийска гора.

Това пък даде повод на ДПС днес да обвини управляващите, че не уважават силата на демокрацията и изградения български етнически модел.

"Сменят имената, защото Ахмед и Мехмед не са звучни като Антон и Манол", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на ДПС и настоя, че това е тест за българската демокрация и толерантност.

Още по темата

"ГЕРБ не само се провали в твърдението си, че ще опитоми националистите, а направи национализма основна държавна политика, загърбвайки демократичните принципи и европейските ценности, забравяйки отговорността си пред бъдещето", продължи той.

По думите му управляващите не разбират силата на изграденото през мирния преход след края на тоталитарната власт на основата на консенсуса и прозорливостта на строителите на модерна България и не осъзнават силата на етническия модел.

"Ясно е, че е лесно да бъдат провокирани и други съветници да приемат реципрочни контрадействия. Нашият апел към вторите е - недейте да отговаряте на чуждата провокация за разделение и противопоставяне. По този начин рискувате бъдещето на моята, на вашата, на нашата родина", каза Карадайъ.

Проф. Станилов от "Обединени патриоти" пък контрира, че промяната на имената е решение на мнозинството в Общинския съвет.

"Когато през 14-15 век османските турци завладяха Югоизточна Европа, тогава топонимите бяха гръцки, сръбски и турски. Как изведнъж станаха турски и сега не бива да бъдат сменяни?", запита риторично той.

Той настоя и че българският етнически модел е измислен след Освобождението, а не от Ахмед Доган.

"Българският етнически модел не е измислен от Ахмед Доган, нито от ДПС. Той е създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има, и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи", отсече Станилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
4
 
8
 
! Отговори
42 преди 5 години
Той Ердоган първо да помисли как да оправи турската лира, че в последните години все спада, а пък и с този рейтинг колко ли още ще е на власт? Надали задълго...
169
0
 
4
 
! Отговори
42 преди 5 години
Какво значи човек да не е националист? Значи да мрази народа си. А такива ли трябва да са в парламента? И защо пропагандата вменява мръсно значение на тази дума? За мен по-*** дума е обратното-глобалист.
168
13
 
9
 
! Отговори
Ибрахим от Кърджали преди 5 години
До Реджеп Таип ЕрдоганПашам / султане мой / ,инвестирай в строежи на толкова джамии в България колкото имена на дерета и тепета се сменят в България ! Ти знаеш ,че сега не е модерно да завладяваш други територии с война ! Модерно е да ги завладяваш с икономика ! Инвестирай в България в районите с компактно турско население !Аллах да умножи дните ти !
167
9
 
4
 
! Отговори
OTOMAN LEGACY.. преди 5 години
...A KAK SHTE NARECHETE..BALKANCI YOVO?...DAVASH LI..DAVASH GORSKI YOVO....LOL!! SMESHNI I TUPI...GEN ROBSKI
166
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вангус МаксимусКой знае Румен Радев какви неизгодни сделки подписа с Русия , а сега се стремят да отвлекат общественото внимание с един " много важен проблем " , трябва да се сменят имената на баирите и тепетата понеже били с турски корени !
165
6
 
4
 
! Отговори
Вангус Максимус преди 5 години
Разиграват цирк нещо ще се повишава или повиши.Или отклонение от АЕЦ а..Тия са на една хеанилка ,а професора е на ниво комсомолски секретар....
164
13
 
12
 
! Отговори
бах ги в простаците преди 5 години
Дори Тодор Живков не сметна за необходима да сменя имена на тепета и баири , а сегашните "родолюбци" сметнаха ,че имената на тепетата и баирите трябва да се сменят !
163
9
 
5
 
! Отговори
КомПро преди 5 години
Комунистически-Проф. Станилов се е взел мноооооого на сериозно...
162
10
 
6
 
! Отговори
Реджеп Таип Ердоган преди 5 години
Абе някой в България дърпа дявола за онази работа ,ама да видим до къде ще стигне !?
161
1
 
2
 
! Отговори
до 170 преди 5 години
сам си отговори
160
5
 
11
 
! Отговори
смешници преди 5 години
А как ще промените името на основно училище Александър Георгиев Коджакафалията ?!Вероятно ще стане Александър Георгиев Дебелоглавов или Александър Георгиев Голямата глава ?!
159
13
 
9
 
! Отговори
КВА преди 5 години
До ътТУРЦИЯ ЩЕ ДРАЗНИМ ,БЕ ГЬОН СУРАТ---АНАДОЛЦИТЕ В АНАДОЛА -ТУК Е БЪЛГАРИЯ И ОКУПАТОРИТЕ ДА СИ ГО...ОТЗАД..МАРШ В АНАДОЛА ,АКО НЕ ВИ ИЗНАСЯ--ПРЕДАТЕЛСКА СЕМКА СТЕ ВИЕ -НАСЛЕДНИЦИ НА ЕНИЧАРИ И БЪЛГАРИ РОДООТСТЪПНИЦИ...ЧАО ЗА АНАДОЛА...КАТИЛИ
158
6
 
9
 
! Отговори
привет от Измир преди 5 години
До ВанкатаЧе кой им пречи на българите в Турция да си регистрират партия ?! В Турция дори кюрдите имат официално регистрирана партия !Никой не е виновен за това ,че българите в Турция са умрели п..и..ш..к..и и нямат намерение да си регистрират партия !
157
1
 
9
 
! Отговори
до 65 преди 5 години
ние пък бактисахме от вашата наглост гласувайте пак за дпс да ви оправи...папагали после българите ви виновни
156
8
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Който не му харесват българските имена и обичай да заминава в Анадола,когато в Турция има българска партия и фесовете се съобразяват с нас българите,тогава някой може да има право на мнение тук !!!!
155
11
 
6
 
! Отговори
ът преди 5 години
Бактисахме вече от тези националисти,абдали с абдали.....Аман бе.....Дразнете Турция,дразнете.....
154
9
 
7
 
! Отговори
привет от Измир преди 5 години
До руски номераАми каквото повикало ,това се обадило ! Търсите дразги ,ще намерите дразги , търсите етнически конфликт ,ще го намерите ! От цялата работа ще спечелят Русия и Турция / ще си поделят България /, а вие ще загубите заради русофилите във властта ,които изпълняват поръчки от Кремъл !Няма да ви дойде акъла щом не ви е дошъл акъла още когато заради руснаците загубихте Добруджа , Македония и Тракия !
153
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички турци в Турция. България е за БЪЛГАРИТЕ с Български имена, Българска култура Християнски ценности
152
7
 
8
 
! Отговори
Заралия преди 5 години
Най-хубавата мешена скара беше на ресторанта -Аи бунар,наливаме си хубава вода от Беш бунар,баира към с.Ягода си е Дервен баир(Дервеня)Като кажеш на таксито-карай към БКП-то,те кара точно там.На нас ни казват(викат нар.)заралии от Ески Зара.Всеки местен го знае това.На кой да кажеш-ходих на петте кладенеца и да те разбере?
151
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно пък за Стара Загора ,където са се водили тежки сражения с турският поробители са дали живота си българи и руси.Обидно и нагло ,ама като търпим така ще е!